DIALOG - Vize, ideologie a hodnoty

24.01.2016 07:43

Oni mají svoji ideologii a my také. Pokud proti sobě stojí dva celky, každý se řídí vlastní  ideologií.

Mají-li splynout, ať už uzavřením míru nebo multikulturálně, vítezí ta hodnotnější z nich.

Vize je zachování společnosti, její pokračování, posun po stupních hodnot směrem výše,

Ideje a vize si neseme v sobě, ponoukají nás k činům, k pohybu a ukotvují.

Ukotvení - Svébytnost - Hodnoty.

Expandující ideje sklouzávají k fanatismu, k chuti ovládat. Hodnotové ideje naopak posilují stávající.

Naše vize a hodnoty jsou: demokracie, humanita, vyspělá společnost, sounáležitost (občan, rodina, republika, unie, svět).

Islámismus ani globalizace se nesmí stát modlou. Analýzy, diskuze a besedy nás mají k vizi dovést.

 

Jsou-li vize nejasné, málo zřejmé či protichůdné, dochází ke sporům, hledání nových a také občanským válkám.

Fanatické ideologie vedou k barbarským činům. Někde mezi nimi stojí ideologie totalitní.

Pokus o zahájení dalšího dilogu, trialogu, diskuze, nad příčinami ohrožení a vizí vedoucích vně krizím.

Výsledkem by mělo být osvětlení oněch hodnot, které stojí za to bránit. 

Leden 2016, Zdenka Wagnerová

 

Poznámka: S mnohými z Vás vedeme na fb od května 2015 diskuzi Evropa - EU, jak bychom si ji přáli mít: www.facebook.com/notes/zdenka-wagnerov%C3%A1/evropa-eu-jak-bychom-si-ji-p%C5%99%C3%A1li-m%C3%ADt/825492984153577 Krom komentářů a podnětů obsahuje i řadu zajímavých článků v časové řadě.

_______________________________________________________________________________

Ota Ševčík: příspěvek DVĚ PASTI: Starý kontinent je ohrožen dnes dvěma nebezpečensvími, nebo chcete-li jsou na něj nachystány dvě pasti

První ohrožení je jasné-nekontrolovatelný příchod lidí u kterých není jasno kdo přichází do Evropy ze strachu o život, kdo jen proto, aby zneužil výdobytků které si tato civilizace vybudovala a kdo přichází Evropě škodit. 

Druhá ohrožení, druhá past je uvnitř současného fungování Evropské unie a v kombinaci s tou první je schopná Unii položit a způsobit do budoucna velké utrpení. Současné politické špičky EU jsou ve velké většině případů zásadně odtrženy od mínění svých voličů, občanů členských zemí. Jednak to otevírá prostor různým antipolitickým, jiný účel maskujícím hnutím nebo dokonce extrémistům, kteří by celou parlamentní demokracii nejraději sprovodili ze světa.

Unijní summit se nebyl schopen dohodnout ani na vzniku společné evropské pohraniční armády a dál čeká co Turecko, čili ve vztahu k první pasti je EU neakce schopná. To jsou dvě spolu provázané pasti současného vývoje EU.

20. února 2016

_______________________________________________________________________________

Zdenka W.:Líbí se mi Podrackého styl, (viz dialog o příčinách), je opakem "Halekačů" na náměstích. Naopak v médiích a na sítích se doslova přemílá znásilnění v Německu a Švédsku. A naše problémy jako by zázračně zmizely. Milujeme Švédsko i Německo víc než SEBE! Přestali nás zajímat exekuce, bezdomovci, nízké mzdy a důchody, děti co nemají na obědy ale i nárůst trestné činnosti u nás, včetně korupce. 

Ale to bychom se dostali jinam, k antihodnotám, k oné touze po akčnosti v TV a médiích, kdy se smazává rozdíl mezi akčním filmem a událostmi ve světě.

Na kanále: "Jak uchránit Evropu a její hodnoty?" jsi zmínil: Myslím si, že je nutné aktivně stát v té středoevropské skupině národů a jasně říkat, že Evropa tu není pro všechny. Protože v momentě kdy by se vyvalilo další 2 miliony lidí, tak k nám prostě někdo bude "muset" jít. Čili kopeme i za sebe. A ryze naše problémy jako třeba postavení rodičů samoživitelů nebo ponižující výše starobních důchodů na ty by pak nebyly prachy. Čili co neuděláme dnes, zítra už možná ne.

