Džiny z láhve, které všechna tahle demagogie vypustí, bude ovšem těžké zatlačit zpátky.

Problém migrace je komplexní a ve skutečnosti nemá jednoduché a rychlé řešení. Evropa doplácí na to, že nemá silnější společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, aby mohla reagovat rychleji a razantněji v regionech, které se destabilizují. Tomuhle nemůže žádná země čelit sama, potřebujeme silnější společnou politiku. Cesta tedy není izolace, ale spolupráce.

České republice chybí  politické morální autority, které by dokázaly lidem říct, že je třeba uprchlíkům pomáhat. To je to první, z čeho je třeba vycházet a co jako křesťané považujeme za podstatné. Když se někdo dostane do těžkostí, je potřebné hledat cesty, jak mu pomoci a ne v první řadě vymýšlet, jak se takovým lidem vyhnout, jak je nepřijmout, zbavit se jich, vyhnat je ze země.

Českobratrská církev evangelická (ČCE) má celou řadu lidí, kteří jsou ochotni v této věci pomáhat. Očekáváme však od státu, že připraví právní rámec, ve kterém by se tato pomoc mohla uskutečňovat. Žádáme proto představitele státu, aby tímto směrem urychleně jednali, a nestrašili lidi. Tak .....

 

Dluhy hmotné (finanční), morální i společenské. Jak jinak označit současné dění? 

Zdenka W.