Dialog - O přestupnících

18.11.2014 05:44

Slepice nebo vejce?

Dala by se položit otázka nad vajíčkou házenou, 17. listopadu 2014, v den oslav  75. a 25. výročí Mezinárodního dne studentstva. Možná se výraz "Vajíčková revoluce" ujme, přitom jsme měli nakročeno na revoluci hedvábnou, někdy před 3 roky. Za tu dobu vznikl takový přetlak nespokojenosti ve společnosti, výsledek je dokonán, lítají vejce.

"Společnost přestupníky trestá tím, že je ze svého středu vylučuje",  řekl T.G.M., přestupníkem je ten, kdo poruší zásady morálky a etiky. Uvedl, že morálka je soudně nevymahatelná.
Z uvedeného logicky vyplyne, že podobné exesy budou pokračovat. Prezident byl zvolen cca 24% hlasy, předpokládejme, že většina voličů respektuje zásady a etiky a morálky. Čl. 54 Ústavy, odst (3): "Prezident republiky je ze své funkce neodvolatrený". Č. 61: "Prezident republiky  se může vzdát svého úřadu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny".  Ústava, která má 22 let patrně nepočítala s extrémními výkvy špiček politiky státu.
Celý incident odstartovala řada nevhodných výroků a sporného vystupování prezidenta, který nebyl volen cca 68% voličů (včetně těch co nevolili).
Trest za naše horečně a nedůsledně prováděné změny zákonů, včetně změn Ústavy, také všaki laxností občanů k politice a volbám všeobecně.
 
Události nejen roku 2014 vedou k zahájení dialogu CO S TÍM, ve smyslu, co s přestupníky v demokratické společnosti. Dle Preambule Ústavy: "věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodlíni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody  jako vlast rovnoprávných svobodných občanů, kteří jsou ...".
Je problémem, že neuznáváme tradice a nemáme pevně dané etické zásady? Že i na tomto poli se snažíme o ještě větší přešlapy, tak jako v reklamách, ještě větší pizza, ještě výhodnější úvěr? 
Příliš mnoho otázek nám položil 17. listopad 2014, příliš mnoho podnětů k debatám, dialogům. Mohou být uspokojivě vyřešeny? Měli by, jsme-li demokratická společnost.
 
Ještě bych odkázala na jeden z návrhů, jak demokracii v ČR posílit,  chceme-li být státem demokratickým, kterým máme  podle Ústavy být. Ve skutečnosti se nám prostředí stává něčím, kde stěží jde radostně žít a zdá se, že není síly a moci, která toto prostředí může vylepšit.
 
Marně přemýšlím, které z vystoupení prezitenta mohlo výchovně působit třeba na mládež, které mohlo potěšit seniory pamatující dobu 1. a 2. republiky a jak působilo na minority společnosti. 
 
Nemá smysl házet vejci, kritizovat, vyjadřovat se bez řádné diskuze, na místě je dialog napříč společností. Začněme tedy.  Na vejcích může pozitivním být, že debatu národa nastarují. Doufejme, že "Nebojím se vás" nenastartuje vřavu a narůstající zášť, pokračování tříštění společnosti na odpůrce a zastánce. 
 
Oto, uvedl jsi mimo jiné: prezidenta pak je takových veřejných setkání se účastnit. Byť se mi tyto excesy vůbec nelíbí, neměl bych proti nim pražádných námitek, kdyby... Jsme skutečně tak pevně zakotvenou demokracií, že nad podobnými patáliemi můžeme jen mávnout rukou, protože to k demokracii patří a basta?
V závěru:
Dodávám, že po prezidentech jako ústavních činitelích se vajíčky nehází, a když, tak jen ze své vlastní vůle a vlastního přesvědčení, že to k demokracii patří. Pokud jsem ovšem schopen posoudit, že dotyčná vůle je stále ještě má a ne nějaká "něčí".
 
Zdenka Wagnerová, 18.- 26. listopafu 2014
________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Zdenka: Psát dnes o vajíčkách je už "zastaralé", dávno za těch pár dní máme jiné aféry a to je důvod, proč bychom se měli věnovat přestupnictví a přestupníkům. Přestupníkům proti etice a morálce. Máme činy trestné a přestupnické, pokud budou přestupníci ve vícero státních institucích, nemůžeme očekávat, že trestné činy budou čestně a spravidlivě souzeny. Přestupník je i žák vyrušující ve vyučování, například opakováním nevhodných citátů státníků, v očích má výraz "Politici tak mluví, proč bych nemohl i já?". Vše se nám komplikuje, poněvadž nemáme reálný vztah k přestupnictví. 
  Předpokládejme že dojde k sametové nebo jiné revoluci, evoluci, transformaci. Pokud jejich cílem či vizí nebude posun na žebříčku hodnot výše, nemají význam. Přestupnictví jsme se nevěnovali, stačily nám vesměs komentáře, co se nelíbí, petice a pár výkřiků na náměstích. Jako by náš stál plul na vodě, nemáme pevný základ na němž by stál. Při jeho založení, v roce 1918 však znám byl, byla to demokracie, morálka, etika, právo. Demokracie jako názor na život. Nemyslím jen demokratické hlasovní nebo jak někdo říká "způsob vládnutí" a mně vstávají vlasy hrůzou na hlavě :)
  Jdeme cestou života, také změn. Je první adventní neděle, doba očekávání, každý rok čekáme, že bude lepší než ten minulý. Očekávat věci hodnotnější je přirozené. Rádi bychom se dostali i z naší krize, která je důsledkem amorálnosti, jen nevíme kdy to bude, kdy nastane bod zlomu. Doba je však těhotná změnami.
 
"Problémy nemohou být vyřešeny
stejným způsobem myšlení, 
                      jakým byly vytvořeny.", Albert Einstein
 
Máme před sebou další volby, zhruba za dva roky, nestane-li se něco neočekávané. Ono přestupnictví a Albertovo řešení problémů by mělo být naše žhavé téma dialogu a debat. Rozhodně nebudu volit nikoho ze stávajících politků. Raději spadnu do té 70-80% skupiny voličů ač je to proti mé vůli a přesvědčení. Hledejme budoucího prezidenta dle Einsteina a učme se přestupníky ze svého společenství vylučovat už nyní. Tvrdě, 1/4 století a doba před ním nás snad dostatečné poučila, že stát stojící na vodě stát nemůže.
Zdenka Wagnerová, 30. listopafu 2014, první adventní neděle
 
 
Musíme být konkrétní, o to v BESEDĚ o bezpečnosti a obraně půjde. Pokud vidíme jako bezpečnost až zsah policie, to už je pozdě.