Dobrá zpráva a glosy v traktátu

12.11.2016 11:16

Pro mé přátele. 

Něco jako "prolog" k tomu, že se opět hodlám více soustředit na to, co se bude dít na domácí politické scéně. Volby v USA, kterým jsem se věnoval především, neb, jak se velmi brzy ukáže, jejich výsledek bude mít bezprosřední dopad i na nás, ty budou zítra za námi. Tedy vzhůru zpět do českých luhů a hájů :) Carpe diem ! :) ........ Otakar Vychodil, 8. listopadu 2016

  • A dobrým věcem se musí někdy trochu pomoci :)

20. listopadu 2015 jsme započali: Cestou vpřed aneb CO S TÍM v traktátech. Dnes se otvírá traktát druhý - Dobrá zpráva, protože dobrých zpráv není nikdy dosti. Výsledkem by, jak jinak, mělo být ono CO S TÍM. První traktát (doslova se vyžívám při psaní tohoto výrazu), je k dispozici na tomto webu, stejně jako pár dialogů  CO S TÍM, jak se nezbláznit a jak se zhostit voleb (nadcházejích) se ctí a efektem pro nás..... Zdenka Wagnerová


Což předpokládá i širší zapojení, Vaše zapojení. Smysluplné komentáře a návrhy budou zařazovány  jako odrážky s iniciálami jména.

Autor glos - Otakar Vychodil

Nebylo to nijak plánováno, ale náhoda tomu chtěla, že začínáme 12. listopadu v den svatořečení Anežky české.
 


 

Jako první - glosa "historická" - Glosa 12. listopad 2014

Petr Pithart je poměrně svérázná postava polistopadové politiky. Některá jeho rozhodnutí a některé jeho projevy působily v racionálně uvažujících myslích nepředstíranou paniku. Viz. například jeho proslulé "slyšení růstu trávy", či model "federálního dvojdomku" s jasně se chtějícími odtrhnout Slováky. Což však vůbec neznamená, že by vše, co tento pán kdy řekl, bylo z jiného světa, či jinak slaboduché. Velmi souhlasím s jeho závěrem, že naše společnost není připravena na fenomén Babiš, že si s tímto způsobem využívání (zneužívání) veřejné správy nevíme rady. Je to pravda a souhlasím i s tím, že si s tím nemusíme poradit nikdy. Především, s demokracií to nemá nic společného. Pokračující oligarchizace naší společnosti, totiž, probíhá neustále se zrychlujícícm způsobem. 

Nezačala samozřejmě až nástupem Babiše k moci. Bývá omylem považována za vládnutí jediného mocného (bohatého), který ovládá stát jako firmu. Nikoliv. Podobně jako demokracie či totalita se projevuje aplikací moci na všech úrovních veřejné správy. Takže ne takto nápadně, tedy na celostátní úrtovni, vznikají takové ty "obecní" rodinné oligarcháty, někdy dědičného či jinak zpřízněného typu a rozlézají se jako sněť. Je to jakási společenská rakovina, které se zbavit než vstoupí do stádia společenských metastáz bude čím dál, tím těžší...

  • Snad mezi vřavou fandění zazní i hlas rozumu, že stát má být řízen lidmi se společenským rozhledem. To řízení firmy má být spíš jako řízení hospodaření rodiny. Stát není byznys, je to společenství lidí. Z.W., 14. listopadu 2014
 
Jako druhá, před oním zaměřením na naší scénu - Glosa 13. listopadu 2016
Nějak tomu nerozumím. přeci dvakrát po sobě byl zvolen do Bílého domu Barack Obama, předtím Bill Clinton. A nějak jsem nezaznamenal bouřlivé demonstrace příznivců Republikánů, zapalování aut a vyhrožování smrtí. Proti G.W.Bushovi, byly organizovány protesty americkou "uměleckou frontou", ale proti tomu, co se děje dnes, je to letní vánek. Nejspíš nová doba - množství spratků a nefachčenků, kteří nikdy nic rozumného dělat nebudou, se zřejmě zvyšuje exponenciálně, a soustřeďuje se kolem strany, která jim tvrdí, že tento styl života je správný, a slibuje, že jim bude zařízen...
  • U volebního hlasu není důležitý kádrový profil voliče. A na tom tak trochu určité síly staví a vydávají za demokracii - většina má vždycky pravdu. "Bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic". Vítězství hmoty nad duchem.  Amerika je republika, snad to zvládne. Zvládla to už vícekát. Otázkou je, co my,nakolik se nám to slibované zařízení blaha líbí? Už brzy budeme moci sledovat na té naší scéně. Z.W.

 

Glosa 17. listopad 2016
Čarokrásá slova k Velkému listopadu? To, prosím, ode mě, jako přímého aktéra tehdejších událostí, neočekávejte - od toho jsou jíní. Kladeči věnců, zvoníci všeho druhu, jednoubudemdálisté, bořiči starých a stavitelé nových (ne)pořádků, etc. 
Jen maličkost k zamyšlení. Nazývati prezidenta republiky "ožralým hovadem" a podobně, je velmi nehezké a nedůstojné. Trestati toto zákonem je nedůstojné stejně. Kde je tedy problém? 
Důstojný a slušný národ si nikdy nezvolí za hlavu státu toho, koho by bylo možné takto nazývat - případného útočníka na důstojnost takovéto hlavy státu by to ani nenapadlo z důvodů ryze sebezáchovných. Nebylo by třeba žádných zákonů. Něco je tedy špatně. Doporučuji podívat se "do zrcadla". Neboť odhlasovat jakýkoliv zákon, je otázkou několika dnů, navrhnout jej může skupina jakýchkoliv zviditelňujících se pomatenců - námi volených zástupců. 
Ale státi se důstojným, slušným a především sebevědomým národem? To může být otázkou generací. Může, ale nemusí
Co když takovýmto národem dávno jsme, ale jenom to jaksi neumíme uchopit? Optimisticky se kloním k variantě druhé, protože znám spoustu lidí, v drtivé většině slušných a svým způsobem důstojných. Každý z mých spoluobčanů na tom může být podobně jako já, ergo v tomto národě musí existovat masivní většina slušných a důstojných lidí. Takže proč se, pro Pána Boha, vždy necháme doslova "převálcovat" mizivou menšinou lumpů, kteří si troufají nám naším jménem vládnout. 
Ta chyba je v nás, přátelé, jen a jen v nás. Napravme ji! To je můj "vzkaz" k Velkému listopadu. A honem, než bude pozdě, prosím!!
  • Znovu mě (nejen) v dnešní den napadá, že bychom měli hledat cesty, které vedou ke STŘEDU, nikoli ke STŘETU.... T.F.
Glosa 20. listopadu 2016
Zatímco zvolený prezident Mr.Trump vyráží komentátorům a analytikům dech svými vyjednáváními - dnes se sešel s Mittem Romneym, někdejším kandidátem proti Obamovi, s nímž měl před letošními volbami těžké kontroverze (podle komentátorů může být Romney jedním z horkých kandidátů na ministra zahraničí - zkuste si něco takového představit u nás), prezident odcházející Barack Obama cestuje po svých závěrečných cestách za kdysi věrnými druhy. Mimo to nabádá rozjívené spratky v ulicích některých amerických měst, aby rozhodně nemlčeli. No, viděl jsem na serveru Fox news (žádný hoax - který však běhen dneška zmizel z archivů serveru), jak takové to nemlčení po obamovsku vypadá. Jedná se o taková děcka kolem 16 let. Tři černošky srazily na zem bílou zrzku, která měla asi na batůžku nějaké trumpovské heslo. A kopaly do ní jak do zvířete s úděsnou zuřivostí. Tak pokud má toto na mysli pan odcházející prezident a schvaluje to, je u mě docela obyčejný gauner, a je mi jedno, jestli je toto prohlášení v USA trestné či nikoliv. Ještě, že ten tvor brzy zmizí v propadlišti dějin, protože uškodil USA víc než několik Pearl Harborů. A je mi vcelku jedno, jakou má barvu pleti, zmetek!
  • Jak to souvisí s námi? Říkalo se, zejména v oblasti kapitálových trhů: "Když Amerika pčíkne, Evropa dostane rýmu". A zuřivost je silně nakažlůivá. Bojujeme za svobodu slova, ale to neznamená, že čím vulgárněji, tím větší bojovník. Boj za svobodu a demokracii? "Sport je přirozeným pokračováním boje ze svobodu", Jan Patočka. Doufejme, že u nás to vezmeme sportovně a nenecháme se štvát médii za vyšší akčnost a atraktivitu.
Glosa 20. listopadu 2016/2
Je ohromně zajímavé sledovat současná jednání zvoleného prezidenta USA Mr. Trumpa o podobě jeho budoucího kabinetu. Média se předhánějí ve spekulacích, kdo na jaké ministerstvo, zvláště na ta klíčová. Ať to dopadne jak chce, Trump si prostě vybírat umí. Třeba horkým kandidátem na ministra obrany ( šéfa Pentagonu, jak říkají naše pořád ještě hodně zblblá socialistická média) je bývalý generál "mariňák" James Mattis. Byl vrchním velitelem USA v bojích v Afgánistánu a Iráku , no a za Obamy byl penzionován..., podobně jako jeho předchůdce gen. Peatreus. Můj soukromý dojem je, že tito "mariňáci" měli poněkud jiný podhled na řešení konfliktu než dnes naštěstí už téměř bývalý šéf Bílého domu. Ale nešť. O tom, co je gen. Matiss zač svědčí především jeho přezdívka Mad Dog - tedy Vzteklý pes. Pro úplnost další citáty z jeho pokladnice (a to si nedělám legraci):"Buď zdvořilý, buď profesionální, ale vždy měj plán zabít každého, koho potkáš". Nebo: "Jsi částí nejstrašnější ale také nejdůvěryhodnější síly na světě. Dřív než použiješ svou zbraň, použij svůj mozek!" Zní to velmi drsně, pro ty, kteří neměli to "štěstí" se účastnit bojových operací. Ale zřejmě , vzhledem k obrovskému respektu, který tento mariňák mezi vojáky má, na tom něco bude. Hlavně druhý citát je jakousi mantrou, kterou by měl mít ministr obrany USA v hlavě s nejvyšší prioritou. Good choice, indeed! :)
 
