Cestou vpřed aneb CO S TÍM v traktátech

20.11.2015 12:28

Pokusím se, jsa vyzván, abych tak učinil, trochu hlouběji definovat současný stav Evropy,    který nazývám krizí hodnot, což je velmi silný denotát, uznávám. Nehodlám psát rozsáhlý traktát na toto téma, protože smrtelná nuda veleděl tohoto formátu je všeobecně známa. Použiji tedy formy stručných glos, které, pokud se to povede, mohou u důvtipnějších čtenářů jaksi "nakopnout" jistý směr uvažování. V souvislostí s tím se pokusím na hony vyhnout jakémukoliv pokusu o manipulaci, což bude, uznávám rovněž, velmi těžké. Tedy aktuálně.                      Otakar Vychodil

______________________________________________________________________________________

Glosa první - 20. listopadu 2015, 12:00 h

Představme si sebe sama ve století sedmnáctém, kdy na šumpersku probíhaly čarodějnické procesy. Dávno po období renesance, uprostřed hýřícího baroka, byly upalováni lidé na hranicích. Proč? Jen proto, že si někdo (třeba inkvizitor Jakub Insistoris, z něhož vycházel Jan Boblig z Edelstadtu - exekutivní persona oněch procesů) jaksi vyložil Bibli a na tomto základě dospěl k těmto hrůzným závěrům. 

Nůž džihádisty, podřezávajícího ve jménu proroka lidskou bytost je pouhým jiným nástrojem zvrhlého přístupu k ideologii. Uvažuji o století sedmnáctém, tedy ponor do tři až čtyři století staré minulosti. Od vzniku islámu nás dělí více než 500 let (prorok Mohamed se narodil roku 571). Proč se neumíme smířit s tím, že zde existuje jiná kultura, jiný civilizační okruh, která nám může být z hlediska hodnot nepředstavitelně vzdálena, tak jako jsme my dnes velmi vzdáleni sami sobě před pár stoletími. 

Zkusme si představit vzkvétající baroko, jemuž se snažíme vnutit principy demokracie. Pěkná hloupost, že? Tato mnohem mladší civilizace nám může být za jistých okolností velmi nebezpečná. Co, kdybychom se nesnažili ji transformovat k obrazu našemu, ale nechali ji žít a vyvíjet se tak, aby nám neškodila? 

Export demokracie ohněm a mečem je podobně hloupý jako celý ten jejich džihád...

 

Glosa druhá - 20. listopadu 2015, 14:58 

To, že se zde před třemi sty a více lety děly věci hrůzné a nepřijatelné, v žádném případě neznamená jakési ospravedlnění současného islámského teroru. Jen děláme chybu v tom, že se snažíme civilizaci nám velmi nepřátelskou "zkrotit" jakýmisi evropskými pravidly, které jejím příslušníkům nejsou naprosto jasné, vykládají si je mylně a na náš systém působí destruktivně. 

Lidský rod evidentně nevzrůstal homogenně, je to nad Slunce jasnější, a pouze hloupé předpoklady o jakési rovnosti, volnosti a bratrství, mohou tvrdit opak. Tragické je, že právě země, která je kolébkou vzniku tohoto "nafoukaného" hesla, se stala terčem velmi krutých útoků ze strany kultury, jíž poskytla všechny možnosti k růstu v rámci naší civilizace. 

Byla tato úvaha správná? Ukazuje se, že nikoliv. Aby bylo jasno, ten, kdo zatlačuje muslimskou kulturu do oblastí středověkého tmářství buď není matematik, nebo nikdy nebyl v Alahambře. Genialita arabských matematiků a hvězdářů si zaslouží bezbřehé úcty, schopnosti jejich "inženýrů" (v dnešním slova smyslu) musí v každém logicky uvažujícícm člověku vzbudit obdiv. Problém není v těchto starých arabských vědátorech, ten je v tom, v co se jejich úctyhodná civilizace změnila. My zde, jakobychom to nechápali. Ta hloupá idea amerických neokonzervativců, že demokracie je všelékem na všechno, je podle všeho tím "signum diaboli" naší civilizace. Ve snaze přizpůsobit všechny civilizační proudy naší demokratické myšlence, pácháme svým způsobem rituáloní "harakiri". 

Ztrácíme základní vlastnost kmene (a ničím jiným nejsme), a to princip obrany před cizími vlivy. Tedy takovými, které nabourávají náš systém hodnot. Hloupá a škodlivá vlastnost demokraticky volených politiků, která je nutí si "zajistit" co nejmohutnější masu potenciálních voličů, tedy velmi přízemní postoj, je nejspíš to, čeho jsme v současnosti svědky jak zde v Evropě, tak za oceánem v USA. Velmi primitivní, ale lidské, příliš lidské (F. Nietzsche). Natolik, že to klidně může být pravda...

 

Glosa třetí - 25. listopadu 2015, 13:50 (den po sestřelení ruského SU-24 tureckou armádou)

CNN již vážně uvažuje o tom, jestli už opravdu nejsme ve třetí světové válce. Říkají jí docela trefně Syrian World War, tedy Syrská světová válka. Je velmi depresivní toto období. 

Jako přestárlý matador našeho vyjednávávání o přístupu do NATO začínám mít stejné tendence, jaké měli můj stařeček, když nám popisovali jak válčili na Piávě. Všechny černé scénáře, které jsme tehdy našim západním kolegům předestřeli, se naplnily. Že se svět bude zabývat otázkou, zda je, či není v Třeti světové zhruba 25 let po pádu berlínské zdi, to jsme ovšem netušili ani my, "studenoválečníci" se syndromem ruské nadvlády zde, kteří nechápou, že Rusko je už na věky demokratickou zemí západního typu. Či, že skepse nad jednostrannou podporou muslimské části obyvatelstva v bývalé Jugoslávii, či prosté znechucení nad tím, jaký "bordel" si dovolují udělat určitá etnika v berlínském parku císaře Friedricha, je pouhou postkomunistickou nechutí k jedině správné tedy multikulturní společnosti. 

Mám tendenci si vyčítat, že jsme tehdy *) nebyli dost důrazní. Ale upřímně. Napadlo by vás něco takového v krásných letech devadesátých? Samozřejmě, že napadlo. Ale to jste byli okamžitě nepřítelem krásného nového světa, Fukuyamovy "Konce historie". Měli jsme pravdu a mám(e) ji i teď! 

Bude daleko hůř, jestli se Evropa neprobudí, jakože se neprobudí...

*) Tehdy předseda delegace Parlamentu ČR v Severoatlantickém shromáždění, také klíčový řečník v krizových záležitostech (především Balkán)

 

Glosa čtvrtá - 25. listopadu 2015, 14:00 h

Velkou část svého života jsem věnoval tomu, aby se konečně náš společný stát včlenil do jakéhosi obranného společenství, které vzbuzuje úctu (až hrůzu) v případných nepřátelích toho, co naše civilizace reprezentuje. Myslet si, že splyneme s nějakým východním "dubiskem" s jeho pravoslavím, je naprostý ahistorický nesmysl (byť si pravoslaví docela považuji).

Naší téměř povinností je ubránit se všem vlivům, které mají tendenci naši civilizaci likvidovat. Ať už je to islámský teror nebo východní expanze, prostě bránit se musíme! Jediná organizace, která má toto ve vínku, je NATO. Jestli se chová v současnosti docela hloupě, ubezpečuji všechny, že je to pouze díky politickým reprezentacím členských států (i nás). Přepočteno na efektivitu,  NATO je beznadějně nejsilnějším vojenským společenstvím. V čele Vojenského výboru NATO stojí čeký generál Pavel. V čele NATO by podle mě měl stanout nejlépe polský politik (třeba Szikorsky, Onyszkiewicz, atp.). Pak se bude opět jednat o organizaci, která ví, s kým "má tu čest", a budí příslušnou úctu!

 

Glosa pátá - 26. listopadu 2015, 15:00 h

Zajímavé. Jakási poněkud upozaděná diskuse na téma, koho tento národ (český ve středověkém smyslu slova) potřebuje ve svém čele. Jestli populisticky startované vepřo-knedlo-zelo laděné persony, nebo spíše filosofy, kteří by byli schopni chápat velmi jemné předivo jakéhosi národního common sense (společného názoru - pro neangličtináře). Já si osobně myslím, že nějaké ty tuctové pseudopolitiky čtvrté cenové skupiny tento národ nechce. Nechce ale ani nějaké mistry světa nad něj se vyvyšující v jakýchsi abstraktních sférách světa úmyslně nepochopitelného. Nemohu si pomoci, ale jediný politik tohoto typu byl T.G.Masaryk. Všichni ostatní jsou jeho většinou velmi nepovedenými karikaturami (snad mimo Havla a s jistými výhradami i Klause). Je mi líto, že prezidenti polistostopadoví kráčeli po jiných stezkách, ten aktuální s obzvláštní brutalitou.... Nemyslím si, že by příštím českým prezidentem měl být pan Robejšek, stejně jako si nemyslím, že nezbytně musíme přijímat imigranty. Je to jen na vůli občanstva České republiky.

 

Prý bombardování IS je v národním zájmu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, pravil James Cameron, takto britský premiér. Samozřejmě, že je v národním zájmu a nejen UK - i v národním zájmu České republiky a vůbec celé západní civilizace, přesněji celé křesťanské civilizace (Rusko na tom přeci musí mít také nějaký zájem, jinak by v Sýrii nebylo)!! Nevím, možná jsem paranoik, ale pořád mi nějak nesedí Turecko jako člen NATO. Je to objektivně taková civilizační anomálie, což nikdy nedělalo dobrotu. No, třeba se pletu....

Poznámka z události: BEZPEČNOSTNÍ SITUACE - MEZINÁRODNÍ

Takže s kým Rusové bojují? S NATO? To Car Vladimir naprosto pragmaticky označil za sebevraždu v přímém přenosu. Vojenská síla NATO je minimálně 10x větší než síla zbytku světa. S tím válčí jen sebevrah, což Putin není. Takže chce, aby se nad Sýrií postupovalo koordinovaně. S tím nelze než souhlasit. Myslím si, že o tom, jak se bude vyvíjet celý západní svět by nemělo rozhodovat Turecko. Pokud sestřelilo ruský bombardér s vědomím centrály NATO, pak je tato centrála zralá na zásadní výměnu, neb větší pitomost si lze představit jen stěží. Pokud ne, je nutné Turecku velmi názorně a silně vysvětlit podstatu washingtonské smlouvy o založení NATO z roku 1949.

