Dobrá zpráva a glosy v traktátech - II

28.03.2017 14:40

Pro mé přátele. 

Něco jako "prolog" k tomu, že se opět hodlám více soustředit na to, co se bude dít na domácí politické scéně. Volby v USA, kterým jsem se věnoval především, neb, jak se velmi brzy ukáže, jejich výsledek bude mít bezprosřední dopad i na nás, ty budou zítra za námi. Tedy vzhůru zpět do českých luhů a hájů :) Carpe diem ! :) ........ Otakar Vychodil, 8. listopadu 2016

  • A dobrým věcem se musí někdy trochu pomoci :)

20. listopadu 2015 jsme započali: Cestou vpřed aneb CO S TÍM v traktátech. Dnes se otvírá traktát druhý - Dobrá zpráva, protože dobrých zpráv není nikdy dosti. Výsledkem by, jak jinak, mělo být ono CO S TÍM. První traktát (doslova se vyžívám při psaní tohoto výrazu), je k dispozici na tomto webu, stejně jako pár dialogů  CO S TÍM, jak se nezbláznit a jak se zhostit voleb (nadcházejích) se ctí a efektem pro nás..... Zdenka Wagnerová


Což předpokládá i širší zapojení, naše - Vaše zapojení. Smysluplné komentáře a návrhy budou zařazovány  jako odrážky s iniciálami jména.

Autor glos - Otakar Vychodil

Nebylo to nijak plánováno, ale náhoda tomu chtěla, že začínáme 12. listopadu v den svatořečení Anežky české.

Druhý díl začíná 28. března 2017, je volným poračováním, pouze v jiném sledu řazení - nejstaší glosa bude dole.

____________________________________________________________________________________

Glosa 10. dubna 2014 a 10. dubna 2019

Před více než deseti lety jsme vedli skvělou diskusi s panem profesorem Čermákem někdejším soudcem Ústavního soudu, dejž tomuto vyjímečnému člověku Pán Bůh věčnou slávu, na téma moc a její úloha a pozice ve společnosti. Někteří z přítomných byli, zdá se, šokováni, když z této diskuse jednoznačně vyplynulo (samozřejmě na základě závěrů historií prověřených autorů i zkušeností), že moc a její uplatňování je naprosto nezbytnou podmínkou existence jakéhokoliv lidského společenství, že se vůbec nejedná o nějaké neslušné slovo, jak již tehdy znělo téměř unisono ze všech médií. Problémem je hlavně uplatňování této moci a náležitý kontrolní systém, který brání jejímu nadužívání či zneužívání. Člověk, chtějící v tomto systému uplatňování moci působit, musí být vybaven jistými základními vlastnostmi. Především talent a další schopnosti, které ho k tomu předurčují (schopnost oslovovat a přesvědčovat lidi o správnosti svého konání, příslušné charisma, atd.), dále pak pokoru a respekt k příslušnému společenství a s tím spojenou morální úroveň, atakdále. Těchto předpokladů je prostě celá řada. Jeden z nich bych si troufl zdůraznit jako veledůležitý, a to je "vůle k moci". Autorem tohoto sousoví je Friedrich Nietzsche a klade mu důležitost naprostou zásadní - věnoval mu své podle mě vrcholné dílo "Wille zur Macht". Jinak řečeno, člověk , vybavený všemi atributy, nutnými pro působení v systému uplatňování moci, leč postrádající onu "Wille zur Macht", není pro tuto činnost vhodný, protože v určitý, většinou krizový, moment zákonitě selže. Schází mu rovněž motivace pro dlouhodobé systematické působení ve veřejné činnosti. Těch mínusů je opět celá řada. Z tohto hlediska u nás můžeme zaznamenat pouze dva duhy politiků (co jiného než práce s mocí politika je?). Především ty, ktereří mají ohromnou vůli k moci, leč všechny ostatní atributy ani zdaleka nenaplňují (většinou absentující jakýkoliv morální korektiv, zato však dominující touha po ekonomickém prospěchu, zhusta pak naprostá nekompetentnost v čemkoliv). Potom pak lidi schopné, požadované atributy téměř ve všech bodech splňující, leč s nedostatkem oné vůle k moci. Ti, byť by byli pro společnost veledůležití, se v politice nevyskytují a pokud ano, tak většinou silně upozadění, protože, jak sami říkají, na to "nemají žaludek". Někde je tedy chyba. A to jak na straně společnosti tak i těch nositelů nedostatku vůle k moci. Pouze souhra mezi oběma těmito dvěma stranami povede ke kýženému odstranění lumpů a nastavení společenských pravidel tak, aby počet oněch lumpů nepřekročil kritickou mez, která společnost destruuje, což se u nás evidentně stalo. Chce to prostě asi zatnout zuby a vstoupit do "džungle". A nezapomínat na to, že i Arnold Schwarzenegger či Sylvester Stalone tam chodí s kulometem přes rameno a v maskáči, nikoliv ve smokingu, prosím!