Glosa 22. listopadu 
"Žít v pravdě", říkával Václav Havel. Samozřejmě, s tím je nutné souhlasit a takto žít. Je tam ale jedno malé "ale". Havel není autorem tohoto sloganu, ten byl zdůrazňován a také realizován filosofem prof. Janem Patočkou, skutečným autorem ideové základny Charty 77 a také první obětí stbácké zvůle (příští rok tomu bude 50 let, co pan profesor po stbáckém "výslechu" skonal), v rámci režimní štvanice po zveřejnění tohoto dokumentu (v lednu 2017 tomu bude rovněž 50 let). Tento slogan má však pokračování , o němž se jaksi mlčí - činí se tak vždy, když se něco jaksi nehodí. Pokračování zní "žít v pravdě však neznamená tuto pravdu vždy mít". Velmi podstatné sdělení. 
I já, který žiji v pravdě, se musím mít na pozoru, jestli svou "pravdu" neabsolutizuji, nedělám z ní dogma či nějakou ideologii. Hodně komplikované, jak už je u fenomenologů zvykem, nicméně třeskutě pravdivé. Ona tato relativizace zdánlivě jasných faktů je velmi užitečná a nezačal s tím ani Patočka, ani Husserl (zakladatel fenomenologie - shodou okolností rodák z nedalekého Prostějova :) ). Už Descartesovo slavné "myslím, tedy jsem" má podobný háček. Co háček, hák jako hrom! Je jím jisté "předvětí", protože jako celek zní citát "Pochybuji , tedy myslím, myslím tedy jsem!". Což , jak uznáte je zásadní rozdíl oproti doslova profláknutému "oficiálnímu" znění. Mě osobně fenomén pravdy vždy fascinoval, protože on je tím, kdo dostává odjakživa a zejména dnes nejvíce "na frak". 
Takže budu pokračovat ve svých příspěvcích vždy v rámci "pravdy", kterou, jako matematik, vždy doplním důkazy v takové míře, aby tato "moje pravda" získala pokud možno širší rozměr. A to, prosím, bez ohledu na jakoukoliv korektnost, zejména pak politickou, zvláště pokud je tato evidentní lží či manipulací. Toto poněkud komplikované filosofické sdělení berte, prosím, jako pokus o saturninovské uvádění věcí na pravou míru v celostátním, ba , poněkud nabubřele, v globálním měřítku. Hic Rhodos, hic salta! Takže se pokusíme přeskočit průliv plný bahna, které se na nás řítí ze všech stran, najmě pak z médií, měrou nebývalou. Sit vis nobiscum!, neboli v řeči Star Wars "Ať nás (vás) síla provází!"...
  • "Pravda je plná shoda mezi míněným a daným. Nejde přitom o nějaký zážitek shody, nýbrž o bezprostřední zkušenost, evidenci či intuici, který se ovšem dá případně korigovat.", Husserl, badatel přirozeného světa.
  • "Pravda není jednou pro vždy daná, ani není záležitost pouhého nazírání a přijetí ve vědomí, nýbrž celoživotně zkoumaná, sebekontrolující, sebesjednocující myšlenkově - životní praxe.", Jan Patočka.
  • V antické filosofii byla Aléhtea (ἀλήθεια, řecky pravda, v původním významu odkrytost, taktéž znamená zjevení, živoucí, existující) pro označení skutečného poznání v protikladu k pouhému zdání; vyjadřuje, že pravda se skrývá pod povrchem jevů a je třeba ji intelektuálně odkrývat. .... Pravda či pravdivost je shoda tvrzení se skutečností. Tento pojem hraje primární úlohu ve filozofii, vědě, právu a či teologii. 

Jsem si dovolila připojit klasiky ... Z.W.

Glosa 28. listopadu 

Byl jsem několikrát vyzván, ať sdělím, jak se dívám na ohlášení vzniku politické strany Realisté, a pana Robejška zvlášť. Přiznám se, že mě daleko víc zajímá to, co se děje v USA (ten úporný boj proti Trumpovi a teď už i Otcům zakladatelům - v přeneseném slova smyslu - je fascinující), ne snad proto, že by mi bylo jedno, co se děje zde, ale , jak už to bývá, to , co se děje za oceánem, bude mít zásadní a bezprostřední dopad na to, co se bude dít v Evropě, tedy i u nás. Velmi přesně a z velké části i v souladu s mým názorem se vyjádřil Mirek Macek na jeho blogu (viz. příloha). Jediné, s čím se nemohu ztotožnit bez výhrady , je názor, že je samozřejmé, že se vznikající politické subjekty orientují na ekonomicky silné ekonomické subjekty. Ano, "bez peněz, do politiky nelez!", říkali jsme vždy, mlčky přepokládaje, že prim hraje za všech okolností politika (v antickém smyslu slova "správa věcí veřejných"), neb politik není žádný sui generis objekt, ale výslednice vůle voličstva. 

Pokud se tedy ještě nacházíme v prostoru demokratickém. Politik je zodpovědný především voličstvu, a to v mantinelech, které opět velmi přesně popisuje Mirek. Volič tedy musí chtít vědět, jestli ona "smlouva" mezi ním a politikem je plněna, a za jakých okolností. A zde je jádro pudla. Jestliže je politický subjekt výrazně orientován na jednu ekonomickou skupinu, je-li jí zavázán v podobě financování volební kampaně a podobně, je více než pravděpodobné, že politik bude orientován spíše zájmy této skupiny, než zájmy voličstva. Tedy, že může(!) jednat v rozporu s veřejným zájmem. Pokud je takových skupin několik a má-li každá z nich "svoji" stranu, pak se už nejedná o demokracii, ale spíše o nějakou formu oligarchátu. Přestože se u nás leckdy tvrdí, že díky Andreji Babišovi žijeme v oligarchii, není to přesné. Takovýchto "rodin" musí být zákonitě více, a chování "zvolených" orgánů je vlastně důsledkem dohody těchto "rodin" na jejich společném zájmu. Jejich společném zájmu, nikoliv občanů "polis"! 

Pokud se stability (i vhodnosti) takovéhoto režimu týče, ta je zřejmě na vyšší úrovni, než demokracie (zvláště při všeobecném a rovném volebním právu). Vyšší stabilita plyne ze zákonů teorie her (J.Nash - koalice s nenulovým součtem), ale tvrdí to už Platón, který oligarchii ve stupnici dle stability klade o jednu příčku před demokracii. Demokracie je pak na příčce předposlední, poslední je tyranie (diktatura, totalita). Platón navíc dokazuje, že demokracie má velkou tendenci se změnit v tyranii, což se mnohokrát v historii "povedlo", zvláště pak ve 20.století. 

Já osobně budu tisíckrát raději žít v nestabilní demokracii (když už ne v "zlatém" Platónově režimu vlády osvícených a správě "polis" cele oddaných filosofů - což sám Platón považuje za utopii), než v sebevlídněji se tvářící oligarchii. Aby například zasedání "koaliční trojky" neznamenalo de facto jednání třeba pánů Babiše, Sekyry a Dospivy. Základní problém demokracie je, kdo bude "hlídačem" korektnosti vztahů politik - zájmová skupina (jedinec). Nabízí se média... Už vidím, jak u nás hlídají demokracii média patřící Babišovi. Navíc médiím obecně se v současnosti velmi zalíbilo být součástí establishmentu (který by měla hlídat - hlídají tedy sama sebe) - kdo sledoval průběh kampaně v USA, aneb kobercový nálet na Donalda Trumpa, mi dá určitě za pravdu. Co s tím v informačním věku? Neřešíme náhodou "krétský paradox" v podobě "kdo bude hlídat hlídače? Odpověď neznám, ale filosofové říkají, že dobře položená otázka v sobě zahrnuje správnou odpověď. Možná je tato otázka položená dobře, možná ne, přesto ji vidím jako téměř zásadní. Pro demokracii určitě...

Příloha: viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=new

  • Otázka je dechberoucí. Zlatá Kréta a její Epimenidés....  Stojíme před problémem, ne kdo lže, ale kdo je schopen dodržovat zákon. Podle prezidenta Hospodářské komory ČR V. Dlouhého nikdo není schopen dodržovat zákon, tudíž zákon bude on a jeho "PES". Hlídací PES z vlastní dílny ideje potomků KSČ. Epimenidés pravil: "Všichni Kréťané jsou lháři.". "Epimenidés je Kréťan.“ ..... V současnosti a v Česku zaznívá: "Zákony jsou nesrozumitelné lidu. Zákon bude PES. Váš Vladimír Dlouhý, dlouhodobý komunista".

 

Glosa 29. listopadu 2013 se slovy roku 2016: "Dnes bych to podtrhl desetkrát"

Od sarajevských událostí (1997) dochází nepřetržitě k prohlubování toho, co by se dalo nazvat "bastardizací" české politické scény, přičemž dodnes proklínaná opoziční smlouva byla slabounkým čajíčkem podle mohutných lektvarů, které konzumujeme v současnosti. Jedná se vlastně o systematickou demontáž našeho ústavního systému, aniž si to zřejmě její protagonisté uvědomují. 
Především dochází zde u nás k zásadní záměně dvou pojmů. A to demokracie jako formy získávání pro fungování státu podstatných rozhodnutí a Ústavy, která je tím, co vlastně tento stát definuje. 
O bazální důležitosti Ústavy ve vztahu k formě jíž je realizována (tedy k demokracii) svědčí i současné varovné hlasy z "Mekky" všech ústavodárců, tedy Spojených států amerických, že tam začíná "demokracie vítězit nad Ústavou" (tedy forma nad historickým obsahem). A to přesto, že systém brzd a kontrol rovnováhy moci (check and balances) je v americké Ústavě podstatně dokonalejší než u nás (byť Ústava USA byla jední ze základních vzorů Ústavy ČR). Američtí federalisté věděli už ve století osmnáctém, že stát "z Boží vůle" nemůže být ve svých základech torpédován momentálními, byť většinovými náladami veřejnosti, zvláště pak při všeobecném volebním právu, noční můrou všech skutečných konzervativců. A potom, jak praví další stará konzervativní moudrost: "Pravděpodobnost toho, že se najde jeden despota je téměř stejná, jako že se najde nadpoloviční většina idiotů". 
Bazální postavení Ústavy u nás obecně chápeme čím dál tím méně, pokud jsme je kdy chápali vůbec. Tak dochází například k tvorbě vlád složených z tzv. odborníků, tedy individuí bez jakéhokoliv politického mandátu, opět s oním přihlouple manažerským, že "ministr musí být především odborník a manažer". 
V tom případě pravlast parlamentarismu Spojené království Velké Britábie a Severního Irska je podle nás skupina duševně méněcených staromilců, neb si lze stěží představit, že by v Dolní sněmovně zasedl nějaký člen vlády, který by nebyl řádně zvoleným poslancem. A to je prosím státní útvar monarchie ! I humpolácké pokusy M.Zemana o jakousi formu konstituce jakési podivné vlády jsou se zavřením obou očí a se zatětím všech zubů pochopitelnější, než jakýsi parlamentní alibismus, řešící neschopnost politických stran se dohodnout pomocí tzv. úřednických vlád. 
Pokud nám tedy nezáleží na tom, kdo je ve vládě, hlavně aby to byl odborník, přejděme na prezidentský systém, který mají v USA, kdy politickou zodpovědnost za celou administrativu exekutivy (nikoliv tedy vládu, kam u nich patří i Parlament) nese téměř přímo zvolený prezident, který je zároveň v jejím čele (o což se evidentně i když hodně hloupě snaží Zeman). A změňme podstatně Ústavu. 
Ale máme-li parlamentní demokracii, trvejme na tom, aby členové vlády byli z řad řádně zvolených poslanců a nesli politickou zodpovědnost za své rezorty stejně jako premiér za celou vládu. Věci odborné pak ať zajišťuje nepolitická státní správa (v čele s nějakou variantou českého sira Humphreyho) podle politické vůle vládnoucí parlamentní většiny.
Jinak se jedná o ryzí technokracii a alibismus parlamentu (my nic, to vláda), čili ústavní bastard. Benjamin Disraeli , slavný britský premiér (19. stol.) říkával: "Bůh nás ochraňuj před experty!". A měl velikou pravdu....
  • "Každá část ústavy je důležitá. Pokud necháme státní moc ignorovat její část, budou ignorovat to všechno." G. Washington 1795. Tento citát přistál jako vzpomínka před 3 lety zase mně. Z.W.
 