Glosa šestá - 27. listopadu 2015, 

Jsem člověk už poměrně letitý. Takže pamatuji vyprávění prarodičů o tom, jak probíhala První světová válka. V zákopech proti sobě ležely davy mladíků, kteří měli všechny možné představy o jejich budoucnosti, kromě toho, že by měli padnout za císaře pána a jeho rodinu, za báťušku cara, či keisera Wilhelma. Nikdo neměl tendenci rozpoutat konflikt. Pak se ale našel poněkud připitomělý (prý Maďar) trouba, který vystřelil. A bylo zle, hodně zle. Spousta mrtvých a raněných - ještě jednou opakuji, mám to z vyprávění přímého účastníka těchto "jatek" kdesi na východní frontě. Úloha pitomců v zásadních událostech světové historie je velevýznamná, a nesmí se podceňovat. Tito duševně vyšinutí jedinci nejsou ničím "sui generis", ale pouhopouhou výslednicí obecných společenských událostí. Shrnuto. Ruské letadlo mohl nad Sýrií či Tureckem sestřelit jen beznadějný pitomec, který netušil, co všechno může způsobit. Je mi líto mrtvých na všech stranách tamějšího konfliktu, i ruských pilotů, samozřejmě, ale neměli bychom dopustit, aby fatální světový konflikt způsobil nějaký Maďar nebo Turek. Na to jsou zkušenosti První světové války příliš drastické...

Glosa sedmá - 2. prosince

CNN je hodna obdivu v tvorbě svých headlines. Ty jsou, bohužel, ale vcelku naprosto logicky, pouze na úvodní stráce, "tělo" zprávy už mívá poněkud pragmatičtější, věcnější formu, tedy i titulek. Takže "D-Day for Britain on Syria strikes" (Tedy "Den D pro britské údery v Sýrii") je opravdu informační "petelice". Je to navíc pravda pravdoucí, protože dnes se skutečně v britské Dolní sněmovně rozhoduje o tom, jak a kdy zasáhne UK proti ISIS. Je hlášen 10,5 hodinový maraton diskusí ve sněmovně (mimochodem, nedovedu si představit, že by James Cameron opustil jednací sál - u nás nemyslitelné, že?). No a výsledkem bude "ay-nay procedure". kdy ti poslanci, kteří souhlasí s návrhem vlády projdou dveřmi, označenými "Ay" (po staroanglicku "ano"), no a ti, kteří jsou názoru jiného, dveřmi, označnými "Nay" (tedy "ne"). Šaškárna? Podle našich současných "demokratů" zcela určitě (makáme, a demokracie zdržuje), ale v jistých zeměpisných délkách šířkách něčím, co má stovkami let prověřenou tradici. Zase mi tane na mysli věta znalce britské demokracie a především prezidenta Československé republiky T.G. Masaryka :"Takže demokracii máme, tož ještě ty demokraty"...

Glosa osmá - 9. prosince

Podle Platóna je demokracie druhým nejhorším způsobem vládnutí, především velmi nestabilním. Nejhorší je pak tyranie. "Přechodu od demokracie k tyranii", podle Platóna, "nejsnáze dosáhne populární vůdce, který ví, jak využít třídního antagonismu mezi bohatými a chudými v demokratickém státě a kterému se podaří vytvořit svoji vlastní tělesnou stráž či soukromou armádu. Lidé, kteří jej nejprve slavili jako zastánce svobody, jsou brzy zotročeni; a poté za něj musí bojovat a on “tu hned strojí stále nějaké války, aby lid měl trvalou potřebu vůdce.”(Ústava 566e) Tyranií je dosaženo nejzavrženíhodnějšího státu." Velmi, snad až příliš, to připomíná současnou situaci - leckde.

Nejhorší způsob vládnutí je tedy tyranie. "Smrt tyranům a králům" měl na prsou vytetováno Jean Babtiste Bernardotte, Napoleonův maršál. Který se znelíbil tyranii válek, na žádost Švédů byl uvolněn a posléze se stal švédským králem. Cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Takto se stal zakladatelem dnešní královské dynastie a své úlohy se zmocnil se ctí, odpovědne a dobře. Krom válčení a později kralování byl velkým zastáncem lidských práv (v duchu amerického dodatku ústavy), v jejich duchu kraloval a tetování nikomu, kromě jeho ženy Desireé, neukazoval. Snad i jemu v mnohém pomohlo (to tetování). Švédsko tehdy vyvedl z morální i hospodářské újmy. Za "drobného" ústupku, stal se králem :)

 

Jeden z traktátů, od čísla osm dále nečíslované..... Co je dia logos (dialog), 10. prosinve 2015:

1. Tvůj oponent není nepřítelem, ale partnerem při hledání pravdy. (!!!!!!)
Cílem naší diskuze je pravda, nikoliv intelektuální soutěž. Účast v dialogu předpokládá trojí úctu: K pravdě, k druhému, k sobě.

2. Snaž se porozumět druhému.
Nepochopíš-li správně názor oponenta, nemůžeš jeho tvrzení ani vyvracet, ani uznávat. Formuluj sám jeho námitky, aby bylo jasné, jak jim rozumíš.

3. Tvrzení bez věcných důkazů nevydávej za argument. (!!!!!!!!!!!!)
V takovém případě jde pouze o tvé mínění a partner mu nemusí přiznat váhu argumentu.

4. Neutíkej od tématu.
Nevyhýbej se nepříjemným otázkám nebo argumentům tím, že svedeš diskuzi jinam.

5. Nesnaž se mít za každou cenu poslední slovo.
Množství slov nenahradí chybějící argument. Umlčení oponenta neznamená vyvrácení jeho argumentů ani popření jeho myšlenek.

6. Nesnižuj osobní důstojnost oponenta. (!!!!)
Kdo napadá osobu protivníka, ztrácí právo účastnit se dialogu.

7. Nezapomeň, že dialog vyžaduje kázeň. (!!!)
Nakonec rozumem a nikoliv emocemi formulujeme svá tvrzení a úsudky. Kdo není schopen své city a vášně ovládnout a kdo není schopen srozumitelně a klidně vyjádřit svůj názor, nemůže vést smysluplný rozhovor s druhými.

8. Nezaměňuj dialog s monologem. (!!!)
Všichni mají stejné právo se vyjádřit. Nezabíhej k podružnostem. Ohleduplnost vůči ostatním se projevuje i tím, že dokážeš šetřit časem.

 

 

Glosa - 11. prosince
Klimatický jev globálního dopadu El Nino se začíná probouzet. Podle všeho (včetně amerických NOAA a NASA) udělá v atmosféře takovou paseku, že se z toho nějakou dobu bude vzpamatovávat nejen Pacifik, potažmo západní pobřeží USA, ale i zbytek Zeměkoule - letos jev momořádně silný, v médiích mu říkají "Godzilla El Nino". Protože myslet si, že taková "maličkost" jako Tichý oceán neovlivní celou planetu, na jejímž povrchu zaujímá největší plochu, to snad nemůže ani ekologický aktivista.
Jen pro připomenutí s jakými silami si hodlají světoví politici "poradit". Takže v tomto smyslu dopručuji svolat mimořádné setkání světových státníků , které by důrazně odsoudilo El Nino, a vyzvalo ho formou deklarace ku snížení jeho aktivit, neb ohrožuje budoucnost lidstva. 
Že pitomost? Ovšem - stejně jako veškerá jiná (i to nedávné a veškerá budoucí) jednání končící velkohubými, najmě pak prázdnými deklaracemi. Čímž samozřejmě ani náhodou nechci říci, že by se mělo lidstvo chovat k planetě jako stádo zdivočelých hovad, což dělá. To vůbec ne! Ale v celém chování klimatu může jeho aktivita hrát pouze roli motýlího efektu. Pokud tedy platí přírodní vědy jako je fyzika a především matematika (konkrétně teorie chaosu).
 
 
Glosa - 15. prosince
Moudrá a starostlivá vláda schválila návrh novely zákona, která umožní úředníkům kontrolovat občanům jejich topivo. Prý mnozí topí nekvalitním materiálem, čímž zamořují ovzduší, a nejsou za stávajících podmínek postižitelní. Při té příležitosti mě zajímá, budou-li úředníci kontrolovat krematoria.
 
Glosa - 17. prosince
Tak a je to tady. Zase se opakuji, ale odjakživa tu tvrdím, že Rus rozumí jenom síle, a to síle hmatatelné. Putin Obamou pohrdá a určitě ne (jen) z rasových důvodů. Je to pro něj slaboch (zde musím, ač nerad, s ruským carem souhlasit). Trump je pro něj naopak "vyjímečný muž", s nímž by jistě byl schopen se na lecčems domluvit. Opět se opakuji, ale který US prezident se uměl s Rusy, samozřejmě z pozice síly, domluvit? Zase ten "průměrný herec z druhořadých kovbojek" - Ronald Reagan. Stačilo pár pershingů v Německu a jasný a tvrdý postoj k "evil empire" a bylo. Tomu prostě Rus rozumí. Dovedu si to docela dobře představit. Tedy Putina, jak jedná s Trumpem, s tím, že se jedná o jednání velmi tvrdá, kdy se váží každá podmínka, i ta sebebanálnější. Tak jak to mezi silnými hráči chodí. Výsledkem bývá vždy nějký "trade - off", tedy něco za něco, jak už to ve vysoké, najmě pak mezinárodní politice chodí. Jistě, že tento výsledek znamená nové rozdělení světa. No a nám nezbývá než doufat, že zůstaneme na té správné straně, případně se o to hodně snažit, pokud tedy někam skutečně patřit chceme. Abych se přiznal, občas o tom mám pochybnosti....
 
 
Glosa - 18. prosince
"Mezitím doma na ranči", jak se říkalo, spíše psalo, ve starých němých kovbojkách. Cena jednoho barelu ropy se seshora blíží 35 USD, což, pokud uvážíme, že v roce 2014 činila 100 USD (!!!), nelze nazvat jinak než pádem jako hrom. Zajímavá je reakce zainteresovaných. Zatímco USA těží dál na hranici historického rekordu (ona ekonomická zbraň je účinnější než všechny vodíkové bomby jaderného arsenálu dohromady), OPEC se snaží těžbu omezovat, což se jaksi nedaří. Kdo je tímto stavem nejvíce bit? Samozřejmě vývozci ropy, hlavně pak ti, kteří na tomto exportu mají postavený národní produkt, přesněji podstatnou část příjmu státního rozpočtu. 
Zde netřeba zdůrazňovat, že se jedná hlavně o Rusko, které zápasí s masivními hospodářskými problémy, které mohou mířit k státnímu bankrotu. Problém Ruska je v tom, že tyto potíže silně ovlivňují jeho integritu. Bráno z tohoto velmi přízemního hlediska, jsou různé mezinárodně bezpečnostní poněkud šílené kroky Putina naprosto pochopitelné. Vývoz vnitřních problémů za hranice, toť osvědčená metoda všech režimů, neb rebelující části soustátí (třeb gubernie) nemají svou armádu, ta bývá jen jedna, a to na úrovni federální. No, nezbývá nám než doufat, že to Putin nějak zvládne, protože v prospěšnost rozpadu Ruska může věřit jen naprostý šílenec. Pro pamětníky, jednalo by se odhadem o Jugoslávii na třetí. Jenom šílenec, nebo parta Obamových poradců...
 