 

BOD ZLOMU je 13.3.2019

Možná nadnesené, ale ochota znovu volit "tlupu tlučhubů a lhářů" se vididelně snižuje. Otázkou je, jestli natolik aby voliči konečně něco udělali pro sebe. Proto označení právě třináctého není nadnesené. Nápady nevznikají zpravidla v jeden moment, to se týká spouštěčů, otázkou tedy je, jestli se volič opravdu odhodlá.... Z.W. 15. března 20019

Miroslav Macek na svém profilu pro "přátele": A tak dnes ještě jednou o politice...

Podle bývalého prezidenta Václava Klause musí vzniknout nová pravicová strana. Vedení ODS a její poslanci podle něj směřují k politické bezvýznamnosti.
Na to reagoval předseda ODS Petr Fiala následujícími slovy:
Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedení ODS, ale bohužel Václav Klaus. ODS byla založena jako konzervativně liberální strana s jasným prozápadním směřováním. Tak jsem ODS vždy vnímal a na tuto tradici navazuji.
Coby jeden z otců – zakladatelů ODS musím Petra Fialu opravit:
Ve 2. článku stanov ODS – Hlavní cíle a úkoly strany, se v bodu 1 c. jasně říká „být stranou navazující na tradice evropské křesťanské civilizace, na humanitní a demokratické tradice první republiky a na zkušenosti současných západních demokracií.
Jak vidíte, o „jasném prozápadním směrování“ v nich není ani slovo, neboť by šlo o termín zcela neuchopitelný – Západ totiž nebyl a není jen plný konzervativců a liberálů starého ražení, ale též socialistů všeho možného druhu, Zelených s různou mírou agresivity i mentálních komunistů různých názvů, proto ta slova o zkušenostech západních demokracií – jezdili jsme tehdy za Margaret Thatcherovou a dalšími právě za zkušenostmi ze soubojů s tamní levicí. 
Připadá snad Petru Fialovi dnešní eurounijní politika navázaná na tradice evropské křesťanské civilizace? To snad nemůže myslet ani v žertu. 
Na tradici ODS tedy rozhodně nenavazuje, ale jasně ji směruje do zelených socialistických eurounijních vod.

Diskuse pod zprávou:

M.M.: Nehraji si se slovy, základ stanov jsem osobně psal a vím tedy zcela přesně, co ta slova vyjadřují. A pokud by se VK mladší či někdo jiný rozhodl založit pravicovou stranu, samozřejmě ho rád podpořím a uvidíte, jak dopadne v souboji se stávající ODS o skutečně pravicové voliče.

M.M.Máte v mnohém pravdu, byť to vidím ještě složitěji, ale to by bylo na hodně dlouhé povídání. Jen stručně: velmi si uvědomuji meze VK ml. coby politika. Pokud není krize nebo vnější ohrožení, jdou ideologie stranou a vítězí plné břicho, pak ovšem přijdou ideologie zase vhod - bylo a je tomu tak vždy. Mně též nevadí deficit demokracie v Číně a Rusku, neboť ten nám není vnucován. Navíc jsem osobně zastánce spíše osvícené diktatury než demokracie v dnešním pojetí, kdy váha hlasu Einsteina a bezdomovce je stejná. Ano, Klaus a Zeman toho mají mnoho společného, jen s jedním rozdílem: Zeman by klidně vedl pravicovou stranu a hlásal pravicové názory, Klaus levicové ne. Ale jak jsem předeslal, to by bylo na hodně dlouhé povídání...

DotazMohu ještě jeden dotaz? Je pravda, že jste upekli ODS u Klausů v kuchyni (dotaz)

M.M.Nikoliv, to byla ze strany VK ml. nadsázka...upekla se opravdu v kruhu téměř rodinném...

Ozývá se další Zakladatel ODS: No, když se ozývají už i skuteční otcové - zakladatelé ODS, znamená to, že je opravdu nutné se nad tím vážně zamyslet. To říkám rovněž jako jeden z otců - zakladatelů ODS (moc nás není, takže o sobě víme : ) ). Je tam jediný, zato zásadní problém. Od válečného pokřiku "založme politickou stranu" k volebnímu vítězství (kvůli něčemu jinému, než kvůli vítězství ve volbách nemá smysl politickou stranu zakládat) je neskutečné množství mravenčí práce a to sofistikované s příslušným nasazením a také s kvalitním know-how. Vše to má dvě stinné stránky: 1. povede se vám to, 2. nepovede se vám to. Pokud se to nepovede, udělali jste někde chybu a musíte hledat energii a prostředky na to, abyste se o to pokusili znovu. Nebo se vám to povede, jste ve vládě, lítáte jak hadr na holi plně zaměstnáni plněním vašeho volebního programu a po čase zjistíte, že po vašich zádech vylezlo, vašeho umu zneužilo a na základě vaší práce se objevilo vedle vás tolik padouchů, ničemů, piškuntálů, ano i idiotů, že než se nadechnete, tito se vás ve jménu vašich idejí tak rychle zbaví, že nestačíte mrkat na drát. Nám se to tehdy povedlo i s oním pitoreskním až tragickým důsledkem. Jsme o něco málo starší, to je pravda, ale také jsme se o této "stranotvorbě" cosi naučili. I na základě vlastních nehezkých zkušeností. Doba je jiná, ale ne natolik, aby to nešlo vzít v úvahu a proces příslušně nekorigovat. Otázkou tedy zůstává ona energie, přesněji, chtít něco takového se stejným cílem v jiných podmínkách, realizovat. Skutečně chtít, nejen o tom planě tlachat, jak bylo dobrým zvykem pražských kaváren počátku let devadesátých. Kolik nových stran tam "vznikalo"! To by všichni koukali. Opravdu vznikla jen jedna - ODS, navíc v Olomouci :), tedy oficiálně . Vlastně jediná strana, kterou se z polistopadového "kvasu" nepodařilo vymazat. Tedy zatím. Ne, že by byla nezničitelná - má velmi silného nepřítele. Sebe sama...... O.V.

