04_Editorial

13.06.2014 11:12

Editorial 

Dnešní doba se vyznačuje eskalací problémů, zárověň i eskalací jejich počtu. Nestačíme sledovat co vše přibývá a marně vyhlížíme eliminaci na rozumnou úrověň. Na červencové číslo jsem chystala zahájení seriálu "Co s tím". Eskalace problému však způsobuje jakýsi útlum a navozuje pocit, že to kvantum problémů je neřešitené. S obdobným názorem se setkávám i mezi lidmi, na schůzkách s přáíteli, příbuznými.

Vracím se v myšlenkách o rok zpět. Srovnejme, co se změnilo v porovnání s naším očekáváním. 13. 6. 2013 odstoupila vláda, očekávali jsme změny, nový vítr v politice a obdobně i postavení občana v ní. Na pozici občana republiky se příliš nezměnilo, je opět ujišťován shora, že vše je v řešní povolaných. Podněty občanů nevnímá vláda, nevnímají nově zvolení poslanci, nejsou jimi vítány. Pořad "Máte slovo" je výsměchem národu.

Vláda žije v izolaci. Očekáváme vyjádření hodné státníka k zásadnímu dění u nás i ve světě. Vyhlížíme marně, v tom kvantu a ryku médií včetně TV si připadáme jako na hokejovém turnaji, jeden zápas střídá druhý, hlavně že se tím vyplni všechen prostor a čas. Turnaj a zápas však mají  velké plus, mají pevně stanovený čas, také pravidla, rozhodčí a diváky, co vše kontrolují. Obliba sportovních zápasů roste. Diplomacie v politice absentuje, je definitivně nahrazena spoupeřením. Pokud diplomacie žije, je umně skrývána medii.

Vyhrocené problémy lze řešit diplomatickou cestou nebo cestou druhou. Druhá obsahuje různé prvky, od direktiv až k použití síly a násilí. Nehtoťme problémy, řešme je. Řešme je diplomaticky, doba si však žádá zároveń ráznost. 

Editorial je snad příliš obecný, hmatatelně slyším kritiku přátel :) Pokud však problém nepojmenujeme, nehneme se z místa. Náš problém je KUPA PROBLÉMů, zavažme je do "jednoho pytle", vyčistí se prostor, přestane ryk a bude slyšet i Vaše "CO S TÍM".

Za nejtěžší považuji umět to stručně říct. Stučnost dává prostor, pro vlastní úvahy a jejich rozvoj. Direktiva nařizují, diktují, místo léku poskytují sankce.

Zdenka 

 

 

 

 

Poznámka: Navazuje článek - Příspěvek č.1