Glosa 29. listopadu - Svoboda projevu
Přestože Ústava České republiky nemá žádný legendární Dodatek č.1, který má Ústava USA (ten který se týká téměř neomezené svobody projevu), musím důrazně připomenout všem "demokratům", že i u nás je svoboda projevu zaručena a to Listinou práv a svobod, která je součástí našeho ústavního systému. Proto pánové Ortel a Banga mají právo vyjádřit veřejně svůj názor, má na to právo i paní Lucie Bílá. I kdyby se to mnohým z nás tisíckrát nelíbilo. I to, že to můžeme volně hlásat a nikdo nemá právo nás kvůli tomu likvidovat z hlediska moci státní ani jiné, je projevem demokracie.
Zkuste se s tímto základním rysem demokratické společnosti smířit, a nejen to, zkuste jej vzít za svůj a bránit jej proti všem pokusům jej porušovat, prosím!
  • "Svoboda projevu mj. znamená i svobodu plácat nesmysly,hlásat darebáctví atp. Jistě. Ale funguje jen tenkrát, když zároveň znamená zase pro jiné svobodu a možnost se nesmyslům a darebáctví ze všech sil opřít a bojovat proti nim...",  B. Doležal, KOD.  To je to co nám chybí, co neumíme - umět se bránit jako dospělí lidé. Zvykli jsme si věřit (!), že zde vždy bude "někdo" kdo nás ochrání. Z.W.
Glosa 6. prosince 
To pozvání do USA prezidentovi České republiky přeji. Velmi se těším na komentáře všech "znalců" USA, kteří tak zasvěceně věděli jak volby v USA dopadnou. Teď ještě takový "podraz". Až k nám zavítá na návštěvu prezident USA, doporučuji uspořádat protestní demonstrace na téma "EU si rozvracet a kavárnu pozvracet nedáme". Problém by mohl nastat s obligatnimi kartičkami. To nový US Ambassadors určitě neposkytne. Takže kalupem na Malou
Stranu. Třeba tam ještě něco zbylo. :-) :-)
  • Co na to "ochránci" Miloše Zemana, "jejich prezidenta"? Mlčí. Z.W
Glosa 13. prosince 
Dochází k naprosto zásadnímu nepochopení pojmu "totalita". U nás se všeobecně zažilo, že to je komunistická diktatura, kdy jedni předstírají, že vládnou, a druzí (většina), že je poslouchá, přičemž oba dva si dělají, co chtějí. Totalitu je ovšem nutno chápat jako tu nejzlovolnější formu státní moci, která občana sleduje, kontroluje a trestá komplexně, celkově, totálně. 
Jak? Tím, že vás sledují sousedé, "kamarádi" z práce, hospody, fotbalu, atd (mnohdy jste vy samotní vyzýváni mocí k této činnosti). Beztrestně vás mohou udat za jakékoliv porušení jakéhokoliv sebehloupějšího zákona, a to anonymně a bez jakýchkoliv důkazů. Stát je přijme s otevřenou náručí, mnohdy je i za tuto sprosťárnu nejvyššího kalibru odměňuje. 
Proč? Protože žádný občan takto degenerované společnosti si nemůže být ničím jist. Může být souzen a odsouzen za něco, co vůbec neudělal, a to jen proto, že státní moc potřebuje ukázat, jak je přísná a nekompromisní. Zkuste jí za to netleskat, či s tím dokonce nesouhlasit! Může vás někdo udat. 
Tak se bojíme. Jeden druhého, všichni navzájem. A jsme poslušní jako ty ovce. To, pomocí čeho vládne takto zvrhlá moc, je královna emocí - STRACH. Nejspolehlivější koaliční partner všech gaunerů toho nejvyššího formátu. Může tak skončit každý politický systém. 
Jak se k moci dostane? Jednoduše - prostřednictvím demokracie. Bohužel, starý Platón měl pravdu... Ne, nebudu se bát. Nebál jsem se bolševika, nebojím se ani Babišů, ani Sobotků a jim podobných zlotřilců. Jen konstatuji, že k tomuto typu režimu máme mohutně nakročeno. Začíná to EET a zákazy všeho možného (např. kouření) a vybízením k anonymnímu udávání. A konec? Ten nejlépe popsali George Orwell v "1984" a Franz Kafka v "Procesu"...
 
  • Už to sakra jednou zazpívej! (zazpívejte a hrajte!) V rock´n roll na plné volume. Zdá se, že národ si sedí na káblu. Zatím zůstávám u svých oblíbených traktátů, citátů, bájí a esejí. Třeba:
  • - Soulad citu a rozumu - základ mravnosti...... (nevím kdo to řekl)
  • - Úkolem politika je věci řešit včas, dříve než se z nich stane problém..... (asi budoucí Politik)
  • - Odvaha je zvláštní typ znalosti - znalosti, jak se bát toho, z čeho je vhodné mít strach a jak nemít strach z toho, čeho není žádoucí se bát.......... David Ben-Gurion, z knihy "Šifra samotného Boha.
  • My se vlastně ničeho nebojíme, ale přesto máme strašnej strach! (Z.W)
Glosa 15. prosince 
Lid náš si zřejmě vládnout nechce. Chce, alespoň se tak chová, aby někdo vládl jemu. Ne, zdaleka nejsme demokratická společnost, jen se to tak omílá dokola, a jako ze všech třeba "nejsvatějších" pojmů stala se i z pojmu "demokracie" prázdná fráze. Redukováno na ryzí technologii moci - vládne vždy většina (byť jednoho hlasu), a menšina je v rámci příslušných institucí (parlament, politické spektrum, atd.) likvidována, zadupávána do země, v nejlepším případě ostouzena a zesměšňována. 
Ona většina jednoho hlasu, která je mocensky aplikována s brutální arogancí, bývá označována ruským politologickým pojmem "bolševismus". Protože neexistuje společenský zájem tyto poměry nějak radikálně změnit, vstupujeme (přesněji již jsme vstoupili) do fáze nástupu totality. Tohoto nejzvrhlejšího mocenského nástroje, který si lze představit. 
Diktatura jednoho gaunera, nebo "jednoho" hlasu navíc, bolševicky uvedena v dokanalost, jedno a totéž jsou - je to projev a provádění moci. 
Ale totalita je z hlediska zacházení se společností tou nejhnusnější zvrhlostí. Jsou do ni zahrnuti jednotliví občané, kteří své spoluobčany udávají za údajné porušování zákonů (mnohdy smyšlené). Tito spoluobčané bývají mocí exemplárně (manifestačně) trestáni, aby se ti ostatní začali bát a poslouchali (bojícím se se vládne nejlépe). 
K tomuto stádiu dospěl předchozí režim institutem spolupracovníků státní bezpečnosti. Mnohdy placených. Jak předchozí režim dopadl, víme. Současný k tomu nakročil zdánlivě lidumilným způsobem (udávejte, když vám nedali účtenku, atd.). 
Pokud této cestě do pekel neumíme zabránit pomocí zatím pořád ještě demokratických voleb, ať už je to tím, že je nám to jedno, nebo to prostě nevnímáme, mohou nás čekat dosti nepěkné časy. Až nám to dojde, bude pozdě. 
Ne na nápravu takto degenerované společnosti, ale na demokratický proces této nápravy. V tomto stádiu, protože každá společnost má silný pud sebezáchovy, dochází k událostem spontánním, bez ohledu na stávající pravidla, protože ta jsou rozbita především - bez ohledu na jejich potřebnost či zbytečnost. Mnohdy za použití násilí a silných společenských nepokojů dochází k rozmetání mocenského systému. Říká se tomu revoluce.
  • 6.6. navrhuji jít do hospod, kde se dřív kouřilo a tam si s oním vítězným "V" zapálit. Na počest dne vyloděn spojeneckých vojsk v Normandii. Kdo mně práskne bude asociální Hyena, na narozeniny se neudává... Neudávalo.
 

Glosa 18. prosince, poslední adventní neděle

Mám takový nápad. Což takle modifikace Trumpova "Make America Great Again" v "Přestaňme konečně kňučet a vraťme České republice, podle Ústavy dědičce zemí Koruny české, její sílu, důstojnost, a respekt, jak tomu bylo v dobách českých králů" ?
  •  "Náš národ by neměl nikdy zapomenout, že jste to byl Vy, pane prezidente, který veden svou znalostí našeho práva (na sebeurčení) umožnil v nejkritičtějším okamžiku revoluci, která nám přinesla naší národní nezávislost." T.G.M. k W. Wilsonovi. Pomník, dárek Američanů českého a slovenského původu byl původně odhalen 4. července 1928, stržen Němci v prosinci 1941, obnoven 5. října 2011. Praha hlavní nádraží
 
Glosa 23. prosince 
"Nebude příliš platné, že zákony tvoří lidé, které si lid sám zvolil, jsou-li zákony tak rozvláčné, že je nelze číst, nebo tak nesouvisle, že jím nikdo nemůže rozumět, jsou-li odvolávány dříve, než jsou vyhlášeny, či podléhají-li neustálým změnám, takže ten, kdo ví, co je zákonem dnes, se nemůže domýšlet, co jím bude zitra." Publius, Listy federalistu, USA 1787. 
Tvrdá realita České republiky 2016
  • Tam kde vládne ústava, vládne i demokracie. Platón.
"Ti, kdo připravili republiky o svobody, většinou zahájili svou kariéru tim, že podkuřovali lidu, začali jako demagogové a skončili jako tyrani.", Publius Listy federalistu , USA 1787 .
Netušil by Otec zakladatel, že svět se změní natolik, že u nás stačí koblihy..
 