Závěr: Pro ty co budou operovat fackami a velkoobchodem připojuji vtipný (!) a výstižný komentář M.M. vztahující se k fotografii někdy z let devadesátých a doplněný úsměvem:  Nikoliv, jen jsem vyretušoval revolvery..  Z.W.

Úplně na závěr: Tak už víme, jak vypadá ona drobná denní práce pro demokracii. Nebývá zvykem zde dávat odkazy, výjimka potvrzuje pravidlo, odkaz na onen rozhovor. (Z.W.): www.facebook.com/photo.php?fbid=2138106616244638&set=a.141564699232183&type=3&theater&comment_id=2138226056232694¬if_t=feedback_reaction_generic¬if_id=1552581287616117

 

_____________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017: Těm, kteří si myslí, že naše vláda vládne, tak jak má. Řekl bych, že ne, a říkal jsem to už před rokem. Samozřejmě, že pánové Konvička, Bartoš a jiní mají podle naší ústavy právo projevit svůj názor, i když tento obsahuje jako jediný program negaci, což je program z mého hlediska silně nedostatečný. Ale to je zase názor můj. Zaplať Pán Bůh, že máme možnost tyto názory vyjádřit! Pozoruhodné je, že jsem již před rokem upozorňoval na to, že každá vláda České republiky má tendenci na občany tohoto státu, tedy podle ústavy "lid", od něhož odvíjí svou existenci, docela arogantně zapomínat. Samozřejmě především v období "mezivolebním". To mě, jako občana tohoto státu, uráží a považuji to za protiústavní. Dovoluji si tímto (a nejen tímto) vládu České republiky na tuto "maličkost", upozornit. Onen lid jsme my občané, a na ně zapomínat se nejen nesmí, ale ani nemůže, i z ryze sebezáchovných důvodů této vlády. Ono se může klidně stát, že tito Zapomenutí jednoho krásného dne řeknou své "Dost!". Je to sice bonmot, ale já osobně si nedovedu představit vládu, která by přežila zaplněnou Letenskou pláň, plnou oněch naštvaných "zapomenutých". To není vyhrožování, to je fakt..

2016: Ještě k efektivitě přísného postupu Chovancovy policie proti úhlavním nepřátelům našeho státu, kterými jsou podle všeho poněkud exotičtí pánové Bartoš, či Konvička. Trocha historie: V roce 1919 vstoupil Adolf Hitler do tehdy nepatrné nacistické strany a brzy na sebe strhl její vedení, když dokázal svým charismatickým a populistickým řečnictvím zmnohonásobit členstvo. Vedl nezdařený mnichovský puč 8. a 9. listopadu 1923, po němž byl odsouzen do vězení, kde setrval přes rok, využil však soudní proces ke zvýšení své popularity a ve vězení napsal své hlavní programové dílo Mein Kampf (Můj boj). Po vypuknutí velké hospodářské krize koncem dvacátých let se v těžce postiženém Německu začalo dařit extremistům a Hitlerova NSDAP se vypracovala na nejsilnější politickou stranu země. Roku 1933 dosáhl Hitler jmenování kancléřem... To snad stačí. Problém není v řečnících, byť by jim naše Ústava měla umožnit vykřikovat libovolné hlouposti. Děje se tak ve Velké Británii, či v USA, a světe div se, ani Spojené království či Spojené státy kvůli nim nepadly. Problém je v síle společnosti, nikoliv vlády, na niž se zde zhusta vymlouváme a svádíme na ni svou vlastní neschopnost. Vláda chce koneckonců hlavně vládnout a to, že na nás jaksi zapomíná, to je především naše chyba. Nenechme si to prostě líbit, a je to! Jsme na tom asi hodně špatně, když se musíme bát lidí, kteří vykřikují na nárožích své názory. Doufám, že ne tak špatně, jako Výmarská republika let dvacátých minulého století...

___________________________________ rok 2017 _____________________________________