 
Glosa - 19. prosince
Tak a je to tady. Zase se opakuji, ale odjakživa tu tvrdím, že Rus rozumí jenom síle, a to síle hmatatelné. Putin Obamou pohrdá a určitě ne (jen) z rasových důvodů. Je to pro něj slaboch (zde musím, ač nerad, s ruským carem souhlasit). Trump je pro něj naopak "vyjímečný muž", s nímž by jistě byl schopen se na lecčems domluvit. Opět se opakuji, ale který US prezident se uměl s Rusy, samozřejmě z pozice síly, domluvit? Zase ten "průměrný herec z druhořadých kovbojek" - Ronald Reagan. Stačilo pár pershingů v Německu a jasný a tvrdý postoj k "evil empire" a bylo. Tomu prostě Rus rozumí. 
Dovedu si to docela dobře představit. Tedy Putina, jak jedná s Trumpem, s tím, že se jedná o jednání velmi tvrdá, kdy se váží každá podmínka, i ta sebebanálnější. Tak jak to mezi silnými hráči chodí. Výsledkem bývá vždy nějký "trade - off", tedy něco za něco, jak už to ve vysoké, najmě pak mezinárodní politice chodí. Jistě, že tento výsledek znamená nové rozdělení světa. No a nám nezbývá než doufat, že zůstaneme na té správné straně, případně se o to hodně snažit, pokud tedy někam skutečně patřit chceme. Abych se přiznal, občas o tom mám pochybnosti....
 
Skvělé téma příští BESEDY, 6. ledna 2016
 
Glosa - 31. prosince
Zdá se, že islamisté mohou slavit. Evropské , americké i ruské metropole aktivovaly ohromné množství policistů, či přímo vojáků, aby v rámci oslav příchodu Nového roku chránili shromáždění obyvatel těchto metropolí. Tito obyvatelé, hádám, z velké části zůstanou raději doma, minimálně už z toho důvodu, že rozeznat rachot petard od výbuchu bomby, navíc po jistém množství alkoholu, je dosti těžké, a může být i pozdě. Také připíjet si s vojáky se samopaly přes rameno nemusí být pro někoho to pravé ořechové. Shrnuto, musíme s tím v příštím roce urychleně něco udělat. Nejen proto, že je to nedůstojné a naprosto nepřijatelné. Nemohu se nějak zbavit dojmu, že se to začíná růzmým evropským i americkým představitlům, lídrům, a vůbec těm vládnoucím podezřele líbit. Aby nás v rámci spravedlivé ochrany naší svobody o tuto svobodu v tichosti nepřipravili...
 
 
Glosa - 4. ledna
Tak jest. Jak přesně konstatuje headliner CNN, "nabírá to velmi rychle na obrátkách". Co vlastně? To, co se dalo očekávat. Saúdové (sunnité) vs. Írán (šíté). Bratři "v Proroku" jsou zase o pořádný kus blíže k tomu, aby se začali rvát jako jimi tolik opovrhovaní psi. Vypovězení diplomatických styků je k tomu docela silným krokem. Po popravě významného šítského duchovního Saúdy následovaly divoké protesty v Íránu vrcholící vypálením saúdské ambasády tamtéž. Následovalo ono vypovězení diplomatických styků ze strany Saúdů. Takže, co dál? No, podle českých klasiků nastane bitva o to, ktery z proudů Islámu je ten "nejislamovatější" (Karel Havlíček Borovský), nebo válka "o to pravé mloctví" (Karel Čapek). Vzhledem k tomu, že je Írán kousek od dokončení svého jaderného programu, by to nemusela být až taková legrace. Pořád jsem se nikde nedokázal dopátrat toho, proč by naše civilizace měla v tomto "bratrovražedném" boji hrát nějakou roli, jejímž výsledkem by mohl být pouze globální konflikt. Asi největším problémem bude udržet Obamu a Putina někde v kleci (zbrojařskou a pašeráckou lobby pak v hladomorně), aby se do toho ,pro Boha, nepletli. EU maximálně vydá nařízeni, že se musí sebevražední útočníci před výbuchem zřetelně označit, ke které z válčících stran příslušejí (je to velmi nekorektní, uznávám, ale co korektního ze stran EU vylézá?). No a poslední český klasik Jaroslav Hašek: "Bude se to řezat, víc vám neřeknu". Scénář nepříliš příjemný, ale, obávám se, docela pravděpodobný...
 
"Chraň Pán Bůh nás fanatismu" a ještě E. M. Remarque: "Vůdcům do ruky klacek a menší ohradu". Z,W.
 
Glosa - 5. ledna
Šedivé a přízemní důvody. Ty většinou vedou ke konfliktům až válkám, vždy se konajících ve jménu převelikých myšlének. Náboženských, národních, humanitních, lidskoprávních, kulturních, atd., atd. Dotyčné myšlénky jsou ve valné většině bláboly natolik vzdálené reálnému životu, že skeptika doslova vyzývají k tomu, aby o nich, jako důvodu k devastujícím konfliktům, pochyboval. Zkuste si třeba představit , že jste v čele státu, jehož HDP je ze 75% založen na exportu ropy. Toho produktu, jehož barel měl v roce 2014 cenu 100 USD a dnes stojí sotva 35 USD. Navíc se očekává další pokles ceny až k 20 USD. Vaše pohádková říše tisíce a jedné noci zákonitě dostává jednu trhlinu za druhou, do lodi teče horem dolem a s vámi to začíná vypadat velmi nevábně. Takže? Je třeba označit viníka! Ten je po ruce, je to staletý náboženský vyznavač sice téže víry, ale ne tak, jak se má, protože správně ji vyznáváme my! Stalo se to mezi na ropě postavenými státy jakousi módou, tenhle export jejich vnitřních problémů za hranice. Začal s tím Putin na Ukrajině(odvěký spravedlivý nárok na kus země, který jeho předchůdce-opilec předal neuváženě státu jinému spolu s klíčovou námořní základnou), ten na ropě závisí z pouhých 60% , takže proč by ho nenásledovali Saúdové se svými sunitskými spojenci ( a zmíněními 75% HDP na vývozu ropy) proti náboženskému nepřiteli Íránu s jeho šítskými spojenci. Lid sice bude patrně "žrát" písek, či lokat vodku-samohonku k snídani, obědu i večeři, ale zato se bude hrdinně bít za "ródinu" či správný výklad odkazu Prorokova. Jen, aby se všichni jmenovaní nakonec nespojili proti tomu jedinému "satanovi", který za to všechno může, kterému se dál nechce vyhazovat nekřesťanské peníze za jakousi černou hmotu, kterou určitě brzy půjde nahradit něčím jiným. Celou tuto revoltu proti Západu by navíc určitě rády zafinancovaly globální "naftové" korporace, takže se nejspíš máme nač těšit. Ale co, třeba to takhle není. I když...
 
Glosa - 6. ledna
Takže, mezitím, co Obama dojatě pláče, Kim Čong Un prý otestoval vodíkovou bombu. Experti jsou vůči tomuto údajně čtvrtému jadernému pokusu Severní Koreje skeptičtí - podle nich by test vodíkové bomby způsobil poněkud větší "šarádu", než nějakých 5 stupňů zemětřesení, navíc méně než 50 km od Pchongjangu, tedy hlavního města. On tento Kim dost často kecá, ale přesto. Co kdyby tentokrát omylem mluvil pravdu? Navíc tvrdí, že se jednalo o miniaturizovanou technologii H-bomby, která ovšem vyžaduje značnou technickou vyspělost. Také se dá ukrást, nebo "spřáteleně dodat", že? Shrnuto, nejrůznější "šmejdi" ve všech částech světa jaksi instinktivně vytušili, že někdejší mocnosti jsou v rozvalinách - tedy přišla jejich chvíle. Je nejvyšší čas v tom udělat patřičný pořádek. Určitě ne ronit slzy jako staré báby - to nám moc nepomůže.
 
 
Glosa - 6. ledna po poledni
Těm, kteří se rozhořčují nad hacknutím Sobotkových e-mailů, bych rád připomněl rodící se výbuch většího formátu, a to údajné podvody Agrofertu v rámci eurodotací. V politice na českém dvorečku totiž funguje od jisté doby poměrně spolehlivě "poločas rozpadu koalic" a to s periodou dva roky. Víceméně stabilní byly jen vlády první Klausova (1992-1996) a Zemanova (1998- 2002). Těm, kteří žehrají na výkonnost a kvality První republiky v této oblasti, připomínám, že tam nedosáhla úplného čtyřletého volebního období žádná vláda. To, čeho jsme svědky, je tedy počátek nastřelování "ostrými" ze strany ANO a ČSSD - je nejvyšší čas, boys, mimořádné volby byly na podzim 2013. Jen, aby se nekonaly na podzim mimořádné volby parlamentní i letos, "spláchnuty" s volbami do krajů a části Senátu! Babišovi by však měl někdo připomenout, že ten, kdo sestřelí vládu nebývá v těchto končinách v následujících volbách úspěšný, což rádi potvrdí třeba Paroubek, Ruml, atd...
 