Glosa 28. prosince 
Podle komentátorů CNN by měl prezident Trump více věřit "svým" špiónům. Nu, což o to, určitě není špatné být, coby hlava světové supervelmoci dobře informován. Jenže... Já bych asi byl hodně opatrný ve vztahu k těm fůrám informací, co na mě denodenně sypou ty "myriády" různých zpravodajských agentur a hoodně bych je brzdil. Ano, mluví ze mě člověk, který se zpracováním, tříděním, ale hlavně analýzou informací zabývá prakticky celý život. Nepochybuji o tom, že Barack Obama s těmito institucemi trávil obrovskou spoustu času svého poněkud chmurného prezidentování. Nějak mu to ovšem v jeho mnohdy dosti tragických rozhodnutích příliš nepomohlo. Tihle špióni mívají tendenci si vytvářet svoje "herní" světy do nichž právě pomocí peřejí až vodopádů tzv. informací velmi lehce strhnou i povahy dosti silné. Povahou těchto "nádeníků" informace je naprosto automaticky dělat z hejna komárů karavany velbloudů, pokud mají dojem, že to zapadá do komplikovaných scénářů jejich mnohdy velmi podivných her, kterým z části nerozumí ani oni sami. Kvalita a kvantita informací jsou naprosto rozdílné kategorie. Jistě, prezident suprvelmoci musí být zavčasu a velmi koncentrovaně informován o všem, co je nezbytné. Vzhledem k mohutnému programu prezidenta Trumpa, kterýžto program hodlá realizovat, není možné trávit hodiny denně nějakými tajuplnými brífinky. Já bych na jeho místě vyžadoval sice každodenní, ale velmi stručnou komplexní informaci. Ani šéfové velkých korporací nejsou schopni strávit denně větší "porci" komplexní informace, než je jeden (!) formát A4. Což jistě Prezident Trump velmi dobře ví, jsa podobným bossem. Na rozdíl třeba od Obamy....
_________________________________________________________________________
 
Glosa NOVOROČNÍ 
 
Rok 2017. Pro mě, a možná pro velkou část mé generace, rok téměř magický. Bude tomu 50 let, co se dala za oceánem do pohybu obrovská spousta mých vrstevníků směr San Francisco, čímž odstarovala celosvětové hnutí hippies. Před 40 lety spatřila světlo světa Charta 77. A před 110 lety se narodil profesor Jan Patočka, slavný filosof, duchovní otec Charty 77. 
Co mají tyto tři milníky společného? Pro mě především svobodu. Mou svobodu, svobodu člověka obecně. Tu, která končí tam, kde začíná svoda jiného, kterou bych mohl ohrožovat. Tu si nedám vzít. Nedokázali mi ji vzít bolševici tehdejší, nedokážou to ti dnešní, i když se obojí snažili a snaží, seč mohou. 
Potom věc další, pro mě podstatná a se svobodou úzce související. Patočkovo: "Člověk má žít v pravdě". S jeho dovětkem, že žít v pravdě ještě nutně neznamená tuto pravdu mít (tedy musím počítat s tím, že moje pravda nemusí být absolutní). S tím úzce souvisí svoboda slova, která všude začíná dostávat notně na frak. Moc se nás začíná bát, jinak by k omezení svobody, a svobody slova zvlášť, nesahala. Bojí se právem a začíná "křečovatět". Nevidím důvod jí její pád, který si sama přivodila, jakkoliv usnadňovat. Co v tom dělat? Jednoduše, a to jistou mírnou úpravou Patočkova "žití v pravdě". Tedy "nežít ve lži" a nenechat na pokoji nikoho, kdo lži používá, k dosažení jeho cílů. To není mé novoroční předsevzetí. Dělám to zde vlastně od samého počátku, způsobem, který je mi vlastní. A to především používáním "selského" rozumu, kterému se honosně říká aristotelovská (matematická) logika, či cizími slovy kybernetika a informační analýza. A hodlám v tom pokračovat i nadále. 
Co s tím "oni"? Nevím, ale je vcelku jasné, že dokázat , že lež je lží, je poněkud snadnější než to, že pravda není pravdou. To ví i matematika (viz, důkaz sporem). Leč dosti. Krásný a úspěšný rok 2017 VÁM VŠEM! :)
 
 
Glosa 3. 1. 2017
Několik slov k EET. Žijeme v 21. století, kdy komunikační a výpočetní technologie umožňují věci před 20 lety nepředstavitelné. Z tohoto hlediska je zavedení elektronické evidence tržeb krokem naprosto logickým a správným. Avšak pouze v tom případě, kdy je její aplikace prováděna rozumně, odborně, a smysluplně, vycházející z důkladné analýzy prostředí, především však možností a zájmů těch, kterých se to týká. Tito budou zákonitě proti. Pracoval jsem na systémech tohoto typu, takže vím, že tento odpor je vždy obrovský. Pokud se postupuje formou nařízení, nekomunikací a vyhrožování sankcemi, takovýto systém fungovat nemůže, protože systémem de facto není, jsa "zaminován" v samotných základech, protože se složkou, která měla být kooperující (spolupracující), zachází jako se zločincem
Při agresivním prosazování věcně nepodložených záměrů a absenci rozsáhlé společenské (zejména pak odborné) diskuse je nutné se zamyslet nad skutečnými důvody zavedení EET. Tyto důvody jsou na první pohled pouze politické, úzce související s blížícími se volbami. Stavějí na polozapomenutém, leč v myslích voličstva, které je skutečným cílem této části volební kampaně, neustále žijícím principu třídní nenávisti. Zločinci a třídními nepřáteli jsou drobní živnostníci. 
Házení miliardami údajných daňových úniků je "sport", pro který postrádám jasné a věcně podložené důkazy, třeba srovnáním s okolními zeměmi (kde, pokud vím, varují před před přeceňováním výsledků zavedení tohoto systému). Leč , vycházíme-li z teze, že "všetci kradnů" (předpokládám, že autor tohoto sousloví nehovoří na základě vlastní zkušenosti), pak je logické všechno následující. I to nepředstavitelné svinstvo založení "bonzáckého webu", které hodně připomíná informátora Pepka Vyskoč z Haškova Švejka. Cílení na závistivou českou dušičku je ďábelsky geniální. Pokud ovšem osloví nezbytnou část voličstva, zatímco ta (doufám!) většina bude i nadále mlčící - "Maul halten und weiter dienen!" (držet hubu a krok) - opět Švejk.
 
 
Glosa 6. 1. 2017  
Demokracie je "sudem prachu", balancováním mezi demokracií jako takovou a diktaturou. Byl bych opatrný s totalitou - ta je podle všeho možná i v systémech s demokratickou strukturou při špatném vyvážení pilířů moci ( a samozřejmě nízkém demokratickém vědomí občanů) a absenci kontrolních mechanismů (svoboda slova např.), což je nebezpečnou a častou "nemocí" demokracie. Pak se může stát diktaturou nikoliv jednotlivce, ale skupiny. Tam jsme kdysi byli, a máme tam nakročeno i dnes. S vládou filosofů, v Platónově pojetí Zlatým věkem, bych nespěchal. Mě osobně se zdá, že to byla jakási platónovská Utopie. Určitě lze souhlasit s akutním nebezpečím toho, že skupina, která dospěje k tyranii demokratickými prostředky, se prohlásí za onu skupinu osvícených filosofů a nastolí divokou diktaturu skupiny. Možné je vše...
  
  • Nejdůležitější v každé ústavě je, aby zákony zaručily, že se nikdo z úřadu nemůže obohatit. Aristotelés
  • Za naprosto nepřijatelnou formu vlády považoval tyranii, tedy vládu jedince, jemuž jde jen o vlastní prospěch, dále oligarchii (vládu bohatých), která je přece jen o něco lepší než tyranie, a konečně demokracii, čili vládu lidu, což je nejmenší zlo z těchto tří.
  • Jako první odděloval politiku od etiky: zatímco v soukromém životě má člověk hledat mnoho různých ctností, v politice rozhoduje spravedlnost čili „dobro těch druhých“. Politika se řídí určitými pravidly, která jsou spojena s formou vlády, a která je možno použít v každém politickém zřízení.
 
Glosa 6. 1. 2017  (tento den před dvěma lety)
I dnes je možná dobré si připomenout pochybnosti britských konzervativců, kteří v roce 1867 přispěli k reformě volebního zákona, jímž bylo zaváděno všeobecné volební právo. Toto se stalo "morálním právem" a přestalo být výsadou a to v rámci předhánění se všech zúčastněných stran v tom, kdo se "více přiblíží lidu". I ve století devatenáctém v samotné baště konzervatismu Velké Británii podle všeho vzkvétal populismus ve velkém. Přičemž sami konzervativci přiznávají, že "dodnes není jasné, jak dlouho může v podmínkách absolutní demokracie přežívat soukromé vlastnictví, individualita a též dobré mravy při výkonu vlády". 
Pro naši současnou politickou situaci, směřující mílovými kroky k babišo- a okamurokracii, velké memento, kterého samozřejmě, jako už tolikrát, nebudeme dbát a za poměrně krátkou dobu se naivně divit, kam jsme to vlastně dospěli a hledat viníka. A poté nahrazovat staré lumpy lumpy novými...
 
Glosa 8. 1. 2017
Není nic horšího, než se snažit předpovědět, co se v tomto roce stane.V takto dynamických systémech, jako je ten současný, je to ryzí věštění z lógru. Mohou se stát věci, které totálně rozbijí současnou strukturu hnijícího systému, ale také se stát nemusejí. V každém případě, pokud se tyto zásadní věci nestanou, lze se poměrně realisticky domnívat že:
1. Rusko a USA začnou intenzivně jednat o "rozdělení sfér vlivů"
2. V německých volbách vyhraje CDU a Merkelová se stane kancléřkou. AfD se dostane do Bundestagu.
3. Ve francouzských prezidentských volbách vyhraje spíše monsieur Fillon než madame Le Pen.
4. Ve volbách v Holandsku nevyhraje Wilders
5. Do Evropy budou dále proudit uprchlíci, kteří však bude ve vyšší míře deportováni než bylo doposud zvykem. Budou dále pokračovat teroristické útoky v Evropě, možná i u nás.
6. Pokud vyhaje francouzské volby Fillon, bude snaha opět nastartovat "federalisický" (=centralistický) motor v EU (spolu s Německem).
7. Ve volbách v ČR vyhraje Babiš.
8. Koalice bude podobná té současné s tím, že Babiš bude premiérem a Sobotka ministrem financí.
9. Lidovce v koalici může vystřídat ODS, což bude její labutí píseň.
10. Robejškovi Realisté mohou překročit hranici 5%, což znamená určitě pád TOP09 a možná i ODS.
Může to ve většině bodů působit beznadějně až zoufale. Pokud tedy budeme fatalisticky s rukama v klíně čekat na nějaké Talebovy "černé labutě" (tedy ony "zásadní" věci). Ty nejspíš nějaké přilítnou, ale nikde není psáno, že to bude za všech okolností a hlavně bez našeho přičinění nám ku prospěchu.
 
