DIALOG - O účinnosti změn

13.11.2016 11:24

 

Dialog nejen nad metodou RUŠ, Rychle - Účinně - Šetrně.

Vylučují se vzájemně tato tři slova? 

Tento dialog odstartovalo více jevů, průzkum nakolik je ČR negativní v ve světovém řebříčku (je na druhém místě!), různá zvolání na sociálních sítích, ale i další nespokojenosti přecházející v převracení popelnic a pálení aut, včetně toho, že se stále motáme v jakémsi kruhu a nevíme CO S TÍM.

Dialog začal tím, že jsem zavrhla pokračování po chatu a podobné téma, jako by se táhloucelou společností, nemá tedy smysl vést debatu za bukem, po chatu a je přínosem začít dialog šířeji.

Pravdou je, že tam kde máme být struční, jsme rozvláční a naopak.
"Dohnat Západ by od Čechů vyžadovalo obrovskou změnu myšlení. Říká ekonom, který anylyzoval potenciál Česka."
Máme potenciál (?). Zapojte se do změn i dialogu, platívalo, že: Svět patří nám :)

 

_________________________________________________________

 

Tomáš: Některé metody fungují. Pokud jsem základem společnosti, musím nejdříve sebe "vyřešit" debugovat :) Potom celý enviroment funguje lépe. Jednoduše tak to je. Vše ostatní je točení se dokolečka.  Tahle věc může změnit svět. Ale opět, člověk musí sám chtít. Jediná změna je přes ochotu změnit sebe a pokud k tomu mám nástroj. Pokud jsi ochotná se o tom dozvědět něco víc, půjčím ti knížku.

Ta výzva zní: komu se dostalo vzdělání a daru kriticky myslet, nesmí pohrdat ostatními, musí i jim naslouchat, musí se snažit o rozhovor, kde to jen alespoň trochu jde. V mnoha lidech jsou frustrace a bolesti a otevřené otázky, ano i neuzdravené emoce.
Jo, to je cesta. Ovšem pozor, terapeut není opravář, člověk musí sám přijít, aby pomoc byla účinná.

 

Zdenka: Něco z Tvého "míšku", cituji z denního tisku a T.H::

"Lidé duchovní kultury musí s pokorou, úctou a trpělivostí, bez nadřazenosti,  přistupovat k těmto ranám v duchovní sféře společnosti. Vzdělání a kultivace myšlení, mravního a duchovního života společnosti  jsou nezbytným předpokladem dobrého fungování demokracie. Pokud zejména ti, kteří mají  z titulu své profese  odpovědnost za vzdělávací a terapeutickou službu společnosti, tuto svou povinnost zanedbají, přijdou ti, kteří to neuzdravené v lidech zle zneužijí.
Na druhou stranu je tato situace ovšem velká výzva právě  pro lidi, kteří dostali možnost pěstovat kulturu myšlení (ať už ve školách či vlastní péčí nebo v tvrdé škole života – vzdělaní, nebo lépe přemýšliví lidé nejsou přece jen lidé s vysokoškolskými diplomy!) Ta výzva zní: komu se dostalo vzdělání a  daru kriticky myslet, nesmí pohrdat ostatními, musí i jim naslouchat, musí se snažit o rozhovor, kde to jen alespoň trochu jde. V mnoha lidech jsou frustrace a bolesti a otevřené otázky, ano i neuzdravené emoce."

Nezdravé emoce nabývají na síle a tak "motor" neví, že byl chybně sestaven. Takový náš slovní obrat z Klubu, o špatně sestaveném stroji a sedí přesně na náš stát i společnost. Tak mnoho lidí si myslí, že být naštvaný je to správné ořechové. Viz Naštvané matky a další, deklarují co nechtějí a nevěda co chtějí.
Ono je to v podstatě všechno OK, jen je to špatně poskládané... Asi přerovnat :) Nebudeme mít jiný materiál, ani jiný domov, jen  to stávající, což je vlastně i dost dostačující.

Tomáš: Trefila ses. To je de facto moje cesta, v těchto dnech. A způsob jak účinkovat ve světě. Aktivně. Kdyby byl zájem, dělali jsme dvě přednášky v Kratochvíl, přijel autor tě metody, Karel Nejedlý, dá se to zopakovat. Ale nejdříve bych tě rád seznámil s principy a systémem, aby sis udělala vlastní názor. Jak říkám, uvidíme se. Zuzi teď má hodně práce, jsme zalezli doma.

Odpovědět...
ZdenkaNejvíc jsou lidi naštvaní kvůli politice. Politika je příčinou a vydatně tomu napomáhají média. Osvobození by mohlo být, přestat sledovat média, která nás do tohoto stavu dovedla. Příklad: Donald Trump ještě nění definitivně zvolen - bude tento týden, inaugurace bude 20. ledna. Už dnes se v médiích dočteme, že D. Trump bude s největší pravděpodobností v budoucku sesazen Kongresem (tzv. impeachment).
Prroblém dnešní doby - vše zpochybńovat, znevažovat, včetně voleb. Jinými slovy, jako by matka v 7-9 měsíci těhotenství uvažovala o tom, že narozené dítě bude Prevít. Pak nejspíš bude, protože tyto úvahy přebírá, ač ještě není na světě. Média před nás kladou katastrofické scénáře, abychom se báli a lék hledali v jejich řádcích, čímž si zaručí čtenost a potřebný zisk. 

Odběhla jsem od rychle-účinně-šetrně