 
Glosa - 12. ledna po poledni
Tak to je tedy síla. Autor komentáře je toho názoru, že Republikáni musí zničit Trumpa všemi prostředky, jinak budou zničeni sami a s nimi konservatismus v USA. Jako příklad používá slavné zakončení řeči římského senátora Cata staršího "Ceterum autem censeo, Carthaginam esse delendam", tedy "Ostatně soudím, že Kartágo musí býti zničeno", proto ten poněkud drakonický titulek. Komentář je velmi poučný, ne snad proto, že autor musí vědět, že jakékoliv "zničení" Trumpa jinými než demokratickými , zvláště pak neústavními prostředky, je pro Republikány a pro USA smrtící, ale proto, že přesně vyjadřuje bezmoc establishmentu se s "fenoménem Trump" vyrovnat. Mimoděk vyjadřuje i zoufalství Demokratů nad tím, že jim Trump odebral tradiční a velmi silnou část voličstva, a to "modré límečky" (dělnickou třídu, řekl by Marx), hlavně "bělochy, frustrované marností své práce, když nakupují v obchodech trička vyrobená v třetích zemích". Celé je to pláč nad rozlitým mlékem, které po cisternách "vylévá na silnici" celý vážený politický establishment. Nejen v USA, ale v i v Německu, Francii, i u nás. Ohánět se argumenty, že Trump není žádný self-made-man, že po tátovi zdědil 100 milionů dolarů (sám je miliardář, takže cosi umí), že podporoval v kampaních různé politiky, i Demokraty (kdo v USA to nedělá?), je kontraproduktivní (viz. fenomén Babiš u nás - srovnání jen v tomto případě, jinak Trump a Babiš jsou jiné galaxie, tedy Babiš je spíše pouhý asteroid). Vše nasvědčuje tomu, že současný stav politiky je dále neudržitelný, a že dochází k zásadním změnám. Proč? Protože politika ve svých světech jaksi zapomněla, že jejím hlavním a naprosto nejdůležitějším úkolem je řídit stát ve prospěch jeho občanů. A úkolem státu no.1 je zajistit bezpečnost těchto občanů, v čemž katastrofálně selhala. Není se tedy vůbec čemu divit. Že to bude bolet? No ovšem! Občany a hlavně dotyčný establishment...
 
Glosa - 21. ledna po poledni (v době vydávání brožur a roky vleklých soudů)
Sir Benjamin Disraeli napsal před mnoho lety knihu Two Nations. Byl to poněkud chmurný pohled na Velkou Británii 19. století, v níž jakoby žijí dva národy. Ti extrémně chudí (po marxovsku proletariát) a ti ostatní. Oba tyto "národy" jsou poddanými Jejího Veličenstva, tedy britskými občany, a přesto jako by žily v naprosto rozdílných světech. Tato společenská nerovnováha, nebude-li vyřešena, může vést k nepředstavitelným turbulencím ve společenském řádu. Třeba k proletářské bratrovražedné revoluci, jíž se ve své pracovně tou dobou opájel v nepříliš velké vzdálenosti od Westminsteru (sídla britského Parlamentu) nenávistný a vzteklý Karel Marx. Dnes žijeme ve velmi podobné době, zase existují jakoby dva národy a to v celoevropském až civilizačním měřítku. Národ první držící ve svých rukou mocenské prostředky, v podstatě početně zanedbatelně malý, a národ druhý ač početně mohutný zdánlivě bezmocný, nemaje těchto mocenských prostředků. O děsivě hluboké propasti mezi těmito dvěma "národy" v našem prostředí svědčí například neuvěřitelně blbý až provokativní "imigrační komiks", který na téma "milé děti, chovejte se krásně k uprchlíkům", vydalo ministerstvo školství, vedené typickou soudružkou z onoho prvního národa. Realita těmto svazákům nové doby, bez ohledu na stranickou příslušnost, nejenže nevadí, ale přímo překáží. Produkují za naše peníze neskutečné blbosti nemající se skutečným životem nic společného, protože v jejich gravitací politické moci silně pokřivených pseudovesmírech se jedná o věci správné. Nemůže to celé dopadnout dobře. Ani pro první ani pro druhý národ, jehož nespokojenosti mohutně využijí stejní, ne-li ještě horší, šmejdi, kteří pošilhávají po národě prvním, jedině správném, tedy jejich. Ano, řečeno matematicky, nacházíme se ve velmi nestabilním systému, jehož stabilizace je při dané struktuře prakticky vyloučena. Takovéto systémy jsou odsouzeny k havárii. Bude to bolet, přátelé, neb to bude havárie mohutná...
 
Nedávno napsal Jan  Martínek článek a v něm: "Jednu blbost nahrazuje blbost jiná, pouze s opačným znaménkem. S každým vychýlením je však amplituda tohoto vychýlení menší, až konečně osciluje kolem zdravého středu."  Možná to někde platí. Bez zdravého rozumu však onen střed úspěšně míjíme, zahleděni do brožurek. Místo hodnotové stupnice, projíždíme děravou bárkou Elliotovy vlny měnící se v tsunami. Kašleme na bárku, buďme delfíny.... Z.W.
 
 
Glosa - 22. ledna
Matka Příroda , možná s krajní nechutí a s kroucením hlavou nad blbostí části lidstva, jako kdyby řešila veliké tyto hlouposti způsobem jí vlastním. Hlavně, když se někdo dobývá tam, kde nemá co dělat způsobem, který je řekněme "nepřirozený". V tomto má Příroda k dispozici zbraně netušené síly, například zimu. Ta třeba zastavila Napoleona a Hitlera před Moskvou. Nemohu se zbavit myšlenky, že současná zima, jako vystřižená ze staletých pranostik téměř přesně načasovaná, řeší problém, do něhož zabředla díky neskutečné blbosti současných vůdců naše civilizace. Třeba to tak není, ale určitě je to pozoruhodné. 
 
Glosa - 22. ledna v podvečer
Vox populí , vox deí. Tak nějak to komentovali staří "latiníci". I já se k tomu rád připojuji, i když občas nevím, co je skutečně tím "hlasem lidu", nebo spíš tím , co se za něj vydává. Pouhá transkripce někalikaminutového rozhovoru v obchodě s jadrnými hanáckými ženami na téma současná klasická zima a uprchlíci: " Dobře jim tak! Co se sem cpó? Majó sedět na prdele, tam odkaď só! Tade majó hovno co dělat." Doufám, že mi přehnaně politicky korektní Zuckerbergův FB tento "hals lidu" nezablokuje
 
 
Glosa - 24. ledna 
Nemohu se zbavit dojmu, že do Evropy přišedší uprchlíci jsou pod vlivem toho, že naše společnost působí tak, že se vůči podobným atakům na náš "kmen" neumí či nechce bránit. Asi je musíme přesvědčit o tom, že tomu tak není. Toto, totiž, není jejich chyba, ale chyba naše. Možná pouhých pár zkušeností stačí k tomu, aby změnili svůj názor. Protože ani německý kancléř, natož pak prezident republiky Francie, nemá zdaleka takovou moc jako tamní vezír či mulla. Jsem nějak přesvědčen, že se rádi a velmi rychle přizpůsobí zdejším zvyklostem, protože hlupáci a úplní sebevrazi to rozhodně nejsou. Alespoň někteří...
 
Glosa - 25. února
 
Nemohu se ubránit dojmu, že Trump vadí čím dál, tím víc a ke všemu globálně. V této souvislosti je zajímavé zmínit, že nevadí Putinovi, právě naopak, Car Veliké Rusi ho otevřeně podporuje. Zajímavé je i to, že to zůstává stranou zájmu světových médií. Přitom Trump je ten poslední, kdo by se Rusku pletl do jeho teritoria. Před pár měsíci prohlásil, že "Putin je cosi, s čím se musí jednat". Opět připomínám, že něco podobného prohlásil Reagan o Gorbačovovi (30 let tomu nazad). Nejsem válečný štváč, ale jsem toho názoru, že jediné, co fungovati může, je svět , rozdělený podle civilizačních okruhů ( Honorable Professor Mr. Samuel Huntington). Nepleťme se Putinovi do jeho pravoslaví a nenechme ho plésti se do našeho římskokatolictví. I národ český by si laskavě měl uvědomit, kam vlastně patří. Ze své hloupé hanácké perspektivy hledím spíše na barokní kostelíky a vzpomínám s úctou na Pana faráře Šenkyříka, který nás vedl v téměř zakázaném náboženství (farnost Těšetice), a nějaký patriarcha či archamandrita je mi poněkud cizí. Držme se tedy našeho středoevropského prostoru, vězme, že na Východě číhá na naše chyby ruský car a na Západě Bundeskanzelai, a těchto chyb se, prosím, nedopouštějme. Má-li někde spadnout nová Železná opona, ať je to co nejdál od našich východních hranic. Mí slovenští kamarádi mi jistě prominou (znají mě docela dobře Emotikona smile ), ale absolutní minimum je chata Bumbálka (znalci vědí , o čem mluvím). Naštěstí Putin zřejmě ví, že Uhry nikdy nemohly být součastí "gosudarstva", takže to, prosím, mí slovenští kamarádi berte jako bonmot Emotikona smile:) :) Emotikona smile Pro zajímavost uvádím, u koho bodoval Trump v Nevadě:
46% celkově pro Donalda Trumpa (to je obrovský výkon)
45% Hispánců (kdepak je ta multikulti??)
40% vysokoškolsky vzdělaných (kdepak jsou ti "primitivové" ?)
47% bílých, což se dalo čekat
Zdroje CNN a CBS pro ty, kteří mě podezírají z jednostrannosti. Apropos, článek, který byl inspirací pro mou úvahu byl uveřejněn na BBC. Tam se tomu oprávněně říká "analýza". U nás se pod tímto názvem vyskytují takové nehorázné šerednosti, že se staří logici, počínaje Platónem a Aristotellem musí v hrobech obraceti, jako vrtule....
 
 Glosa - 25. února Opět z poza oceánu. Trump v Nevadě prohlásil, že má rád i lidi nevzdělané. Možná střela směrem k jeho podporujícím, "blue collars", tedy "těch v montérkách", nicméně každopádně dobře mířená. Z tohoto hlediska chápu vzrůstající nervozitu Demokratů, protože "montérky" bývaly základem jejich voličstva. Možná jezuitský "účel, který světí prostředky", možná jakýsi návrat k Disraeliho "Bůh nás ochraňuj před experty", nebo k Burkeho "welšským sedlákům". Trochu se v tom orientuji, takže musím prohlásit, že Cruzův (Rubiův) salónní konzervatismus je mi neskonale vzdálenější než ono Trumpovo nazývání věcí pravými jmény. Leč záleží jen a jen na americkém voliči, kterak rozhodne. :) Říká se tomu demokracie, což u nás postupně přestává platit... 
 
 
Glosa - 9. března
The Rust Belt (rezivějící opasek, chcete-li), tak se v USA říká skupině států počínaje státem New York dál směrem na západ přes Pennsylvanii, Západní Virginii, Ohio, Indianu a Michigan, končící v severním Illinois a východním Wisconsinu. Proč rezivějící? Toto, kdysi průmyslové srdce USA, je na tom podobně jako u nás Ostravsko, kdysi průmyslové srdce republiky. Těžkému průmyslu se (zatím) po čertech nedaří, takže se zde (berme prosím v úvahu americké poměry), hromadí miliony frustrovaných lidí, a to bez ohledu na barvu pleti, prosím, kteří by chtěli znát jaká může být jejich budoucnost. Obama jim toho nakecal mračna, Hillary dělá totéž, není tedy divu, že v těchto velmi důležitých státech ji začíná porážet ryzí "bolševik" Sanders. Kdo sbírá nejvíce? Logicky ten, kdo to nejvíc umí. A to je Donald Trump. Jsem opravdu zvědav, kdy to dojde nejen zdejším intelektuálním elitám, ale především establishmentu GOP. Opakuji po tisící - nejsem fandou Trumpa, ale postupuje tak správně a logicky, že pravděpodobnost jeho vítězství v GOP primárkách se zvyšuje každým dnem. Hillary jednoznačně nebude stavět ne na "dělnické třídě", jíž se vždy tito američtí "socani" oháněli, ale na rasové bázi. Na jihu může počítat s podporou černochů, s velkou podporou. Bude to však stačit ve srovnání s Trumpovým elektorátem nas..ných "montérek"? That´s the question! ...
 