Glosa 14. 1. 2017/ tento den přd 3 lety - 2014
Jistý blogger, a je jedno, jestli v žertu či vážně, se vyjádřil v tom smyslu, že nechápe, proč někdo tvrdí, že stát nemůže fungovat jako firma, když přeci takový Singapur funguje precizně na podobném principu. Byl jsem leckde, i v onom jmenovaném asiském městském ministátě. Byl jsem ohromen dokonalostí jeho parků, futuristickou architekturou a až blýskavou čistotou jeho ulic. Tak tohle je asi budoucnost, mi tehdy blesklo myslí... Ano, pořádek - perfektní, bezchybný a ... nelidský
Výkladní skříň jednoho z tehdy čerstvých východoasijských tygrů (spíše lvů, jak pyšně hlásá zlatá socha krále zvířat při vjezdu do přístavu). Tento "tygr" má i konkrétní jméno, jmenuje se Mahathir, kterého jsem tehdy charakterizoval jako futurologický typ diktátora budoucnosti. Čisto? Jak by ne? Zkuste vyplivnout žvýkačku na ulici (pozor, v žádném případě to neschvaluji). Za tohle vás sice přímo nepopraví, ale sedět půjdete určitě. Pořádek podobného typu, pravda, typu poněkud drastičtějšího, panoval za Mussoliniho v Itálii, Hitlera v Německu a za Stalina v SSSR. 
Problém je v pojetí státu jako fenoménu. Já jsem třeba hluboce přesvědčen, že je to nadčasový útvar, jak říkají konzervativci "lidem bohem daný, aby jej v rámci svobody na základě odvěkých zákonů k vzájemnému prospěchu společně sdíleli", ne libovolným náhodným podnikatelsko-mocenským záměrem tu čalouníka, ondy kněze, nebo obchodníka s rostlinnými oleji, ohánějících se blahem lidu, který je pro ně bezejmenným stádem, bohužel nutným k dosažení vstupních podmínek pro realizaci tohoto záměru. 
Pokud vezmu za příklad historický spor mezi Benjaminem Disraelim na straně jedné a Karlem Marxem na straně druhé, který se týkal podstaty společnosti, určitě se nemohu vyskytovat ani náznakově na stejné lodi jako Andrej Babiš a jeho příznivci, tak jako bych nikdy nesdílel tutéž palubu s Karlem Marxem. Totalitní diktatura je pořád stejná, ať již používá primitivní prostředky masových hrdlořezů nebo "vznešené" technokratické a manipulační metody století jednadvacátého. A vždy končí děsivě...
 
Glosa 25. ledna
On ten americký ústavní systém má něco do sebe (tedy hodně do sebe). U nás by touto dobou ještě probíhala koaliční jednání, zasedání partajních výborů, spousty spekulací a podobně, zatímco tam prezident plní závratnou rychlostí své předvolební sliby. On ten systém dvou stran, prezidenta jako šéfa exekutivy a hlavně na všech úrovních většinový volební systém (Sněmovna reprezentantů - jednomandátové obvody, Senát - dva senátoři pro každý stát Unie od Delaware po Kalifornii, prezident - to jsme zažili), přes svoje nedostatky, je z mého hlediska daleko vhodnější
Bohužel, z naší Ústavy byl v samých počátcích odstraněn - takže zde vládne "partajní demokracie", no demokracie, spíš jakási tragikomická pseudodiktatura partajních sekretariátů. Změnit by to samozřejmě šlo, dokonce až na americký model, samozřejmě upravený na zdejší poměry (velikost státu, jiné územní uspořádání, atd.), jenže ten řev potrefených hus, umíte si to představit? A hlavně, nutnost ústavních zásahů zásadního významu - už vidím, jak si zdejší kapři radostně vypouštějí své rybníky (spíše poněkud zapáchající louže), takže máme smůlu. Opravdu máme??
  • Opravdu máme smůlu nebo se bojíme vlády věcí v rukou svých?
Glosa 26. ledna
Asi takto. O Donaldu Trumpovi a možnosti, že by se on mohl stát americkým prezidentem zde už píši cca půl druhého roku (snadno dohledatelné). To, že jeho zvolením byl "svět" zaskočen, je problémem toho "světa". Trump není ani spasitelem, není ani žádným ďáblem. Je prostě výsledkem vůle, podtrhuji, demokratické vůle, voličů v USA. Nesouhlasím, s "vědci", kteří tvrdí, že svět se přiblížil díky Trumpovi nějaké apokalypse. Je to nebetyčná hloupost. Svět se tam, kde se nachází, nedostal díky pár dnům úřadujícího prezidenta USA. Dostal se tam díky nabubřelosti,aroganci, ano blbosti, jeho předchůdců. No a nám nezbývá, než doufat, že prezident v této blbosti nebude pokračovat.Toť vše...
 
Glosa 8. února 
Nějak se mi v hlavě pořád honí vzpomínky na tu Ameriku. Samozřejmě tu "Trumpovu", ne těch obézních čarodějnic bojujících za demokracii, která je dobrá, jen když vládnou jejich kamarádi, rozjívených, zpovykaných mládežníků všech barev a vyznání, kteří považují za své nezadatelné právo zapalovat americkou vlajku a automobily, sprostě urážet spoluobčany, kteří mají jiný názor, atd. Vzpomínám na má oblíbená místa na Západě, v Rocky Mountains, v pouštích Utahu, Arizony a krásách Monument Valley či Grand Canyonu. Tam jsou skuteční Američané. Dřou od rána do noci, spíš než se perou s počasím, tak se s ním snaží spolupracovat (právo silnějšího), a podobně. O nich naše média mlčí, mlčí o nich i liberální média v USA. Co taky chcete slyšet od lidí, kteří se po dlouhé době zase cítí jako rovnoprávní občané, protože teď je v Bílém domě někdo, kdo na ně po dlouhé době nezapomněl a podle všeho ani zapomenout nehodlá. 
Je to "new sheriff in the town" se vším všudy a jako správný chlap okamžitě plní to, co slíbil. Jak je na Západě "v kraji" zvykem. Zase.
Proč my to nechceme od našich politiků? Proč si necháme "tento" na hlavu? Zákony, zákony... K čemu jsou, když se nedodržují? K čemu jsou nám politici, když se nestarají o naši ochranu (první a jediná povinnost šerifa)? Primitivní "koňáci" a "vidláci" ze Západu... 
Malý příklad. Byli jsme na návštěvě u našeho přítele v Coloradu (na venkově). Kamsi jsme se jeli podívat a on odešel s námi z domu, kde nikdo nezůstal, a nechal odemčeno - ani nezavřel dveře. Nedaleko silnice, která vedla na Continental Divide - legendární průsmyk přes Rocky Mountains -, tedy dosti frekventovaná (auty i motorkářskými gangy). Ptali jsme se, zda se nebojí. Čeho bych se jako měl bát, zněla nechápavá replika? No , že tě někde vykrade, ne? To určitě ne, to by si nikdo nedovolil. Jakto, ptáme se nechápavě. Odpověď. Od roku 1870 platí ve státě Colorado zákon, že kohokoliv, kdo vstoupí na můj pozemek bez mého dovolení, mohu zastřelit... A použil jsi to někdy? Nepoužil a pokud je mi známo tak nikdo v dalekém okolí. Ono to , totiž, není třeba. Stačí, že to každý ví... 
Vzpomínka druhá, na léta porevoluční, kdy jsme chětli s kolegou poslancem prosadit podobný zákon u nás. Nepřejte si, co se na nás sneslo za (slovní) hrůzu, přičemž označení za fašisty, lumpy a podobně bylo slabým odvarem. Takže, takto si my, zde na českém dvorečku, svobodně žijeme...
  • "Proč my to nechceme od našich poltiků?". Proč nám stčí kariatuy, videa, pár nadávek, urážek a vše omílané dokoleča, že nám někdo ubližuje. Neumíme požadovat, snít, věřit, doufat, sprvně si pát, neumíme ani smysluplně kritizovat. Snad se to teprve učíme, snad....Z.W.
  • "Od roku 1870 platí ve státě Colorado zákon".... Jasné a všem srozumitelné zákony jsou účinnější než tisáce zákazů, regulací, evidencí a registrů, které navíc platí s tisíce výjimkami.... Z.W. 
 
Glosa 8. února 
Je to docela dobře "ujetý" (video "Česko 51. státem USA?"), autoři se nikomu omlouvat nemusejí :). VH už vůbec ne, ten by se u toho, na rozdíl od jeho současných modloslužebníků, určitě dobře bavil (jak jsem ho tak znal). To, co je zajímavé a za úvahu to určitě stojí je samotná podstata - leitmofiv, ta myšlenka 51. státu Unie. Což takhle uspořádat referendum, jestli Češi chtějí být členem EU anebo 51. státem USA. Účast povinná a odpověď taky :) Velice, ale opravdu velice by mě zajímal výsledek :) :) . Bohužel si myslím, že s tím ani Alexander Hamilton a James Madison počítat nemohli, tedy kdybychom se rozhodli nesetrvat v EU a připojit se k USA. I když byli to neskuteční géniové tihle Otcové zakladatelé. Nevím, co by to znamenalo pro nás, ale pro USA by to bylo něco jako útok na Pearl Harbor umocněno na třetí. Což by nemusely přežít :) Takže zústaňme u toho referenda o setrvání v EU, pokud ovšem mimo planých keců máme nějakou alternativu. Nu, proč to neříct, o něčem by se uvažovat dalo... 
 