Nedělila bych EU na východ, střed, západ a jih, to rozdělení či nesoulad jsou jinde. V přístupu k věcem mentálním i hmotným, každý stojí na jiné příčce oněch hodnot, na jiném stupni. Tady EU zaspalo, nevnímalo rozdíly hmotné existence, což je vlastně mentální selhání a tvoje druhé ohrožení. Nevnímalo, přesto že hospodářská spolupráce je jedním z pilířů EU. Ano, EU je definovaná jako politická a ekonomická unie

Obžalobou EU, včetně naší vlády je, že elity nevnímaly ty propastné rozdíly ve společnosti a společentví (EU). Příchozí migranti a uprchlíci se mají dle EU "integrovat" do naší společnosti. Nikdo se však příchozích neptá, zda hodlají být integrováni do systému s 9.900 Kč spodní hranicí mzdy, průměrným důchodem kolem 11.000 Kč, do nerovnosti hmotného zabezpečení dětí, kdy náklady dítěte v osvojení činí kolem 22.000 Kč čistého, které však nemá k dispozici ani zaměstnanec s průměrným platem. Do nerovného společenského prostředí vstupuje další element, migrace a způsobuje zděšení - něco jsme zaspali.

Vlasně jen rozepisuji Podrackého příčiny ohrožujících jevů - 2/ a 3/ s podtextem, že politická a ekonomická spolupráce EU se dosud nebránila levné pracovní síle pro vyšší zisky a ekonomické výhody států v rámci unii. Pro některé skupiny států tak přichází šok, že migrant bude zabezpečen lépe než roky pracující jedinec u nás. Opravdu nevím, jak toto bude třeba naše vládat vysvětlovat.

Zmínila jsem hlavně příčinu 3/ Pauperizaci, ale čeká nás i ta rovina mentální,příčina 1/. Počkám, zda se někdo k diskuzi přidá, počkám na Tvoji odpověď a budu tou mentální rovinou pokračovat.

21. 2. 2016

_______________________________________________________________________________

Ota Š: příspěvek s názvem - UNIE ANO, ALE NE ZA KAŽDOU CENU

Projekt Evropské unie prochází v současné době velkou krizí a jejím patrně nejvážnějším projevem je Krize Důvěry. Tomu, že je Evropská unie schopna čelit svým zásadním výzvám, nevěří často ani lídři jednotlivých členských zemí, proto často vyhlašují "probruselská" hesla aby o pár dní později konali v přesně opačném duchu (z poslední doby budiž příkladem rakouský spolkový kancléř v případě vpouštění počtu běženců) a co hůř-přestávají jí věřit i řadoví občané jednotlivých členských států. 

Strany hlavního politického proudu a zejména jejich špičky jsou zabředlé v blahodárnosti liberálního přístupu ke všemu a zdá se, že si v posledních letech přestaly všímat proměn světa i Evropy samotné. Finanční krize, krize eurozóny spojená s možností odchodu Řecka i migrační krize ukázaly Evropskou unii jako obra na hliněných nohou a většinu jejích politiků jako od reálu odtržené fantasty. 

K dovršení všeho funguje Unie výhradně Odshora Dolů a nikým nevolené komise vydávají nařízení, které vlády členských zemí poslušně předávají parlamentům členských zemí ke schválení. Jestliže někdo hovoří o spolupráci suverénních zemí je ukřičen nevolenými ministry a prezidentem Evropské unie že není dostatečně "evropský". Slovo "evropský" se stává vyprázdněným pojmem a trpí hodnoty, které jsou skutečně evropské- kreativita, spořivost a schopnost dlouhodobého myšlení v souvislostech.
Jistou nadějí je to s čím na poslední unijní summit přijel britský premiér David Cameron a zejména výsledek jeho politické aktivity. Byly to požadavky na ochranu politické i ekonomické suverenity Spojeného království. Cameron přijel s tím, že občané jeho zemí jsou s posledním vývojem EU nespokojeni a aby je mohl v referendu, které se rozhodl vypsat, zodpovědně vyzývat aby v Unii setrvali, je třeba aby si jeho stát O Sobě V Zásadních Věcech Mohl Rozhodovat Sám. "Unie ano, ale ne za každou cenu!" sdělil britský premiér dalším politickým špičkám.
Je v tom naděje pro Každou členskou zemi i pro Evropskou unii samotnou. Přestanou-li být jednotlivé státy poslušnými guberniemi tuhnoucího superstátu mohou si V Jejím Rámci definovat co potřebují a Díky Tomu Svobodně spolupracovat. Evropské unii by to mohlo vrátit důvěru nás, jejích občanů, kterou už dlouho postrádá.

25. 2. 2016

__________________________________________________________________________________________________________

Vlastimil Podracký: Ano, Ota Ševčík má pravdu. Škoda, že jsme se posledně  nesetkali, opravdu  je  to tak.  Evropa má dvě hlavní ohrožení současnosti: 1/ imigrace 2/ odtrženost EU establishmentu od lidí.