Glosa - 18. března
Někdy v červenci loňského roku jsem napsal text o "fenoménu" Trump. Tehdy jsem na základě poměrně rozsáhlých a tehdy aktuálních osobních zkušeností v USA dospěl k závěru, že člověk tohoto typu se může stát skutečným fenoménem tamních prezidentských voleb. To, co bylo již před několika lety v USA doslova hmatatelné, bylo veliké znechucení z politiky, jak mezi prostými Američany, tak mezi těmi postavenými dosti vysoko, i třeba vojáky a podobně. Mělo společný jmenovatel : Obama. Ale tak jednoduché to nebylo. Ten je pouze jakousi výslednicí víceméně katastrofálních procesů jimiž se USA ubírají od tzv. "konce" Studené války. Posledním opravdovým prezidentem USA byl vlastně G.Bush starší, avšak ani ten se příliš neblížil mohutnosti Ronalda Reagana. Ono znechucení bylo tak silné, že jsem si pro sebe a pak i svým americkým přátelům říkal, že je to jako čekání na Mesiáše Reaganova typu, který by tou dobou mnohdy až směšné USA postavil zpět na nohy supervelmoci. 
Nechci pořád dokola opakovat, že Reagan je unikátní figura, že Trump je něco úplně jiného - doba je jiná. Jiná? Skutečně? Zkostnatělé struktury ve Washingtonu D.C., které nejeví sebemenší zájem o občany své země, "kamarádské" vztahy politiků různých stran po vzoru "padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina", takové to smluvně-opoziční zapáchající bahno ve velkých amerických poměrech. Tak jako u nás už hezkých pár let. Leč v USA dle ústavy vládne lid, a opravdu - není to jen hra na demokracii (tak jako u nás). Oni, ať si kdo chce, co chce říká, nejsou žádné snadno manipulovatelné stádo. 
Takže se tu zjevil fenomén Trump jako vyjádření odporu občanů vůči establishmentu. Establishment panikaří, všichni se navzájem obviňují, kdo za to může, chtějí za každou cenu Trumpa zastavit. Proti vůli obrovského množství lidí! Ztráta soudnosti k této panice patří. Kdo je tím establishmentem? Jen politici, jen lobbisté, velcí bankéři a podobně? A co takhle média?? Část amerických intelektuálů obviňuje média z toho, že ona Trumpa "udělala". Ale čerta starého! Není tomu tak - nenechají na něm nitku suchou. Jistěže jsou to z velké části média korporátní, kterým jde o zisk a stávající establishment jim vyhovuje natolik, že jsou jeho součástí, byť se tomu mohutně brání (a určitě z hlediska třeba úrovně profesionality právem - jejich redaktoři i komentátoři jsou na špičkové úrovni).
Troufnu si říct, že média nezmohou vůbec nic. Lidi jsou zvyklí, že jim establishment( vmédiích, tedy média) lže, že je vodí za nos, a dělá z nich blbce. Tedy cokoliv negativního, co je o Trumpovi napsáno, mu pomůže. Takže i média mají trochu hodně smůlu, ale tam si myslím, že se přizpůsobí "novým" poměrům - dělala to vždycky. Ale získat zpět důvěru lidí? Good luck, ladies and gentlemen! To tedy rozhodně jednoduché nebude. A... dobře vám tak !! V USA i u nás...
 
 
Glosa - 27. března, Velikonoční neděle
Jsa ponořen do studia děl filosofických a historických, a to pouze ve snaze pochopit současný stav společnosti lidské, narážím na velmi hezké dávné zvyky. Nejsem žádný filosof, ale z hlediska prostého rozumu (anóbrž Aristotellovy logiky) musím souhlasit s Janem Patočkou v tom, že historie naší civilizace začíná řeckou antikou a končí dvěma světovými válkami v minulém století (za sebe dodávám, že začátek onoho konce je Velká francouzská revoluce). 
To, co prožíváme teď je patočkovské "předhistoří", historické interregnum ("mezivládí"), aneb cosi skončilo a jen čert ví, co bude následovat. 
Zpět k oněm zvykům. V centru starověké řecké "polis" (od toho politika), neboli obce, se skvěl mramorový sloup, do nějž byla vytesána ústava dotyčné polis. Aneb neměnný a definitivní právní kodex, který odsouhlasen ctihodnými občany, byl platný pro kohokoliv na území polis. Jak prosté, milý Watsone, že?
 
 
Glosa - 29. března, po Velikonocích
Ještě k efektivitě přísného postupu Chovancovy policie proti úhlavním nepřátelům našeho státu, kterými jsou podle všeho poněkud exotičtí pánové Bartoš , či Konvička. Trocha historie: V roce 1919 vstoupil Adolf Hitler do tehdy nepatrné nacistické strany a brzy na sebe strhl její vedení, když dokázal svým charismatickým a populistickým řečnictvím zmnohonásobit členstvo. Vedl nezdařený mnichovský puč 8. a 9. listopadu 1923, po němž byl odsouzen do vězení, kde setrval přes rok, využil však soudní proces ke zvýšení své popularity a ve vězení napsal své hlavní programové dílo Mein Kampf (Můj boj).
Po vypuknutí velké hospodářské krize koncem dvacátých let se v těžce postiženém Německu začalo dařit extremistům a Hitlerova NSDAP se vypracovala na nejsilnější politickou stranu země. Roku 1933 dosáhl Hitler jmenování kancléřem... To snad stačí. 
Problém není v řečnících, byť by jim naše Ústava měla umožnit vykřikovat libovolné hlouposti. Děje se tak ve Velké Británii, či v USA, a světe div se, ani Spojené království či Spojené státy kvůli nim nepadly. Problém je v síle společnosti, nikoliv vlády, na niž se zde zhusta vymlouváme a svádíme na ni svou vlastní neschopnost. Vláda chce koneckonců hlavně vládnout a to, že na nás jaksi zapomíná, to je především naše chyba. Nenechme si to prostě líbit , a je to! Jsme na tom asi hodně špatně, když se musíme bát lidí, kteří vykřikují na nárožích své názory. Doufám, že ne tak špatně, jako Výmarská republika let dvacátých minulého století...
 
Glosa - 24. dubna, na sv. Jiří
Jsme prý národem sluhů. Vzhledem k tomu, jak jsme vznikli, tedy my "moderní " národ český v herderovském slova smyslu. Naši jižní sousedé to o nás říkají s jistým pohrdáním. Mám na to jedinou repliku: NO A CO?? Podle všeho jsme první (ne-li jediný) národ v Evropě, které toto plebejství dokázal vynést na úroveň státu, a to ne zrovna špatného (První republika). Že nemáme šlechtu, která by nás vedla třeba k rakouským či uherským výšinám, to nás nijak mrzet nemusí. Neb i v národě "sluhů" se sice sporadicky , ale přesto vyskytují titánské zjevy typu Masaryka, Havlíčka Borovského a dalších. 
Takže zač se stydět? Že nám vládne banda neschopných lumpů, to je jen a jen naší chybou. Jsme státem přirozeně demokratickým (už kvůli té historii), takže máme jedinečnou možnost s onou bandou zamést a navždy ji zabránit v tom, aby nás naším jménem postupně likvidovala. Apropos, podíváme-li se do naší slavné historie, zjistíme, že česká šlechta byla pěkná sebranka, soustavný ničitel státu českých králů a jediný, kdo si s nimi jakžtakž věděl byl letos sedmisetletý Císař římský národa německého a král český Karel IV. 
Takže upřímně, nemáme-li šlechtu svou, není to zase taková havárie, jak by se mohlo zdát. O šlechtě pobělohorské, tedy de facto zlodějích majetků šlechty původní raději nemluvě. Je ještě jeden takový plebejský národ, jsou to Spojené státy americké. I oni se jaksi bez té šlechty obejdou. Máme s nimi společného tolik, že americký prezident (ten co má v Praze to nádraží), Woodrow Wilson o nás říkal, že jsme takoví Yankees of Europe. Jedna věc je tedy záhadou. Jak to, že USA jsou světovou supervelmocí a my takovým tragikomickým pseudostátečkem v čele s jakousi alcaponovskou camorou? 
Někde se stala chyba. Bylo jich určitě víc, ale hlavní je nejspíš to, že my jsme za svou svobodu nikdy nebojovali, takže jakobychom si jí nějak nevážili, či co. Vždycky se to tak nějak vyvinulo, tu jsme naházeli rakouské orlíčky do Vltavy, ondy zazvonili klíčky a bylo. Jenže, že by se český stát pustil do boje třeba s nacistickými obrgaunery? To jaksi ne. Jistěže nemluvím o hrdinech typu 311 perutě RAF, či partě chlapů s kvéry, kteří dokázali obsadit sibiřskou magistrálu a zabránit úspěšně se rozvíjející sovětsko-německé spolupráci (Československé legie), ale o tom, že po jakémsi mnichovském papíru, kdy v čele západní Evropy stála obzvlášť významná skupina pitomců (tak jako dnes) jsme nebouchli do stolu a místo brečení našich "úžasných" politiků do toho nešli.
Že by nás ti Ďáblovi zplozenci nakonec vyřídili (samozřejmě nejspíš díky Luftwafe), to je pravda, že by to stálo životy mnoha lidí (nakonec jich bylo i tak 300.000, což je číslo šílené), to také. Ale my jsme bojovat chtěli! Větší urážku chlapa s kvérem na rameni, který je ochotný rozsekat tu náckovskou bandu na maděru, a v tom boji třeba položit svůj život, a pak ho v rámci jakýchsi "vyšších zájmů" poslat domů , to si představit nedovedu. Tak toto je jeden z "malých" rozdílů mezi námi a Američany konce 18. století. Oni se za svou svobodu rvali, a my jsme "stáhli ocas mezi nohy" a zalezli jak prašiví psi. 
My? Ale čerta starého! Naši tehdejší politici! Nedovedu si představit dvě věci. První, že by se takto zachoval TGM, kdyby tehdy byl na světě, a druhou, zdánlivě odtažitou, ale o to krutější. A to, že by TGM zvítězil ve "svobodné a přímé" volbě prezidenta současného modelu, vytvořeného skupinou ústavních teroristů, kteří nám, díky naší lenosti až blbosti pořád vládnou....
 