 
Glosa 13. února 
Provokace? Třeba ne.:) Přemýšlím nad dojetím médií a elit nad zvolením "opravdového a důstojného" člověka, konkrétně pana Waltera Steinmeiera prezidentem Bundesrepublik Deutschland. Nikterak nezpochybňuji jeho lidské a politické kvality, bude bezesporu kvalifikovanější než kterýkoliv z politiků českých, což , přiznejme si, není zase tak těžké. 
To, co mi na těchto prezidentech tohoto typu (míněno "třídně") vadí a zároveň mě velmi zajímá, je jejich zoufalá zbytečnost. Samotná podstata jejich existence v ryze pragmatických vládnoucích vrstvách parlamentních demokracií republikánského typu. Konkrétně těch, kde jasnou a jedinou hlavou exekutivy je předseda vlády - kancléř (většinou vlády koaliční), složené na základě (komplikovaných) koaličních jednání po pravidelně konaných volbách. V těchto formacích je prezident skutečně pouhou formální figurou ("kladečem věnců"), takovým Panem Důstojným. Reprezentativním a hlavně pak Zbytečným.
V prezidentsky orientovaných republikách, tam je to něco jiného - tam je prezident jasnou součástí výkonné moci a má svá práva a povinnosti, nemluvě pak o typu americkém, kde je prezident zároveň předseda nikoliv vlády, ale administrativy, jediným nejvyšším exekutivním orgánem - členy jeho exekutivního týmu jsou nikoliv ministři, ale jím jmenovaní "tajemníci" (secretary) zodpovědní za příslušné rezorty. Vláda tam nejen, že "nezasedá a nerozhoduje ve sboru" (jakápak kolektivní zodpovědnost, že?, ale za vše , co se v exekutivě stane je zodpovědný jen a jen prezident. 
Mezi námi, takovýto systém by mi u nás ohromně vyhovoval, a troufám si předpokládat, že zdaleka nejsem sám. Upřímně. To, co se mi nejvíce příčí, je ta "kolektivní zodpovědnost", umožňující ze samé podstaty to odporné české, "to já ne, to oni!". 
Zpět k těm Zbytečným. Já si myslím, že se jedná o typického "kočkopsa", relikt monarchií. Takové Spojené království Velké Británie a Severního Irska to má snadné, a s ním i celý Commonwealth. To má od věku věků v čele vše zastřešujího monarchu, se všemi půvaby, letitou důstojností, i všemi nešvary, které k tomu patří. Jistě i tam vládne železnou rukou předseda vlády se svým kabinetem (jednobarevným!!), ale ta tisíciletá "krytina" ta je tam vlastně odjakživa, ergo "poddané" není zřeba ničím oblbovat. 
To tyhlety "kancléřské" (a zdaleka nejen německý, či rakouský, ale i náš) systémy z podstaty nemají, jsa přirozeně plebejskými. Z důvodů mně osobně ne moc jasných (ale patrně historicky či jinak daných) nemají odvahu, tendenci, záměr, či co, transformovat v systémy prezidentského typu, které jsou daleko čitelnější a přímější
Takže si vytvořily takové "šidítko", pana Důstojného a Reprezentativního - pro masy, když už nemají toho císaře pána. No, je to pokrytectví a žádná fair play. Ale na druhé straně, co by třeba u nás dělali takoví lidovci, komunisté a podobně, že? Pouze "strašili" v parlamentech, kterým v těchto systémech patří zásadně jen a pouze zákonodárné, kontrolní a především rozpočtové úkoly. Tečka. 
Opakuji, že jsem přesvědčen, že občanům České republiky by bezesporu většinově vyhovoval plný prezidentský systém amerického typu. Jenže... Chce to dostatečně silnou osobnost, která navíc zvládá vše, co s tím souvisí - a není toho málo. Tož tu jsme tu, pravda, měli. Ale jedinou a už je tomu pomalu 100 let. A současný partajní systém osobnosti tohoto typu nejen nevytváří, ale ze sebezáchovných důvodů důsledně likviduje. Tož tak...
  • Nejlepší únorový komentář. Nebo píš vize. Vize pro deset milionů (a pár pracoviých lidí).... Z.W.
Glosa 14. února 
Byl jsem tázán, co se děje, že se nevyjadřuji každodenně k dění za oceánem a podobně. Především nejsem CNN nebo Washington Post, abych komentoval každou hloupost, navíc cíleně pokřivenou tak, aby z ní vyšel prezident Trump negativně. Já si myslím, že dát mu pouhých sto dnů na to, aby vyčistil ten chlív celé divize Augiášů, který zdědil po Obamovi, je nesmysl. To tito šiřitelé jediných "pravd" a vzorové našich nejen veřejnoprávních médiíí vědí stejně dobře jako já, a tak mu nedávají ani vteřinu. 
Co mě ale opravdu pobavilo, bylo drakonické sdělení CNN o tom, že 60% (!!) letadel F18 ,hlavní výzbroje amerických letadlových lodí, není schopno provozu, protože se nedostatečně dbalo o jejich údržbu. Větší drzost a neomalenost si nelze představit, protože to vše kontextově zapadalo do toho, že "za to může Trump". Tedy, vážení velelháři světového formátu - toto je produktem drastického seškrtání výdajů na armádu, které způsobil váš oslavovaný polobůh Barack Obama. Díky tomuto letitému zanedbávání nutných oprav a údržby se z kdysi nejmocnější armády světa stává pomalu muzeum až auto (letadlo) vrakoviště.
Opravdu si myslíte, že to Rusové nevědí? Moc dobře to vědí a klidně si dělají, co chtějí, protože není až tak čeho se obávat. Moudří lidé by zalezli do kouta, a tiše čekali, jestli se novému "sheriffovi" podaří vytáhnout USA alespoň na tu úroveň, na níž byly, než začalo platit "Yes , we can" , "destroy America", dodávám já. To ale "liberals" neumějí. Umějí řvát, urážet, dehonestovat, organizovat mírové demonstrace, při nichž jsou zapalována auta, rozbíjeny výklady a pohoršovat se nad policií, která se snaží tu svoloč jakžtakž udržet ve snesitelné normě.
Opět se potvrzuje starý bonmot. Republikánský prezident nastupuje vždy, když jsou USA v troskách, kam je dostaly předchozí vlády Demokratů. Na to, aby je dal jakžtakž dohromady, potřebuje dvě volební období, aby byl posléze vystřídán nějakým Demokratem, nositelem světlých zítřků - což se ukáže jako nerealizovatelná pitomost a USA a s nimi, dříve západní, dnes už celý, svět znovu končí v rozvalinách. Ach jo...
 
 
 
Glosa 15. února 
Výzkum Fox News zjistil to, co je evidentní - ostré rozdělení veřejnosti USA v názorech na kroky prezidenta Trumpa, a to ve všech ohledech. Prezident má jakousi vizi i názor, jak ji realizovat. Což takhle mu neházet nikoliv klacky, ale klády sekvojí, pod nohy a kritizovat ho za to, za co si být kritizován zaslouží.? To "liberals" neumějí, takže se snaží dále prohlubovat chaos , zmatek a světový úpadek USA, kam je uvedl jejich milovaný prezident, naštěstí již bývalý.
 
 
Glosa 16. února 
Něco tu nehraje. Něco se vymklo kontrole. Nechci prezidentovi USA napovídat, ví to určitě sám. Je to Úřad pro národní bezpečnost, mocná NSA. Pokud tam neudělá pořádek, žádná Amerika velkou nebude. Včera bylo pozdě!
 
Glosa 16. února 
Prezident Trump vyhlásil válku tajným službám - alespoň takhle to prezentují média. Osobně jsem toho názoru, že ani jinou možnost neměl, a musel to vědět už hezkých pár měsíců. Cílené úniky informací z těchto služeb s jasným cílem Trumpa poškodit jsou věcí naprosto nepřiajtelnou. Boj s těmito institucemi, které mají v popisu práce mimo jiné se neštítit jakékoliv špinavosti, aby dosáhy cílů , jejichž autoři jsou většinou neurčitelní, se může zdát být předem ztraceným. Zvláště, postupují-li ve shodě s mohutnými mediálními giganty. Přesto si myslím, že stratég Trumpova typu si s tímto nad jiné silným nepřítelem (kam se hrabou Putin s Kim Čong Unem!) může vědět rady. S pravděpodobností hraničící s jistotou totiž může předpokládat, že tento nepřítel je všechno možné, jen ne jednotný. Tedy staré a osvědčené Caesarovo "divide et impera". V případě rozumné strategie si dovolím vsadit na Trumpovo vítězství.
Jen tak na okraj. Odstranění gen. Flynna bylo pro liberály hoooodně úspěšné :) Jak jsem předpokládal ve funkci hlavního poradce pro otázky národní bezpečnosti ho nahradí Ex-admirál US Navy a bývalý SEAL Robert Harward, tedy opět mariňák jako řemen typu "Mad Doga" Matisse. Tedy muž činu, nikoliv zbytečných "keců", na něhož se, podobně jako na Matisse, hodně blbě útočí, vzhledem k jeho zásluhám a vyznamenáním. Jsem si navíc jist, že zpozorněli i Rusové :)
 
 
Glosa 19. února 
Historie se s železnou pravidelností opakuje. Počátkem devadesátých let jsme přemýšleli, jak občanům sdělit podstatu zásadní reformy československého hospodářství. Byli jsme zoufalí z toho, jaké nesmysly na toto téma píší a sdělují média. Tak nás napadlo - je nutné jít přímo k lidem a vysvětlovat jim to osobně. Tím začala legendární Klausova "rally" od města k městu. Jak to vše dopadlo později, to je věc jiná, důležité je, že pokud chcete lidem sdělit něco tak, jak to OPRAVDU myslíte, musíte za nimi přímo.
Prezident Trump nepokračuje v kampani, prostě, a právem, nevěří médiím a volí tuto nejtěžší a nejnáročnější z cest - jít za lidmi přímo je v případě rozlohy USA úkol titánský. Také potřebuje čerpat energii z těch tisíců lidí, které třeba včera jeho meeting v Melbourne (Florida) navštívili. Osobně mu přeji hodně štěstí, protože média na svou stranu nikdy nedostane, což je na druhé straně jen dobře. Good luck, Mr President!
 
 
Glosa 19. února 
Pozoruhodé, k jak siláckým vyjádřením sahají ctihodní američtí senátoři ve vztahu k Rusku. Pan senátor Graham chce dokonce Rusku nakopat zadek ("ass" je trochu ostřejší vyjádření). Nic proti tomu, pokud to považuje Jeho Důstojnost za nezbytné, ale hlavně, má-li dosti "špičaté boty". Nechci mu radit , ale spíš bych se urychleně snažil dát dohromady armádu, která je díky škrtům laureáta Nobelovy ceny za mír, ve velmi neutěšeném stavu. To Rusové velmi dobře vědí a tak je pan senátor spíše pro srandu oněm pověstným "králíkům". Až bude armáda USA v takovém stavu , jak náleží, pak je naprosto zbytečné používat jakákoliv silácká prohlášení - protože Rus rozumí jedině síle a s tou se snaží vyjednat vzájemně přijatelné dohody. Dělal to tak vždy, nevidím důvod pro to, aby se takto nechoval, až nastane správný čas. Zatím to ale vypadá jako pokřikování kluků přes plot, což je nejen zbytečné, ale především nedůstojné.
Nad článkem s titulkem:   Kongres vám nakope zadek, vzkázal Moskvě republikánský senátor Lindsey Graham 
 
Glosa 26. února 
Slovo k včerejšímu "ústavnímu exposé" Andreje Babiše. Při hodnocení toho, co dotyčný pán sdělil, je nutné vycházet ze dvou zdánlivě si protiřečících premis (předpokladů). Především ne vše, co opustí ústa pana předsedy hnutí ANO, od ďábla jest. Premisa druhá: Vše, co opustí ústa pana předsedy hnutí ANO má výhradně utilitaristický charakter - tedy jediným cílem je především míra personálního zisku řečeného. Andrej Babiš je obdařen obdivuhodným nadáním učinit pornografii i z, s odpuštěním, Písma Svatého, pakliže se tato "mírná modifikace zdroje" ukazuje jako pro něj užitečná. Hovoří-li tedy na témata ústavní, je třeba za tím hledat opět onen personální prospěch a nic jiného. Ústava ČR, tedy základní dokument státu Česká republika, není v současné podobě v dobré kondici
Byť kdysi dobře postavená, dostala zásadní úder, kterým je přímá volba prezidenta, bez změny jeho kompetencí. Při vší úctě, jsme nositeli patrně světového primátu v tom, že máme neskutečně silným mandátem vybaveného "kladeče věnců", což je do nebe volající nesmysl, který dále a dále komplikuje již tak mohutně překombinovaný legislativní systém našeho státu. 
Prezidentský systém amerického typu, který vypálil do éteru pan Babiš (včetně doprovodných jevů typu snížení počtu poslanců, atd.), samozřejmě v podstatě není vůbec špatný. Osobně jsem dokonce názoru, že naturelu českého občana by vyhovoval daleko víc než nepřehledný a krutě zašmodrchaný systém prvorepublikového partajnictví, v nějž naše politická scéna úspěšně degenerovala, ba jej předčila. Důvodů je celá řada - historické, kulturní, samotný vznik moderního českého národa, atd. 
Vím z vlastní zkušenosti, co zabere času studium, komparativní analýzy a vůbec tyhlety "špumprnákle", co s tím souvisejí. Nechci panu Babišovi sahat do svědomí, ale troufám si říci, že s pravděpodobností hraničící s jistotou, neměl, řekněme, "dostatek času", na takováto rozsáhlá studia. Možná se pletu, možná ve skupině AGROFERT Holding existuje divize "Federalist", která externě a přes propast času zaměstnává pány Hamiltona, Jaye a Madisona (Otcové Ústavy USA , autoři pilotního díla ústavy "Listy federalisty"), jejímž posláním je takováto mohutná díla přetavit na potřeby současné České republiky. Hlavně pak s ohledem na legendární systém "Checks and ballances" (kontrol a vyvažování) tří pilířů státní moci (exekutivní, zákonodárné a soudní).
Říkat, že prezidentský systém by zde vedl nutně k diktatuře pana Babiše, je hloupost. I američtí federalisté tvrdili, že daleko pravděpodobnější je případná anarchie, či bytnění moci zákonodárné. To ovšem, za předpokladu, že ústava vzniklá z těchto "výstřelů do tmy" podrží zásady americké ústavy, která bez zásahu (!!) přežila 230 let
Jenže, to nestačí říct jen a), ale existuje celá abeceda bodů, které je třeba dodržet. Samozřejmě, že je nutné velmi zvažovat opodstatnění poměrného systému voleb (kandidátky určené stranami) ve vztahu k rigidně většinovému systému (USA) jednomandátových obvodů. Neplácat nesmysly o tom, že "stačí" 101 poslanců bez jakékoliv relevantní základny - proč 101 a ne 103 nebo 91 atd.? - velmi pečlivě zvážit opodstatněnost druhé komory (Senátu) - určitě menší počet senátorů, Senát postavený na územním principu (?), a podobně. 
Úloha politických stran je v tomto systému jednoduchá - v exekutivě žádná, pokud strana nemá "svého" prezidenta. Prezident v čele administrativy, žádná koalice, ministry si hledá sám, schvaluje mu je Parlament (Senát, Sněmovna), pravomoce Parlamentu ve vztahu k exekutivě a naopak, moc soudní, atd. atd. 
Shrnuto - pan Babiš vystřelil do tmy z brokovnice. Blíží se volby, takže vynesme libovolný trumf, který může zabrat u voličů. S Ústavou se nehazarduje, prosím! Lze ji od základů změnit, to ano, možná je to dokonce nutné. Ale nikoliv za použití těchto pouťových výkřiků na stranických sjezdech. To si občané České republiky opravdu nezaslouží...
 