Začnu druhým ohrožením, které je důležitější, protože migrace se dá zastavit jen, když bude vůle establishmentu. První ohrožení je jasné. Druhé je záležitostí EU jako takové, která nemá demokratický charakter. Ani nemůže. Kdyby byla demokracie, znamená to, že by velké národy vládly, protože by měly v parlamentu většinu. Po odchodu Británie by vládli EU Němci. Při vší demokracii. Vždycky by přesvědčili penězi nějaký další národ, třeba Italy nebo baltské státy, aby hlasovali pro ně. Demokratická EU je hrozbou. Ale, co jiného než demokracie může trvale udržet na uzdě evropské instituce? Jinak se z toho stane vláda úředníků, která už je. Nerozhodnost EU je dána především tím, že není jednotným státem. Než se všichni shodnou, vždy uplyne mnoho času. EU nemá jinou šanci než být jen nějakým sdružením národů, udržující v Evropě mír a organizovat společné akce. Ohledně společné armády mám velké obavy. Mohla by být zneužita. Přesto musíme EU nějak udržet. Jako ekonomický a bezpečnostní spolek. Nevím, proč by musela EU mluvit do všech možných záležitostí států? Důležité jsou společné akce.
Vzhledem k mým pěti bodům principiálních ohrožení je imigrace - Otovo první ohrožení, výsledek bodu 3 – přelidněnost zaostalého a vymírání vyspělého světa, bodu 4 – pauperizace střední třídy a bodu 5 – ekologie – vysychání planety a snížení hospodářských výsledků zemědělství.

 

6. 3. 2016

__________________________________________________________________________________________________________

Zdenka: Poznámku rozdělím na dvě části: technickou a faktickou.

Technická: Kdysi jsme si dělali legraci, někdy v 80-tých letech, že lidi by si měli propojit mozky do sítě. Nyní to propojení máme, díky tzv. sociálním sítím, existují, jen jimi proudí málo mentálna či duchovna. Díky S-sítím najdeme téměř neomezený proud informací, získáme je v krátké době a pohotově. Měli bychom mít přehled. Od těch "sítí" jsme si tehdy slibovali jednodušší dorozumívání (porozumění). Bylo to v době ciferníkových telefonů a "spojovacích ústředen", kdy meziměstký hovor byl téměř zázrak, o mezinárodním nemluvě. Technická poznámka je k tomu, že vždy uplyne příliš mnoho času než se stanoví postup řešení, také o tom jak, kdy a v jak zkreslené formě se nám informace o věcech EU dostávají.

Faktická: To co se děje v Evropě radikálně rozděluje lidi a pravděpodobnosti rozumného řešení s jejím růstem ubývá. Není-li nic, co by TO dokázalo zastavit, čeká nás věčný boj proti čemukoliv i proti sobě - občanská válka, dle sdělení médií. Je to daň fenoménu všechno stupňovat, od agresivnosti reklam až po agresivitu jednání a krutosti montované do a prodávané jako "moderního umění". 

Za politiky jsou dosazování bysnismani nebo celebrity, to je fandění jako ve sportu bez oněch pravidel, co jej dělají sportem. 

  • Migrace se nezastaví, je zdojem odbytiště oněh byznysmannů, čili zdrojem vyšších zisků. (hedonismus)
  • Zda je či není EU demokratická je otázkou. Pokud demokratickou je, měla by řešit ve prospěch svých občanů, ne byznysu a narušitelům hranic. Kdo nerespektuje hranice, je narušitel. Jakékoliv hranice, osobní, rodinné, soukromí, vlastnictví i států. 

Evropa je bezesporu v ohrožení, dokonce media mluví o možné občanské válce, společnost se radikalizuje, je to vidět i na výsledcích voleb. Do čela se dostávají strany a spolky jdoucí PROTI čemusi. 

Mluvíme tady 3-5, 6 lidí, větší část je však kdykoliv skandovat na náměstí "za lepší zítřky", proti čemusi, nejsou však nositelé oné vize všeobecné udržitelnosti soužití. Nenývist a zášť vzniká už mezi těmi skupinami.. nenávist však pramení z obav, obav neznámého, odlišného.

Evropa sjednotila zákony, názvy potravin a nařízení, inkluzi školsvtví. Soužití v ní však nepodporuje, tu nelze vyhlásit na summitu.

 

Studený vítr úsporných opatření a nerozumné politiky konečně dosáhl .....Finsko a mnoho lidí má pocit, že jejich vláda lhala a nepodařilo se jim velký čas. Naším cílem je, aby tyto lidi pospojovat a vidět, že lidé v jiných evropských zemích trpí příznaky stejné nemoci. Onemocnění o demokracii bez rozhodování.
Z Carpe Diem

 

www.euractiv.cz/bezpecnost-a-spravedlnost0/clanek/pohranicni-straz-eu-ma-fungovat-do-srpna-kdo-ji-zaplati-a-co-je-treba-doladit-013186

________________________________________________________________________________

Váš názor a příspěvek, přidáte se?