Obdoví duben - červen viz"Jiná káva"
 

Glosa - 23. června

Hamletovská otázka britských voličů, změněna okolnostmi na "to remain or not to remain" bude dnes nejspíše vyřešena. Velká Britnie je podle průzkumů rozdělena v poměru 50:50 ("fifty - fifty", ať zůstaneme styloví, což pravý Britton ocení). Nikoliv pro poddané Jejího Veličenstva, ale pro čelní představitele EU a zaryté propagátory nezbytnosti setrvání UK v EU bude hrůzný nejen samotný fakt, pokud se Britové rozhodnou pro variantu brexit, tedy EU opustit. Bezesné noci politiků jsou podle všeho spíše o tom, že se tak stane a nic se nestane. Žádný hospodářský kolaps, žádná marginalizace Velké Británie, prostě nic. To by totiž byl opravdový konec EU. Tohleto Nic, zajisté velmi inspirativní pro možný následující chaotický EU-exit pro státy další. Pokud si mohu dovolit můj názor, kvalitní evropská integrace je z historických a civilizačních důvodů naprostou nezbytností. Tragické jsou ovšem způsoby jimiž se o ni snaží v posledních dvou stoletích evropští politici.
 
Glosa - 24. června
No, aktuálně sečteno 350 z 382 obvodů, v britském referendu vedou o 3% zastánci brexitu... Může se to ještě změnit, i když se tento rozdíl poslední hodiny víceméně stabilizuje a z hlediska statistických zákonů jej může narušit pouze nějaká výrazná anomálie. Tento rozdíl není výrazný, což považuji za jedno ze zásadních sdělení. Druhé sdělení je nezvalovsky jasné: Dnes ještě zapadá Slunce nad EU, Cameronem a "starými pořádky". Ať již to dopadne , jak chce, Evropa v současném pojetí dostala smrtící ránu, protože bez UK Evropou není. Pod německo-francouzským velením se pád do černé díry výrazně urychlí a pudem sebezáchovy hnané menší hvězdy ve vlastním zájmu akcelerující kruh zkázy urychleně opustí, neb horizont událostí se závratnou rychlostí blíží a odtud již není návratu... Pesimismus? Kdepak! Drsná realita. Nicméně po gallileovsku trvám na tom, že jediná možnost dalšího bytí Evropy a západní civilizace vůbec tkví v její rozumné integraci. Pokud se současného stavu EU týče, je možné s Karlem Čapkem pouze konstatovat: "Experiment se nepovedl, pánové." Přes současné poněkud katastrofické události zůstávám optimistou. Přeji krásný letní den se spoustou všedních drobných radostí, na nichž lidský život spočívá. Brexit sem, brexit tam. :)
 
 
Další pokus o regeneraci Sacrum imperium romanum se moc nezdařil. Na rozdíl od některých předchozích neskončil zatím světovým konfliktem. Vyvažující britský element bude v Evropě příštích týdnů a let hodně chybět, neb vše, co se dělo v minulosti pod diktátem Německa vždy vedlo k nebývalým průšvihům. Připočteme-li k tomu východního medvěda a naši skvělou geopolitickou polohu, mohly by nás čekat nepříliš veselé časy. Není to tak dávno (3 roky), co jsem na téma budoucnosti EU hovořil s jedním velevýznamným politikem a ekonomem v jedné osobě (dosaďte si sami). Na mou prognózu dezintegrace EU, jejíž regenerace je možná (a pro nás životně důležitá), samozřejmě v diametrálně odlišné formaci než v současnosti, pouze návratem k naprostým kořenům - tedy Společenství uhlí a oceli -, reagoval typickým pobaveným úsměvem. Než si všiml, že to myslím vážně, načež zvážněl i on. Zdá se, že tehdejší rozhovor nebyl až tak daleko od žhavé současnosti.
 
 
Glosa - 26. června
Zase taková trochu manipulace. Referendum o brexitu není právně závazné. Záleží, totiž, na Cameronovi, jestli se jeho výsledkem bude řídit či ne, byť před tím slíbil, že ano. V UK, podobně jako u nás je svrchovaným orgánem parlament, který by v tomto smyslu musel a priori schválit příslušný zákon. Problém je v tom, že "jiný kraj, jiný mrav", tedy neumím si představit britského premiéra, který cosi prohlásí a slíbí, že by to něco s klidem přešel s odkazem na to, že neexistuje příslušný zákon, slib sem slib tam. V UK si to představit nedovedu, zato u nás téměř stoprocentně. No a v tom je právě ten malý rozdíl mezi Brity a námi, že ... The Guardian má jistě pravdu, když o tom píše, ale to je asi tak všechno. Jen pro úplnost, přední světové agentury si této maličkosti, kterou naše zpravodajské servery prezentují jako zásadní informaci, ani nevšimly.
Nad článkem Novinky.cz: Referendum o brexitu není právně závazné, píše Guardian
 
Glosa - 19. července
Něco k tureckému maléru. Nedivím se Američanům, že se distancují od toho tragického "pokusu" o převrat v jedné z naneštěstí klíčových zemí NATO (o tom, že tam Turci nemají co dělat jsem přesvědčen odjakživa, a zdá se, že dochází na má slova). Být nařčen z takto, s odpuštěním, "zprasené skopičiny", která vyloženě slouží momentálnímu islamistickému vůdci zbytku osmanské říše, aby si to konečně vyřídil ve jménu Alláha se zbytky opozice, to je opravdu silné "turecké" kafe. Ne, že by to leckdy CIA "nezprasila" podobně (podobně jako KGB, FSB, atd., atd.), ale vždycky tam byl , většinou na hony, cítit nějaký národní a jemu podobný zájem, jímž se příslušná zvěrstva, dotyčné pokusy provázející, zaštiťovala.
Protože si přes všechny výhrady nemyslím, že velitelé turecké , v NATO druhé nejsilnější armády, jsou takoví idioti, aby se pustili takto amatérským způsobem do vojenského puče (který mnohokrát v minulosti zvládli brilantně), vychází z toho tyto závěry.
Jeden velmi pravděpodobný, a to, že Mr. Ergodan dospěl k závěru, že v rámci renesance dominantního postavení Turecka v regionu nastal čas se chopit absolutní moci všemi prostředky, a to bez ohledu na všechny zákony země i její alianční závazky, a tak dotyčnou "skopičinu" zorganizovali jeho příznivci (to je ovšem hrůza, protože celkový dojem z tohoto kvazipuče je velmi tristní). 
Nebo se jedná hru velmi vysokého řádu, tedy patřičně riskantní, jejíž cíle nejsou příliš jasné a jíž je tento kvazipuč pouhou součástí. Protože však lidská blbost dosahuje nadoblačných výšin, netroufám si vyloučit ani nebetyčnou blbost aktérů převratu, kteří to kupodivu mohli myslet vážně, ani podobnou blbost některé z příslušných zahraničních služeb. Ceterum autem censeo - nihil novum sub Sole. :)
(Pro zbytek, nicméně si myslím, že - je tam nic nového pod sluncem.)
Domnívám se, že je to a) i b) dohromady,navíc v pojetí islámu, nám evropnům vzdálený. Ani blbost ne, jen krutot v rámci daešismu. Z.W. 
 

Glosa - 16. srpna

Byl jsem tázán mou známou, jestli bych se mohl věnovat i české politické scéně, ne jen té mezinárodní, hlavně pak americké. Odpověď je poměrně snadná. V ČR nic podobného neexistuje. Pokud kroutím hlavou a často si i rvu vlasy nad tím, co předvádějí politici třeba v USA, jsou to pořád politici, tedy "něco" , o čem naše podivné panoptikální zoufalé postavy, pohybující se ve veřejném prostoru, nemají ani pojetí. Ano mohu se například zabývat zhůvěřilostmi, které vyvádějí nestydatý živočich Babiš, či rytíř té nejsmutnější postavy Sobotka, ale nenuťte mě, prosím, říkat jejich činnosti politika, a jim samotným politici. Je to urážlivé vůči všem, počínaje antickou polis, přes otce zakladatele USA, Burkeho, Disraeliho, Churchilla, atd., atd. až po Reagana, Thatcherovou, a...? Nejsem schopen ze současných světových politiků jmenovat nikoho, kdo by do této společnosti patřil, ale i tak jsou o mnoho pater výše než to, co se pod tímto názvem vyskytuje zde. Je mi líto...

 

Glosa - 17. srpna

Zdá se, že "podzemní" kybernetická válka je poněkud podceňovaným faktorem, a tak se posléze mocní tohoto světa nestačí divit, co tito "hacktivisté", jak si krásně říkají všechno nemají k dispozici. Skupina , která si říká "DC Leaks" se evidentně zaměřuje na zákulisí vládnoucích, jejich financování , a cíle osob , stojících v pozadí. Jejich prvním opravdu mohutným cílem není nikdo menší než finanční gigant George Soros. Sdílená reportáž je natolik obsáhlá, že prostě není čas ani prostor ji překládat. To ať učiní naše média, která mají bezesporu kvanta inteligentních a kvalifikovaných zaměstnanců. Takže zatím pouze pro angličtináře. Mimochodem, jsem zvědav jak se na to bude tvářit dotčený "filantrop" globálních rozměrů, jeden z velkých hybatelů politických dějů zejména v postkomunistické Evropě...

 

Glosa - 11. září

"Na hodinkách 9/11". Bude dnes na toto téma napsána a nařečněna spousta keců, nesmyslů i věcí vážných. Stručně názor můj, vycházející z patnáctiletéh sledování důsledků události, která opravdu zatřásla světem. Nejen tím naším, západním, ale světem jako celkem. Je v podstatě jedno to, kdo dotyčnou událost spáchal a s jakým cílem, odmítám se účastnit neúčelných debat jak těch konspirativních, tak těch, je vyvracejících. 

Dvojčata jsou v ruinách už 15 let, a co my? Zdá se, že havárie naší civilizace v současnosti kulminuje. Místo světového Nového přádku (New Order) máme totální Nový nepořádek (New Disorder). Tak, jak někteří z nás předvídali mnohem dříve, než dotyčné baráky na Manhattanu šly k zemi. Nepochopitelné kroky amerických prezidentů, za Clintona spíše nechápavé kroucení hlavou vzbuzující, přes JWB s jeho nesmyslným útokem na jakous takous stabilitu Blízkého a Středního východu, jako "odvety" za první útok na USA na jejich území (něco samozřejmě udělat musel, ale zrovna takhle nemožně... ?), až po současného hrobníka celého západního světa, který spolu s dalšími katy našeho civilizačního prostoru (v Evropě a bílé barvy pleti) v podstatě vytvořil prostor pro poslední hřebík do rakve naší civilizace, kterým se může stát jeho následnice, pokud jí Američané zvolí. 