 
Glosa 27. února 
Já se docela divím, co s tím Babišem všichni máte? Já bych především počkal na březen (volby Nizozemí - Wilders), duben (prezidentské volby ve Francii Marine LePen) a září (volby v Německu Schulz vs. Merkelová). Koncem září tu může být takový BoNaKo, že z celé Evropy zůstane tak maximálně kůlnička na dříví. Pak se ukaž, Babiš!
  • Říkám to kde se dá, že se rýsuje něco horšího než řešíme u nás :( toho se celkem bojím, lidem asi dochází zdravý rozum a to je zlý... D.w.J.
 
Glosa 28. února 
Můj přítel a kolega rocker Petr Štěpánek napsal: "Nikoli revolucionáři jako třeba V. I. Lenin nebo Fidel Castro, ale vizionáři jako Elon Musk nebo A. C. Clarke posouvají náš svět kupředu.", čímž si patrně hodně dovolil poněkud přesáhnout dimenzi českého dvorečku. Tisíckrát s ním souhlasím! Velmi poučné je, když přemoudřelý názorobijce, typickým slovníkem Neználků píše na téma "vizionářů" ve formě víceméně opovržlivé, v lepším případě pochybovačné slátaniny, přičemž pro šíření těchto mouder používá tu personální počítač, ondy pak smart phone a pranic mu nevadí, že nebýt jistého podezřelého vizionáře jménem Steve Jobs, který si kdysi troufl postavit celou výpočetní techniku na hlavu tím, že spolu s kolegou Wozniakem v kalifornské garáži sestrojili první osobní počítač s nakousnutým jablkem ve vínku, těchto všedních prostředků by nebylo. 
Ano, tentýž vizionář stál u zrodu mp3 přehrávačů, telefon iPhone je rovněž jeho vynález. Nebo Bill Gates a jeho sny o "informační dálnici". Blázen, že? Čím jiným je však dnes svět ovládající internet? Nebo Petrem jmenovaný A.C. Clarke. Nebýt jeho "fantazírování", nebyly by dnes satelitní komunikační sítě. Tak trochu se připojím k té generaci vizionářů, třeba proto, že Jobs a Gates jsou (byli :( ) mí generační vrstevníci. V roce 1989 nemnoho z nás mělo takový bláznivý nápad: Což takhle z čerstvě se komunismu zbavivšího Československa udělat moderní demokratický stát? A hned se do toho pustili. 
Že to dnes vypadá tak, jak to vypadá , to je věc jiná. Mimo jiné i proto, že první, co udělá generace "uživatelů" cizích myšlenek, tak se jejich tvůrců co nejrychleji zbaví. To, co z našich idálů a tisíců hodin práce vytvořili, je paskvil, odpovídající obrazu jejich, nikoliv našemu. Vytvořili tím sice Frankensteinovu bestii, která je nakonec stejně pozře, což jim však podle všeho nevadí - dokonce to nijak nevnímají. 
Nebo na to (na nás) nějak zapomněli. V rámci harmonie sfér jim však bude velmi razantně připomenuto. Už proto, že blázni vznikají především z vůle Boží. Bez nich by se svět nehýbal a postupně by zašel na úbytě. Proto tu jsou. Velmi dávno napsal legendární Nostradamus knížečku "Chvála bláznovství". Právě o tom...
  •  "Buďme dychtví, budme blániví", odkázal Steve Jobs.. Z.W.
  • I my jsme zapomněli. Zapomněli že můžeme chtít něco víc než hrát děvečky českého dvorečku.
  • Ano, zapomněli. Jsme ta brzda pokroku, vhodní leda házet cosik do urny, blázni.
 
Glosa 2. března 
Zajímavé sdělení - Evropské komisi došla trpělivost. Přijímejte uprchlíky nebo draze zaplatíte, hrozí (novinky.cz). Zvláště by mě zajímalo proč ČR má přijmout 400 imigrantů, když Polsko, Rakousko a Maďarsko se tohoto přerozdělovacího programu vůbec neúčastní. Aby bylo jasno, lidem, kterým je těžko a musí prchat před hrůzovládami, těm byla naše země otevřena vždy, už tehdy, když ještě v "motoru" EU vyřvával odporný nácek žvásty o Třetí říši, ale aby nám toto přidělovala nějaká komise, třeba i Evropská, to snad ne? Nu, asi jsou naši (spíše "jejich") představitelé jiného názoru než většina zemí střední Evropy, tedy V4+R(akousko). Jen by mě zajímalo, co ty Sobotky, ale i Babiše a Bělobrádky k tomuto vede? Což takhle říci tomu pánovi s řeckým jménem (tedy asi Řekovi), který nás chce mohutně pokutovat, se slušností Jiřího Sováka ze Světáků ,ať nám laskavě vleze na záda? Naše xenofobní zemička: kolik zde asi žije Ukrajinců, Vietnamců, ale i třeba Íránců, nebo Američanů, Židů či Slováků? Ať si z nás EK laskavě přestane dělat "srandu"! Kdyby sem uprchlíci chtěli, tak je tu narváno. Ale není, takže sem asi nechtějí, protože se jim tu z nějakých důvodů nelíbí. Koneckonců, co v rozvojové zemi (jak tvrdí J.P. Morgan)? To by bylo z bláta do louže, ne? 
 
 
Glosa 3. března 
Beru to s obrovskou rezervou. Ale poté, co Europarlament zbavil imunity paní poslankyni Le Penovou, je možné očekávat z těchto míst hovadiny věru galaktického formátu. Jestli chtějí europitomečci omezit bezvízový styk pro Američany do států EU - tedy i České republiky (!!!), pak i já jako člověk hodně daleký neuváženým rozhodnutím, začínám zcela vážně uvažovat o Czexitu. Tato blbost zcela evidentně představuje nejen únosnou míru, ale také i ty nejdivočejší představy o úrovni blbosti představitelů všech úrovní Evropské unie. Tam tedy rozhodně patřit nechci! Howgh!
  • Tady mi něco nehraje. EU snad sází na šíření pověr. Pověr se lid vždy bál. Pověr a otroctví.... Z.W.
  • "Kde ostatní ústavy omezují co má povoleno občan, tam americká ústava omezuje co má povoleno stát.", proč něco takového nemá naše dokonalá a moderní EU nebo nemá naše republika? Pokud to má, pak nepodléhat pověrám. Byli jsme zde před EU a budeme i po ní.
 
Glosa 13března
Před 40 lety (13.března 1977) zemřel profesor Jan Patočka, jeden z našich nejvýznamnějších filosofů, duchovní autor a první mluvčí Charty 77. Zemřel na následky vyčerpávajících výslechů StB ve věku nedožitých 70 let. Lidé jeho typu nám dnes ohromně scházejí. Nu, což, takový už je život... Musíme tu naši současnost s jejich odkazem zvládnout sami... Tak nám, pane profesore, držte tam Nahoře palce. Čest Vaší památce a Bůh s Vámi (i s námi)...
 
......... /2
To je opravdu a bez přehánění Boží dopuštění. Myslím tím sněhovou bouři, která započala řádit na východním pobřeží USA. Čert vem ty hromady sněhu, dopravní a energetické problémy a ohrožení lidských životů. Pán Bůh jakoby chtěl napínat na skřipci Frau Merkel (to už je na žaludeční vředy), jejíž zítřejší návštěva Bílého domu se z důvodů nepřízně počasí odkládá na pátek. Očekávám, že z této atmosférické šlammastyky obviní Washington Post Vladimira Putina.
 
Glosa 14března
Toto je vzkaz Andreji Babišovi a jemu podobným: "Dobrá ústava je nekonečně lepší než ten nejlepší diktátor" (Thomas B. Macaulay)
 
Glosa 15. března 
Mezitím doma na ranči. V Nizozemsku dnes ráno začalo EU volební mega-show. Jako šestá nejsilnější ekonomika patří Holanďané k "srdci" EU, takže pro EU je to první ze tří letošních zásadních testů (Francie duben-květen a "finis coronat opus" Německo září). Těžko se předpovídají výsledky, hlavně je těžké odhadnout, jestli konflikt s Tureckem prospěl více stávajícímu premiérovi Ruttemu, nebo jeho silnému konkurentovi Wildersovi. Rozhodný zásah proti Turkům, kteří si chtěli z Holandska udělat volební kolbiště, ten si bezesporu může operativně k dobrému připsat Rutte. Jenže... radikální návrhy Wilderse (odstranění mešit, uzavření hranic pro imigranty a podobně) mohly na druhé straně vést k utvrzení názoru části voličstva, že s muslimy to prostě jinak nejde, má-li být v zemi tulipánů klid delší dobu - tedy dopad strategický si může připsat k dobrému i Wilders. No, nechme se překvapit - volební místnosti se zavírají dnes v 21.00. Tak mě napadá: Proč u nás musíme volit dva dny? V Nizozemí stačí jeden den a v mnohonásobně větších USA rovněž...
 