Znamená to však skutečně náš konec? Nejsem si tak docela jist a ani si to nemyslím. Do současného marasmu nás dostali ti, kteří jsme si sami zvolili. Takže ten, kdo to opravdu "zvoral", jsme my sami a nikdo jiný, milí přátelé! Zkusme se přestat dohadovat o pitomostech, zkusme myslet na příští měsíce a roky, které rozhodnou o našem dalším životě, ale hlavně o životu našich potomků. Jak ? 

Jednoduše! Pošleme k čertu všechny ty, kteří si ze světa dělají své hřiště, na němž jsme my méně než diváky! Využijme toho, z čehož mají tito nemocní mocní největší strach. Je to demokracie sama a její principy. Zkusme si opravdu vládnout sami a nenechat za sebe vládnout naším jménem skupinu světovládných gangsterů. Přestaňme blábolit o procedurách (referendum, přímá demokracie, nepřímá volba, atd.), ty samy o sobě nic nevyřeší. Jenom naše moudrost (či blbost) je konečná stanice pro to, jak svět bude už zítra vypadat. A naše neustálá bdělost, jestli s námi zase někdo nehraje nějakou z podivných her. Protože jsme velmi dlouho spali na vavřínech, bude to hodně bolet. Ale máme téměř poslední možnost našich demokratických práv využít - než nám tato práva někdo s definitivní platností ukradne! Proboha, lidi, vzbuďme se!...

Tento den před rokem:  waza2.webnode.cz/news/tento-den-pred-rokem-kriticke-mnozstvi/

 

Glosa - 4. října 2016 - dopoledne

Pár poznámek k současné "antitrumpiádě" v USA:
1. Jedná se samozřejmě pouze o jeden krok volební kampaně Hillary Clintonové, nic více nic méně.
2. Kdyby bylo možné provést inkriminovaný daňový únik (téměř 1 miliarda USD) v americkém poměrně přísném daňovém systému, pak se z USA stává přes noc něco takového jako Česká (či banánová) republika.
3. Pokud se ukáže, že je to lež, která by pomohla Hillary ke vstupu do Bílého domu, je nutné očekávat smršť, která by mohla vést až k procesu odvolání prezidenta (impeachment), což Hillary hrozí tak jako tak (viz. emailový skandál)
4. Jedná se tedy o krok sice velmi dobře načasovaný (do konce kampaně je prakticky vyloučeno, aby se zjistilo, jestli toto závažné obvinění je pravdivé), nicméně hodně riskantní.
5. Jestli tento riskantní krok přesto Clintonův klan provedl, může to znamenat úpornou snahu překrýt nějaké "něco", které Hillary hrozí v příštích dnech, které může být naopak politicky smrtící pro Hillary.
6. Co to "něco" může být, to se lze jen dohadovat. V této souvislosti připomínám prohlášení Juliena Asange (WikiLeaks) , který chtěl v pondělí veřejně přednést nějaké zásadní věci právě v tomto směru. Pod hrozbou jakéhosi neupřesněného nebezpečí toto veřejné vystoupení zrušil. Informace však hodlá zveřejnit prostřednictvím videokanálu, jak činí obvykle.
7. V každém případě se jedná o využití "vlčího hladu" médií po negativních zprávách, které zvyšují náklad (a jiné požitky), tedy ekonomický profit. Toto je velmi odporné, jak ze strany médií, tak ze strany těch, kteří tohoto hladu mistrovsky využívají (mluvím z vlastní velmi nehezké zkušenosti). To je jeden z nejsilnějších faktorů, které vedou k značné frustraci společnosti, přičemž tato frustrace již podle všeho přesáhla únosnou míru, což může vést k těžko předpověditelným společenským otřesům.

 

Odpoledne:

S Václavem Havlem jsem se v lecčems shodl, na spoustu věcí jsem měl odlišný názor, jak už to u lidí , kteří používají mozek, bývá (ve vší skromnosti se mezi tyto myslící tvory počítám také). Co jsem však vždy u něj "obdivoval" ( nejen u něj, ale i u Václava Klause), byla ta neskutečná schopnost vybrat a prosazovat lidi nejen nevolitelné, ale i jinak těžko přijatelné. Vždy jsem na jejich adresu říkal, že kdyby se udělovala Nobelova cena za totálně chybnou personální politiku, byli by oni dva vážnými kandidáty, Viz. Havlův mnoho let starý, leč signifikantní názor, že nadějí podle něj uvadající české politiky jsou Stanislav Gross a Petra Buzková. Už tehdy jsme se chytali za hlavu, jestli se náhodnou nezbláznil, nebo jestli je už jak tak daleko mimo realitu. Leč zlomyslná historie nám ukázala v praxi , jak mohutně se tehdejší pan prezident "seknul". Proti Šimonu Pánkovi osobně nic nemám, ani ho příliš neznám, pamatuji si ho jako odvážného studentíka, který spolu s Martinem Mejstříkem (a dalšími) stál v čele studentské revolty 1989. To dělali hoši opravdu parádně. Jenže... Rok 2016 je dobou diametrálně odlišnou od té revoluční, a ač je Člověk v tísni nejspíš bohulibá organizace(?), Havlův "neomylný" politický instinkt byl už tehdy, kdy poskytl níže uvedený rozhovor, totálně mimo mísu. 

Pokud bude Miloš Zeman kandidovat (dožije-li se roku 2018), je už teď jasno. Český národ ho bezesporu chce, a pokud se Parlament kdysi dopustil největšího atentátu na naši Ústavu, a naprosto neorganicky do vyváženého systému parlamentní demokracie, vložil přímou volbu hlavy státu, což se nikdo neodváží změnit, bude i nadále českým prezidentem. 

Sice k zoufalství mnoha, leč vůlí lidu zvolen. Aby to vše fungovalo tak, jak má, a ne jeden čehý a druhý hot, je nutná jedna "maličkost", kterou populismem zblbnutý Parlament jaksi opomenul. Obrovsky silný mandát, který takto zvolený prezident má, musí být nutně vybaven kompetencemi exekutivní povahy a také náležitou odpovědností, protože jinak jen tlachá, klade věnce, působí mezinárodní ostudu, a čeří politickou hladinu neústavními zásahy. Čili vybudovat jinak postavený ústavní systém - prezidentský ne-li amerického (kde je prezident zároveň v čele vlády), pak alespoň francouzského typu. Jinak je to tak, jak vidíme, protože proti tomu, co se tu děje (samozřejmě nejen z důvodu přímé volby prezidenta), je proslulý "dvorek u blbých", akademií věd...

 

Glosa - 5. října 2016

Dosti jsem se bavil tím, jak celá "hromada" expertů (zdá se, že skutečných) blízkých CNN, nerada uznávala , že ve včerejší debatě kandidátů na viceprezidenta "Trumpův" Mr. Pence (R) byl podle všeho o hodně lepší než jeho protikandidát Honorable Senator Of The State Of Virginia Mr. Kaine, kandidát Demokratů. Experti jsou zaskočeni tím, že se Pence choval jinak než Trump, že na rozdíl od Kaineho neskákal protihráči do řeči a zachoval chladnou hlavu a důstojnost. Výborně si vybral Trump, opravdu skvěle. Pence jako rozvážný konzervativec a Trump coby modus vivendi, to by mohlo fungovat. To však záleží na amerických voličích. Apropos, Kaineho projev je podobně uštěkaný" jako projev "jeho" kandidátky Hillary Clintonové. Nu, každému, co jeho jest, že?

/

Malý odskok zpoza oceánu zpět na Český dvoreček, neb i zde se konají volby, důležité adekvátně k našemu celosvětovému významu. Přesto se musím usmát, že, co čert nechtěl, byla zadržena ještě pořád Šlachtovými drsnými hochy paní státní zástupkyně Máchová, v souvislosti s komplikovanou účastí ve všem možném, jak už to u Šlachtů chodí. Předpokládám, že vše po čase dopadne, jako policejní puč, který vynesl k moci Andreje Velikého. Tedy to zmizí do ztracena. To však bude již po volbách, takže zítra, ne-li už dnes večer očekávejme nějaké úniky zásadních informací, které rozhořčí Babiše, který, pronesa zásadní stanovisko, ve spravedlivém hněvu vyhraje volby, aby i kraje mohl řídit jako dceřiné společnosti firmy Český stát ltd. No, a jedeme dál, močálem černým podél bílých skal. Věřte, bude líp! Hlavně Agrofertu... 

 

 

Glosa - 6. října 2016

Rusko se zlobí na USA. No, to není špatné, pokud se zároveň USA zlobí na Rusko, přičemž jsou si oba vědomi, že kdyby vzájemná zloba přesáhla určitou mez, jsou schopni se navzájem (spolu se zbytkem světa) vymazat z povrchu zemského během několika hodin. Nevím, ale mám obavu, že v USA si toho někteří vědomi nejsou. No a ruský car zkouší, jak moc si rovnováhu jaderných arzenálů budovatelé Nového světa tento fakt neuvědomují. Studená válka byla vzhledem k umělému rozdělení světa po II. světové válce neúnosná, protože ruský medvěd zašel příliš daleko, což se mu vymstilo. Nicméně k žádnému jadernému střetu Východ-Západ nedošlo. Lidský svět je tvořen několika společensky neslučitelnými, leč určitě spolupráce schopnými celky. A žádný z nich není oprávněn jinému diktovat své kulturní, společenské, a jiné zvyky a zákonitosti. Vyrovnání těchto celků, to je záruka další existence, to je ten New World Order. Dominance jediného je cesta do pekel. V teorii her se tomuto uspořádání říká koalice s nenulovým součtem. Je to nejstabilnější stav sociálně -ekonomického systému, tedy i lidstva (společné zájmy). Asi na tom něco bude, když za tento objev získal John Nash před více než 20 lety Nobelovu cenu...

 

 

Glosa - 10. října 2016

Těžko říct , kdo byl v noční debatě prezidentských kandidátů v USA úspěšnější. Že bude velmi ostrá, to se dalo očekávat. Oběma kandidátům nezbývalo nic jiného, než se bránit mediálním útokům, z nichž právem podezírají konkurenci. 

  • Takže média se mohou rozhořčovat nad úrovní takovýchto debat, kterýchžto úrovní jsou velevýznamnými tvůrci. 
  • Ano, vládnou ona, a z podstaty hrůzostrašně. 
  • Doporučení? Neberme je vážně. 
  • Jejich prvním a jediným cílem je nikoliv informovat, ale mít za každou cenu co největší náklad, případně co nejvíce zisku z reklam, s nímž výše nákladu souvisí.
  •  Tedy mít významný ekonomický profit a s ním i moc. Jak u nás, tak všude jinde na světě. 

Jejich hodnocení prezidentské debaty v USA lze tedy opět charakterizovat slovy Vladislava Vančury z Rozmarného léta, pronesená ve skvělém filmu J. Menzela Rozmarné léto B.Záhorským. Ten třese sloupem, na němž je připevněno lano, na němž provádí svou produkci provazochodec kouzelník Arnoštek, přičemž Záhorský volá: "Pane Kryštůvku, slezte dolů! Spadnete, nebijete si, a kdo vám co dá?". Kouzelník otřesy neustojí, padá na zem na záda, a kroutě se bolestí se 

/

Nedalo mi to, a podíval jsem se pár dní až týdnů zpět. Americká volební kampaň samozřejmě překročila všechny meze, ale kde byl ten počátek? Vypadá to, že za vše může Donald Trump. Ne proto, že by byl tak nepřijatelný, jak se o něm píše v USA i u nás. Hloupý rozhodně není a vyzbrojit se skupinou velmi kvalitních poradců umí rovněž. Jeho přímočará sdělení, hodně jiná než dosavadní kecy establishmentu, rozhodně oslovují obrovské množství Američanů. 

A tam je to nebezpečí. Jak pro protikandidátku, tak pro jeho spolustraníky, tak pro ono nepříliš viditelné pozadí velkých globálních finančních a jiných skupin, jimž rozhodně třeba americká Ústava nic neříká. Rozhodně nepůsobí jako tvor, který by byl ochoten řídit se jakýmkoliv "remote controllerem". Boj se dal očekávat, ale zlom znamenalo nařčení Trumpa z masivních daňových úniků a korunu tomu nasadil záznam jakéhosi přisprostlého dialogu, který určitě zažilo 99% mužů, a který rozhodně nebyl určen veřejnosti. 

Naproti tomu zase stále se kupící důkazy o tom, že Clintonová porušila svými e-maily federální zákony (což se mimochodem řeší už rok). Vypadá to, že Američané budou muset volit mezi člověkem, který nejde pro slovo daleko, a mezi lehkomyslnou ženou, která podle všeho porušila značně přísné americké zákony. Že Trump zareaguje tak ostře, jak zareagoval, s tím samozřejmě "ohýbači" veřejného mínění (spin doctors) od Clintonů počítali. Teď budou z Hillary dělat chudinku a z Trumpa (který měl jedinou jinou možnost-odstoupit z kandidatury, což při jeho povaze nikdy neudělá) hulváta, který je antifeminista (při pohledu na jeho bývalou i současnou manželku si to myslet nemohu , i kdybych stokrát chtěl). 

Která role, protože ani z jedné z nich během měsíce ustoupit nelze, bude úspěšná? To si netroufám předpovědět, ale bude to velmi divoký měsíc. A to ještě nepromluvil Assange a jeho Wikileaks, jak vyhrožuje. Proti tomuto thrilleru je náš slibně se rozvíjející Babišistán pouhá Perníková chaloupka. Nemáme na to žádný vliv, i když to vývoj celého světa i nás ovlivní nebývalým způsobem, a i kdybychom měli, zachováme se nejspíš tak, jak jsme předvedli o víkendových volbách...

 

Glosa - 3. listopadu (Den D-5)

To, že minimálně 99% znamená jistotu FBI, že e-maily Clintonove hackovalo minimálně 5 zemí, nepřátelských USA, vím 24 hodin. Přesto čekám na verdikt některého z renomovaných US serverů. I stalo se. Fox News není asi žádné béčko v této informační válce. Čekám, jak se k této maličkosti vyjádří veřejnoprávní kanály i mých zpravodajců. Nemyslím si, že by koncesionář CT byl nutně blbec, takže "já čekám", dámy a pánové...

 

Glosa - 4. listopadu (Den D minusasi 495 dní)

Nerozumím českým voličům, rozumím jim možná hůře, než těm americkým. Přesto si troufám sdělit závěr. Pan Horáček je v případě přímé volby prezidenta naprosto nevolitelný. Není v tom žádná zášť, je to prosté konstatování reality. Říkám to se stejnou jistotou, s níž jsem před více než rokem tvrdil, že republikanskym kandidátem v souboji o prezidenta bude Donald Trump. Tehdy jsem si připadal poněkud osamělý. Nyní zdaleka ne. Je vůbec možné, aby v čele ČR někdo vystřídal M. Zemana? Je. Ale jak, to neřeknu :-)     ...... ***)

 

Glosa - 7. listopadu (99. výr VŘSR a 3. výr VDČK)

Nejsem ani lidovec a komunista ani v nejmenším. Přesto téměř jistě vím, že volba Mrs. Clintonové je doslova dálnicí do pekel, a pokud tato dáma zvítězí, budeme se my a naše děti potýkat s touto vůlí amerických voličů, kterou samozřejěm nijak nezpochybňuji, celá léta. Výzkumy českých agentur jsou směšné a o to horší, že jejich autoři to musí vědět. Český občan, iformovaný zpravodaji ČT a hloupě překládanými (zároveň jednostranně motivovanými) komentáři CNN (Clinton News Network) se vyjadřuje tak, jak se vyjadřovat může. Při širším spektru informací, za něž si naprosto zbytečně platíme ČT, by se možná vyjadřoval jinak, a cosi mi říká, že nijak pozitivněji k paní Clintonové. Nu což, jsou to volby americké, a je naprosto hostejné, jestli se Češi k nim vyjadřují ve prospěch Trumpa či Clintonové. V každém případě je to hodně blbě, a není to vůbec vinou Čechů, ale dezinformátorů, placených z jejich peněz. To by mělo být pro nás důrazné memento. Ale což, je to v "Emerice", takže daleko - do prvního jaderného střetu....

 

Glosa - 10. listopadu

Rozbory toho, proč v prezidentských volbách v USA zvítězil Donald Trump, nechám těm "odborníkům", kteří ještě minulý týden tvrdili, že vyhraje Hillary Clintonová. To, co se očekávat dalo, jsou i pouliční protesty tisíců "nespokojených", kteří na transparentech tvrdí že Trump není jejich prezidentem. To klidně mohou, ale smůla je v tom, že milióny rozhodly jinak. Děje se tak i u nás a to jsme podle USA jakýsi jezevčík ve srovnání se slonem. Z mého hlediska člověka, který se, jak mnozí z vás vědí, zabývá USA dlouhodobě a systematicky, je Trumpovo vítězství nejen záchranou (přesněj počátkem záchrany) Spojených států takových, jak je definovali Otcové Zakladatelé, ale velkou šancí pro celý současný destabilizovaný svět, který se může dostat zpět k normálu. Tedy k realitě několika civilizačních celků, které, jsa si vědomy svých historických kořenů, se sice v "hraničních" zónách určitě budou poněkud škádlit, ale které ani ve snu nenapadne způsobit vzájemný konflikt, který by znamenal konec světa. Jak prosté, milý Watsone, že ?

___________________________________________________________________________________________________

Lidem nedochází v jakém jsme průšvihu. Také to, že žádné "jediné řešení" neexistuje. To však nebrání tomu nevědět CO S TÍM.

Průšvih se může najednout provalit, jako hráze v Brazílii a nastat katastrofa obrovského rozsahu, v našem případě panice a panika je špatný sluha a rádce.

ZW. a OV. 27.11.2015

"Dialog a boj proti terorismu", řekl Assad prvního prosince pro ČT. Vzpomněla jsem si na naše dialogy na tomto webu. Všichni jsme v obavách z vyvíjející se situace, najednou slyšíme o možném vstupu Černé Hory do NATO, často se rozvíjení bouřlivé diskuze zda vystoupit z NATO a situace se zdá až příliš žhava, dělíme se na pro a proti. Najednou je zde zmíněn D-Day. I listopadová obloha se najednou rozjasní, máme společného nepřítele - terorismus. Dialog je to, co může nastartovat D-Day II., kdy D-Day první bylo spojenectví armád západu a  východu proti společnému nepříteli - nacismu. Kéž by to byl právě den 2.12, bylo by to v jakési rovnováze s D-Day 6. 6. 1944 a víc než zbraně zněly ty dialogy. Je Advent, můžeme si přát cokoliv, je první týden adventu, zapaluje se svíce "pokoj a mír".

Z.W., 2. 12.2015

Je opravdu neskutečné, kolik máme dat k dispozici. Jsou to miliony článků, e-mailů, knih, hlášení, zpráv, satistik a spisů. Ale něco zde chybí - umět je smysluplně zpracovávat. Pointa není, obdobně jako u zákonů, v jejich množení, ale ve správném vyhodnocní. Kdo chce, nechť se nechá řídit tou zběslostí, dřív nebo později stane se její obětí. Každý pohyb má tři fáze: začátek (úvod, start) - hlavní děj - závěr. Stejně tak exitují tři pohyby lidské existence: Pohyb zakotvení - Pohyb práce a boje - Pohyb průlomu a pravdy (k dosažení celku světa). Zbytek je bloudění v kruhu, který se však díky množení stává každý dnem těsnějším i děsnějším.

"Fakta přestávají hrát hlavní roli. Přichází doba dat.", do hry vstupuje umělá inteligence (počítače a vše s nimi spojené), na druhé straně klesá důvěra ve fakta. Lidé si přestávají názory vytvářet, přejímají data. Existují dva hlavní důvody, proč přestala být fakta uznávanou společenskou hodnotou. Za prvé, oživení náboženského fundamentalismu, kdy jen Bůh má pravdu. Za druhé, relativizující postmodernismus, podle kterého objektivní pravda neexistuje a realitu vytváří slovo. Výslek třetí fáze bude záležet na správnosti logického vyhodnocení, čili použitém algoritmu. Uměá inteligence nelze vysvětlit, může být využita i zneužita, je něco jako oheň či zbraň, dobrý sluh ale špatný pán. Těžko bude rozumět, kdo netrénoval.

Realitu může vytvářet slovo, pokud opustíme zavedené (postmodernistické): Jinak myslíme, jinak mluvíme, jinak jednáme.

Svět je stále složitější... Jsme součástí souborů dat, je to náš pravý úděl?

Z.W. 17.8.2016

 

***) Logické, když se nikdo nezeptá :)

Z.W. 4.11.2016

 

Glosa - 16. srpna