 
Glosa 15března /2
Hleďme! Andrej Babiš se neúčastní projednávání bodu programu Poslanecké sněmovny, který se týká jeho údajných daňových podvodů. Prý má snad v jižních Čechách důležitější práci (třeba Vodňany neplní plán, či co :)). Je to jeho věc a věc Sněmovny. Nicméně bych ho rád varoval před tím, aby se oháněl americkým systémem vlády. Opravdu o tom nic neví. Protože třeba tomu, co provedl teď, se v USA říká pohrdání Kongresem , a je to, pokud se nepletu, trestný čin - v každém případě člověk skončí minimálně v politice, ne-li v Sing Singu. Možná by stálo za to mít zde systém podobný, dokonce si jej dovedu docela dobře představit. Jsem dokonce přesvědčen o tom, že by občanům ČR vyhovoval mnohem více než ten současný. Co si ale ani v nejmenším představit nedovedu, je to, že by takové zásadní změny ústavního typu schválil současný Parlament. Takže Andrej na jihu a ve Sněmovně na něj kolegové dští oheň a síru. No, a co bude dál? Odpověď je jednoduchá : NIC...
 
Glosa 16března 
Jako "ďáblův advokát" jsem nucen krotit nadšení euristů z "porážky populismu" a podobných nesmyslů, které orgastickým způsobem zaplavují stránky, obrazovky i "webovky" liberálních médií. V Holandsku bylo těsně před volbami 40% nerozhodnutých. K volbám přišlo 84% oprávněných voličů, ergo ti nerozhodnutí se rozhodli na poslední chvíli . Pomohlo to Marku Ruttemu, protože jeho vláda dokázala exemplárně zatočit s Turkem. Zatím, protože po a) následuje b), tedy voličstvo bude logicky očekávat, že to dotáhne do konce. Řeknu něco hodně provokativního - nejsem v žádném případě fandou ani pana Wilderse, ani paní Le Pen, jejich praktické vládnutí si neumím představit (no, spíše umím...) ,ale zaplať Pán Bůh za ně! Nutí totiž sladce hnijící bažinu europolitiků se zajímat o to, co si myslí jimi zapomínaní voliči. Titíž voliči si pak musí pohlídat, aby v těch "předvolebních" změnách vytrvali tak dlouho, jak je třeba, a nedát jim pokoj. Ani minutu! Vždy byl královnou emocí strach. Oni se nás, tito vůdcové Evropy ("do pekel"), prostě musí bát. Nás občanů - nejsme zase tak tupohlavé stádo, jak si oni o nás myslí. Dokažme to a braňme se, k sakru!!
 
Glosa 17března 
Nevím proč mě napadla tato historická analogie. V druhé půli 80. let minulého století nastoupil do čela KSSS Michail Gorbačov a započal tzv. "perestrojku". Chtěl ze SSSR udělat jakýsi druh normální země (glasnosť= pravda, ne komunistická propaganda, ekonomická transformace, suchý zákon=zákaz prodeje alkoholu, v Rusku věc absolutně mimo realitu, atd.) V zemích Sovětského bloku včetně ČSSR přijímali komunisté souhlasné rezoluce a žili klidně dál svůj stranický život "na věčné časy". Pak, prásk! Exodus východních Němců, rok 1989 a finito! Samotný SSSR vydržel ještě dva roky a bylo po něm i po RVHP a Varšavské smlouvě. Dnes je to trochu anologické s tím, že za mořem ZVOLIL LID do čela pořád ještě nejmocnější světa podle všeho samotného Ďábla, který se snaží dělat něco jako reformu USA. Má to složitější než Gorby, neb USA jsou zemí jednak demokratickou, ale především médiakratickou, pročež téměř všechna média zuřivě bojují proti onomu Ďáblovi, neb jsou sama důležitou součástí dekadentního systému, proti němuž bojuje on. Leč velmi pravděpodobně ON vyhraje , pokud se ho nepodaří fyzicky zlikvidovat. 
V Evropě již před tímto malérem odpadl VŮLÍ LIDU (!!) z EU jeden z jejích pilotních členů Velká Británie. Příliv (dnes už o tom štěbetají vrabci na střeše, že uměle vyvolaný) uprchlíků, kteří nic neumějí a nic nedělají, má prý sloužit jako čerstvá výrobní síla pro vymírající Evropu. Proboha čeho výrobní síla? Každý, kdo se je trochu zabývá technikou ví, že je otázkou pár let masivní robotizace průmyslu, takže co zde tito "zachránci" budou dělat? Němci tomu ve válku říkali "kannonenfuter" v moderním provedení, nikoliv tedy potravu pro kanóny ale voličskou základnu současných tzv. politických elit, aneb každý hlas dobrý. Na zdejší z velké části vlastní mozky používající obyvatelstvo se jaksi zapomíná, což je fatální strategická chyba (viz. 1989) Takže si papalášstvo, podobně jak bolševici, žije svůj klidný rok, když tu náhle... Vypadá to, že EU čeká podobný osud jako SSSR. Proč? Protože načalstvo si myslí, že se nic neděje, že se ho to nijak netýká. No uvidíme někdy na podzim...
  • Volby mají čtyři fáze: volební boj či souboj, vytvoření koalice a vládní krize. Čtvrtou fází jsou ony dva dny voleb, které mají být "oslavou demokracie".
Glosa 19března (2015 a 2017)
Dva roky staré. Není nutné být jasnozřivým, aby člověk byl schopen konstatovat, co se stane na politické scéně za dva roky. To, co vidíme dnes, je prakticky totéž, co jsme viděli před dvěma lety, sice v jiném čase , ale v totožném prostoru. Tedy v partajemi ovládaném prostoru veřejném prostoru - nezmění-li se systém bude to takto pokračovat ne do nekonečna, ale do bodu společenské havárie mohutného rozsahu. Ochuceno navíc dosažením poločasu rozpadu Babišova hnutí ANO, který byl také předpokládán - protože tak už to tady u nás chodí. Ein Fuhrer ein Partai, ein Reich , to fungovalo vždy jen omezeneou dobu, jak nás učí historie. Ale tu paseku, co to vždy dokázalo napáchat!!
 
Před děma lety: Z jiného soudku. Zaujaly mě deklarované pokusy o integraci české pravice, které jsou stejně staré jako pravice sama. Současní autoři těchto jurodivých fantasmagorií zapomínají na základní věci, dané vlastnostmi systému, o který se jedná, tedy systému sociálně-ekonomického. Zde tak docela neplatí prostá aritmetika, ale spíše dosti komplikované zákony synergie, které se řídí poněkud jinými pravidly. Aniž bych chtěl zabíhat do teorie chaosu, tedy lidsky a po lopatě: Ze tří nemocných jednoho zdravého, ze tří debilů Einsteina, a ze tří slaboučkých stran jednu silnou, neuděláš! Aby integrace pravice, která je mimochodem velmi potřebná, měla smysl, musí se všechny zúčastněné strany dostat do stabilizované oblasti podpory voličstva, a to ODS a TOP09 nad 10% a Svobodní přes 5%. Za takového stavu preferencí ovšem nastupují velmi silné antiintegrační tendence uvnitř členské základny všech zúčastněných, neb vlci ucítí kořist, a ohánějíce se tu "zodpovědností ve vztahu k voliči", ondy "neslučitelnými rozdíly v pojetí svobody jednotlivce, státu, či vztahu k evropské integraci" a podobnými bláboly, rozmetají všechny integrační snahy na prach. Nejsem pouhý skeptik, ale letitými zkušenostmi ošlehaný realista...
  • Docela by mně zajímalo, co jsi viděl před 20-25 lety a jestli by to šlo upgradovat  Z.W.

2017: Těm, kteří si myslí, že naše vláda vládne, tak jak má. Řekl bych, že ne, a říkal jsem to už před rokem. Samozřejmě, že pánové Konvička, Bartoš a jiní mají podle naší ústavy právo projevit svůj názor, i když tento obsahuje jako jediný program negaci, což je program z mého hlediska silně nedostatečný. Ale to je zase názor můj. Zaplať Pán Bůh, že máme možnost tyto názory vyjádřit! Pozoruhodné je, že jsem již před rokem upozorňoval na to, že každá vláda České republiky má tendenci na občany tohoto státu, tedy podle ústavy "lid", od něhož odvíjí svou existenci, docela arogantně zapomínat. Samozřejmě především v období "mezivolebním". To mě, jako občana tohoto státu, uráží a považuji to za protiústavní. Dovoluji si tímto (a nejen tímto) vládu České republiky na tuto "maličkost", upozornit. Onen lid jsme my občané, a na ně zapomínat se nejen nesmí, ale ani nemůže, i z ryze sebezáchovných důvodů této vlády. Ono se může klidně stát, že tito Zapomenutí jednoho krásného dne řeknou své "Dost!". Je to sice bonmot, ale já osobně si nedovedu představit vládu, která by přežila zaplněnou Letenskou pláň, plnou oněch naštvaných "zapomenutých". To není vyhrožování, to je fakt..

2016: Ještě k efektivitě přísného postupu Chovancovy policie proti úhlavním nepřátelům našeho státu, kterými jsou podle všeho poněkud exotičtí pánové Bartoš, či Konvička. Trocha historie: V roce 1919 vstoupil Adolf Hitler do tehdy nepatrné nacistické strany a brzy na sebe strhl její vedení, když dokázal svým charismatickým a populistickým řečnictvím zmnohonásobit členstvo. Vedl nezdařený mnichovský puč 8. a 9. listopadu 1923, po němž byl odsouzen do vězení, kde setrval přes rok, využil však soudní proces ke zvýšení své popularity a ve vězení napsal své hlavní programové dílo Mein Kampf (Můj boj). Po vypuknutí velké hospodářské krize koncem dvacátých let se v těžce postiženém Německu začalo dařit extremistům a Hitlerova NSDAP se vypracovala na nejsilnější politickou stranu země. Roku 1933 dosáhl Hitler jmenování kancléřem... To snad stačí. Problém není v řečnících, byť by jim naše Ústava měla umožnit vykřikovat libovolné hlouposti. Děje se tak ve Velké Británii, či v USA, a světe div se, ani Spojené království či Spojené státy kvůli nim nepadly. Problém je v síle společnosti, nikoliv vlády, na niž se zde zhusta vymlouváme a svádíme na ni svou vlastní neschopnost. Vláda chce koneckonců hlavně vládnout a to, že na nás jaksi zapomíná, to je především naše chyba. Nenechme si to prostě líbit, a je to! Jsme na tom asi hodně špatně, když se musíme bát lidí, kteří vykřikují na nárožích své názory. Doufám, že ne tak špatně, jako Výmarská republika let dvacátých minulého století...

_______________________________________________________________________________________
 
 
 
 
 
 
  • Stran těch voleb: víc se mluví o vítězství (drtivém) v parlamentních volbách než o samotné demokracii. Pokud je záměrem získat 51%, jde více o moc a získání převahy. Slabé místo demokracie, kdy se z ní může stát opět socialismus a diktát jedné strany, byť občas třaskavého koaličního uskupení.
Glosa 8. února